2013 m. birželio 3 d., pirmadienis

Duonelė su kefyru

 Pirma ką padariau, tai dar šiltą prapjoviau ir užsigerdama stikline pieno riekelę vieną suvalgiau. Kaip geriausias desertas ♥ Kadangi mano raugui vėl kapiec, tai kepu su mielėmis. Laaaabai mažu kiekių mielių. Ir ką- nerealiai skanu! Taigi vėl galės džiaugtis tie duonos fetišistai , kurie raugo namie neturi o naujų receptų išbandyti nori. Jei iš vis yra tokių, kurie čia mano duonas kepa. Dedu, bet tik tiek kad pati greitai rasčiau receptą, nes skaitytotojų atsiliepimų beveik nėra.Tad kaip ir suprantu paklausos nėra... Taigi didesniam kepaliukui išsikepti reikia:

Brinkiniui:
50 g pilno grūdo kvietinių miltų
50 g salyklinių dribsnių (tinka ir paprasti)
150 g kefyro ar pasukų

Viską sumaišyti ir brinkinti šaldytuve 8-10 val. 

Tešlai:
250 g rupių kvietinių miltų (tipo 1050)
250 g kvietinių miltų (tipo 550)
300 g kefyro arba pasukų
4 g šviežių mielių
12 g druskos
10 g cukraus
5 g minkšto sviesto
Miltus sumaišyti su kefyru ir palikti uždengus 20 min pastovėti. Tada sudėti likusius produktus ir užminkyti tešlą. Pirma lėčiausiu kombaino greičiu 5 min, vėliau dar greitį šiek tiek padidinti ir 1 min paminkyti. Uždengti ir kildinti kambario temperatūroj 2 val. Po 60 min tešlą perlankstyti. Tada iš tešlos suformuoti kepaliuką ir dėti į kildinimo krepšelį, siūle į viršų. Šį dėti į maišelį, užrišti ir statyti šaldytuvan +/-20 val. 
Orkaitę laiku įkaitinti su skarda (jei turite tai tada kepimo akmeniu) iki 250°. Duoną išėmus iš šaldytuvo perkelti ant karštos skardos ar kepimo akmens ir kepti 10 min. Tada karštį prisukti iki 200° ir pabaigti kepti duonelę. Visas kepimas užtrunka 50 min. Iškepusį kepaliuką perkelti ant grotelių ir ataušinti. Skanaus!
P.S. Brinkinį užsimaišiau ryte, kad vakare po darbo duonelę užmikyti galėčiau. Tada kitą vakarą ją po darbo ir išsikepiau. Per naktį ataušinau ir ryte susipjausčiau.
 Šaltinis: čia   

33 komentarai:

  1. Nu ką - prisiprašei atsiliepimo :))) Aš jei kol kas ir sustabdžiau savo duoninę veiklą - nes tikrai neatrandu laiko žaisti su raugu, bet tavas duonas visas kolekcionuoju - maža ką, gal vėl turėsiu kada iiiilgas atostogas :D
    Šita duona atrodo fantastiškai, o dar be raugo - užsisaugau ir dar prioritetą užsidedu :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Klausimas: mano svarstyklės gali tų 4 gramų ir neužgriebti. Kiek maždaug matuojant šaukšteliu tai yra?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neturiu dabar svieziu mieliu, bet prizadu kai turesiu butinai nufotografuosiu, kad daugmaz akis orientuotis galetu ;)

      Panaikinti
  3. Šį duona atrodo fantastiškai! Kelias esu išbandžiusi, bet kai kurioms nesiryžtu... Man reikia čia ir dabar, tad net plaukai pašiurpsta jei reikia laukti kelias dienas. :D Žinau, darbo realiai mažai, bet vis prieiti reikia...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ėėėėėj ir aš noriu pasidžiaugti Tavo dar vienu duonos šedevriuku :) nežinau ar sakiau kada, bet jei tik savo kely sutinku duonos kepimo namuose mėgėjų, būtinai pirmiausia rekomenduoju Tavąjį psl.kaip duonų receptų lobynu :) Šaunuolė Tu!!!
    Ir tikrai, aš kaip ir Vilma tikiuos dar turėti kada ilgasias atostogas :) o tada virtuve bus mano ir šis ir kiti receptukai bus išbandyti! :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O Tu kaip visada moki prajuokinti :) Aciu uz pasitikejima ir grazius zodzius :*

      Panaikinti
    2. Na ir kas gi čia tokio juokingo pasirodė :D net nenorėdama parašau juokingus komentarus :DD nu ir sugebėjimų turiu ;)

      Panaikinti
  5. Skaitom ir kepam, tik laiko rasyti pritruksta :-)
    Mano raugui po atostogu irgi kapiec, bet savaitgali buvo karsta, tai naujas gavosi per 2 dienas, t.y. as kepiau su vos burbuliuojanciu raugu, nes seimyna kitokia duona atsisako valgyti. Nors ir jaunas, bet duonyte iskele :-). O nauju receptu, tai laukiam

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As laukiu taip pat karsciu, kad galeciau vel uzsimaisyti rauga. NOrs zinokit, dabar kepant su mazu kiekiu mieliu, man duona skani. Jos struktura kiek kitokia nei su raugu, tai man tikros vasaros duonos gaunas.

      Panaikinti
  6. Nekomentuoju, bet tikrai skaitau ir kepu. Laukiu sekančių receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aguonėle, jau Tu visai čia "nusirašei", kad niekas nesidomi Tavo duona...net pasipiktinau. O AŠŠŠŠŠŠ? Įkvėpėja Tu mano, patarėja Tu mano!!! Išsisaugau visus Tavo receptus, o po to tik kepu ir kepu:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aguonele, tu nejuokauk! tik dek! jei ir nera rasanciu, tai dar nereiskia, kad nera skaitanciu ir besinaudojanciu receptais. man jei reikia duonos ar uzsinori su ja paeksperimentuoti, tai tiesiu taikymu pas tave maunu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aguonele, reikia patarimo, tai rasau po naujausiu tavo postu, tikedamasi greito atsakymo.. kazi, jei imaisa brandinciau ne saldytuve, o siltai - gal trumpiau uztruktu? reikia ryt ryto renginiui duonos, tai nebeturiu laiko laukti 12 val, kol imaisas saldytuve savo laika "isstoves". kazi, nesugadinsiu kambario temperaturoje iki sio vakaro palaikius kokias 8 val.? (cia kalbu apie bulviu duona, ji kol kas man pati paciausia.... :) )

    AtsakytiPanaikinti
  10. Merginos aciu uz tokius grazius zodzius. Tikrai as nenorejau tokios reakcijos issaukti! As maniau, jog jei niekas neraso, tai galbut ir nekepa. Gi cia pas mane ir duonos miltai kitokie, salykliniai dribsniai ir dar velnias zino kas.... bet aciu visoms uz atsiliepimus!!! Savo naujus bandymus butinai ir toliau kelsiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. As taip pat esu tyli Jusu receptu skaitytoja.Kai kuriuos tiesiog labai knietetu isbandyti taciau truputeli sunku kai buna parasytas koks "mistinis" produktas siaip patarimas butu prie kokiu neiprastu ingridientu parasyti kokia alternatyva kuom galmetu pakeisti.

    del duoneles labai noreciau visas bandyti taciau neiseina raugo pasidaryti jis prarugsta :( Turiu sauso raugo taciau nezinau kaip ji galeciau pritaikyti kokiam recepte su raugu :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tokiu atveju, butina trumpai uzklausti ir bandysiu atsakyti. Arba eksperimentuoti paciai belieka :)

      Panaikinti
  12. Skaitau, eksperimentuoju, tik nedaznai parasau... Labai noreciau isbandyti sia duonele, tik nezinau kur ieskot tu salykliniu dribsniu. Skliausteliuose rasote kad: "tinka ir paprasti", kokius paprastus dribsnius turejote omenyje? Avizinius? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, pakeisti galite aviziniais dribsniais. Siuos tik galbut siek tiek paskrudinciau dar.
      O savus salyklinius perku internetu as ;) atrodo stai taip : http://www.teetraeume.de/Gewuerze-Saaten-Flocken/Saaten-Flocken/Malzflocken-Roggenmalzflocken?source=2&refertype=1&referid=99

      Panaikinti
  13. Kiekvieną dieną vis peržiūriu gal ką naują idėjote. Ačiū jums labai už receptus tikrai skaitom ir gaminam :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki. O galeciau sauksta kmynu ar saulegrazu idet i duonele? Juos taip pat isbrinkinti? Turiu tik sausas mieles, kiek ju reikia? Dekoju :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iskepiau duonele.. Labai grazi gavosi, puikios teksturos ir skonio. Kaip is kepyklos :) :) Dejau siek tiek kmynu ir saulegrazu, kuriuos pabrinkinau. Pirmoji mano duona is pirmo sykio pavyko !! Aciu, aguonele! P.S.: saldytuve laikiau tik apie14 val

      Panaikinti
    2. Atsiprašau, jog negalėjau atrašyti anksčiau. Bet kiek matau iškilusius klausimus puikiai išsprendėte pati. Šaunu! ir sėkmės tolimesniuos kepimuos ;)

      Panaikinti
  15. Ačiū už receptą. Labai skani duonytė. Ir aš ją ragavau su gurkšniu pieno. Aninimiškai esu Jūsų puslapio gerbėja. Inesa.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū Inesa už atsiliepimus ! Džiaugiuos, jog duonelė pavyko ;)

      Panaikinti
  16. Aguonėle, tiesą sakant, duonelė patiko tiek, kad šiandien trečio kepaliuko ėmiausi. Visa šeima kapoja. Įklimpau į Jūsų blogą iki ausų, jau ir šokoladinį varškės pyraga kepiau ir parekomendavau draugėms :)) Inesa

    AtsakytiPanaikinti
  17. Ojei, kaip apetitnai atrodo. Butinai meginsiu savaitgali!!!

    AtsakytiPanaikinti
  18. Gaminam, kepam duonas kasdien!!! 90% is TAVES!!! Tik ne visada spejam komentuoti, bet kaip pasirido turbut reikes :S Duona katik nukeliau nuo akmens. Atrodo puikiai! Ai tiesa, mano raugas gyvas tai vietoj mieliu dejau 10 g raugo. Atrodo pavyko puikiai. Aciu uz apetita kelencias nuotraukas!!! Tik TAVO deka duonos nebeperku jau metai, o vyras valgo su pasimegavimu visas - kvietines, rugines, su grudais ir be... :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveika, ar būtų galima kepti pakeičiant "250 g rupių kvietinių miltų (tipo 1050)" į pilno grudo kvietiniais ir "250 g kvietinių miltų (tipo 550)" i 405D kvietinius miltus?? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O Jus gyvenate Lietuvoje? Jeigu taip, tada nusipirkite Siauliu kvietiniu miltu (tokia melyna pakuote ir ant sios net parasyta 812 tipo miltai) ir kepkite su jais. Pilno grudo miltams kitokio kiekio vandens reikia, tai labai sunku apskaiciuoti tada kai maisysite su 405 miltais. As duonos kepimui visiskai nenaudoju 405.

      Panaikinti
    2. Ir radau vis delto, jog 1050 tipo miltus galima susimaisyti imant 2/3 baltu miltu (tai butu 405 arba 550) ir 1/3 pilno grudo miltu.
      Sekmes isbandymuos!

      Panaikinti
  20. Ar ta mese kuria brinkinti reikia kur ją dedate?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails