2010 m. birželio 15 d., antradienis

Auksaspalviai sparai (karaliskosios dorados) druskoje

Zuvyte issikepti druskoje knietejo jau seniai, bet vis tos dejones, kad gal per suru bus... is kur tos druskos tiek gauti... ir t.t. Bet va buna ateina ikvepimas, dingsta baimes ir namuos druskos atsiranda :) tada vyksta bandymas, kuris mane savo rezultatu labiau nei labai nustebino. Puikiai issitroskinusi zuvis, jokio surumo, o jei ir patenka viena kita kruopele stambios druskos, tai be problemu dera. Na zinokit, kas dar nebande tikrai isbandykit, nes verta! receptai daugmaz vienodi visur, as sunaudojau:

2 doradas ( auksaspalviai sparai, mano siu metu atradimas! Nu nuostabi zuvis, beveik be jokiu kauliuku & asaku!!! ) ~ 800 g
1,5 kg stambios juros druskos
1 kiausinio baltyma
~ 100 ml vandens
keliu stiebeliu petrazoliu
2 mazesnes rozmarino sakeles
pora citrinos riekeleliu
didesne cesnako skiltele
druskos su zolelemis bei pipiru

Pasiruoskime zuvyte: ja nusiplauti ir gerai nusausinti. Itryniau druska su zolelemis bei pipirais. I vidu sudejau kelias riekeles cesnako, rozmarino sakele, petrazoles stiebelius bei citrinos riekeles ir palikau pora val pasimarinuoti.

Pasiruoskime druska: kiausinio baltyma pasiplakti ir pilti i druska. Vandens reikia tiek, kad druska kaip toks slapias smelis gautus. As irgi nezinojau kaip tai turi jaustis, tai tiesiog pyliau vis vandenuko ir ziurejau ar jau man patinka. Tai kazkur ~ 100 ml buvo.

Kepimo skarda issikloti folija. Druska daugmaz atsiskirti i 4 dalis ir kloti pirma pagrinda ~ 1cm storio, ant jo deti zuvyte ir vel viska uzkloti druska. Man gavos ~ 1 cm plutele. Uodega liko neuzdengta, bet jos ir nevalgome gi :P dar skaiciau, jog galima aliejumi apslaksyti zuvyte pries uzdedant druska, bet as to nedariau ir jo man tikrai netruko. Dabar belieka pasauti i ikaitinta 180° orkaite 30 min, nes mano zuvytes ne dideles buvo. Iskepusia palikau 5 min pailseti ir tik tada griebiaus darbo. Ir velgi skaiciau, jog druska buna tokia kieta, kad net plaktuko reikia. Man ji gavos kieta, bet atsargiai pirma peiliu stuburo virsu "prasipjoviau" ir taip toliau darbavaus. Lengvai ejo po to nuimti druskos luitukus ir issiimti filiukes.

Mes prie zuvytes valgeme virtas bulvytes, kurias apkepiau svieste su rozmarinu ir stambia druska bei pasidariau toki padaziuka is citrinos sulciu, cesnako skilteles, alyvuogiu aliejaus bei sviezio baziliko :) Sekmes isbandantiems ;)

12 komentarų:

  1. Žuvis kepta druskoje nereali - mes kad ir karpį kepėm, vis tiek labai skanu buvo (nors ir žaidimas su atšakom).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai skanu bet kokią žuvį taip kept, tik kad nebūtina to baltymo su vandeniu į druską maišyti. Mes, gyvenantys žuvies krašte, paprasčiausiai užžeriam geru sluoksniu druskos ir tiek. Vis tiek iškepus sukietėja ir tenka nulupt :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre bet su karpiu tai vargas, bent man tai nuo atsaku ieskojimo alkis praeitu (: Karpi megstu gerai ant keptuves kepta :)

    Ausra, taip nebutina to baltymo deti, bet as pabijojau jog cia man niekas nesigaus delto dejau. Kita karta vietoj vandens vyno pilsiu, turetu irgi skaniai gauti. gal zuvis biski garuojancio vyno skonio igautu ...hm...

    AtsakytiPanaikinti
  4. As vakar irgi zuvies diena paskelbus buvau:) Tik ne doradas buvo:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na prasom prasom Diana pasidalinti kaip zuvytei darei :) as siaip galeciau zuvi kiekviena diena valgyti,lengav sveika ir sotu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. o norėjau paklausti dėl druskos. nes kai aš tokiu būtu kepiau, labai jau jodu visa virtuvė "kvepėjo". ir tai šiek tiek atgraso dar kartą išbandyti šį super būdą. nors žuvis liuks, nieko nesijaučia, bet orkaitė dar pora savaičių tą kvapą laikė. gal pas jus ten kokios "bejodės" druskos būna? nes aš tokios nu niekur nerandu...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Egidija, pas mus taip pat bejodės yra, tik sudėta ji ne druskos ir cukraus skyriuje, o lygtai prie ūkinių. Reikia klausti. Čia ta, žinai, kur anksčiau būdavo rusiška ir rupi (akmens druska). Bet gali būti, kad ir šiaip nuo druskos rūšies priklauso. Pabandyk su jūros druska, ji juk natūrali ir neturėtų būti dirbtinai prisotinta jodu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jus uzdavet man klausima ... hm ... nuejau net i virtuve paziureti.Taigi pas mane naturali juros druska be jodo skirta moderniai virtuvei ;)! is tiesu net neisivaizduoju kaip kvepia jodas...geda...

    AtsakytiPanaikinti
  9. ačiū, merginos, pagelbėjot. o tai vyras labai purkštavo dėl to kvapo, turėjau atsisakyti minties vėl tokį gardumyną taisyti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. ir kg kaina 1.99 € jei kam idomu... rinkaus jau pigesni varijanta :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Oi,as tokia vireja, daranti viska "is akies":) Svogunas, cesnakas, cukinija, morka, pomidorai. Viska pakepinau su priskoniais (perejau per lentyna; dabar net nebeprisiminciau, kokiu). Uzpyliau grietinele. Viska i orkaite, ant virsaus apkepta zuvyte. Uzdengiau folija ir leidau pasitroskinti. kol vaika is burelio parsivedziau. Prie to safraninius ryzius valgem.
    Seip galetume kad susitikti:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Va sitaip troskinta zuvyte labai megstu :) puiku, dar niekad taip neuzkepinau tik atskirai pateikinejau! Aciu uz ideja :)
    Visai smagu butu susitikti, bet siuo metu tiek darbais uzsivertus. As dirbu su jaunimu, tai dabar tenka ruostis atostogoms... bijau is tikruju pirmu savaiciu (: parasyk man i emaila : akuniuke@yahoo.de tada apsikeisim gal kokiom nors koordinatemis... o gal is tikruju jau net pazystamos esam, tik as is vardo sakyciau kad ne :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails