Vakar tiesiog laižėmės pirščiukus, kaip čia skaniai gavos ♥
Taip jau gavos, kad žiemos metu pirkau du stirniukus. Ir jų abiejų nugarinių niekaip neprisiruošiau pasigaminti, bijodama sugadinti paruošdama ne kaip. Vakar pribrendau tam reikalui ir tikrai taip baisu nebuvo kaip maniau :) O mėsytę ruošiau gana paprastai. Tiesiog gražiai nupjausčiau nuo kauliukų. Taip pat nupjausčiau visokias nereikalingas plėveles ir pabarsčius čili, druskos, įvairių pipirų mišiniu palikau kambario temperatūroje stovėti, kol visa kita dariau...na tiksliau padažą.
Padažo pagrindą dariau taip: likusį stuburo kauliuką apkepiau ant skysto sviesto iki gražaus rudumo. Į keptuvę dėjau į keturias dalis pjaustytą svogūną, česnako pora skiltelių, du lauro lapus, pora kadagio uogų bei įvairių cielų pipirų ir dar minutę vieną kitą pakepinau. Užpyliau madeira vynu ir leidau nugaruoti. Vėliau užpyliau vandeniu ir leidau ant silpnos ugnies virš 1 val silpnai virti. Tiesiog tikrinau kiek skysčių yra, kokios konsistencijos ir t.t. Pačiame gale perkošiau, paskaninau druska bei pora šaukštelių spanguolių uogienės.
Į keptuvę pyliau šiek tiek skysto sviesto, dėjau rozmarino šakelę bei kelias česnako skilteles ir gerai įkaitus riebalams apkepiau juose nugarinę iš kiekvienos pusės po 3 min. Perkėliau ant folijos, įdėjau į vidų mėsos termometrą ir pašoviau į įkaitintą 180° orkaitę kol mėsos termometras 60° rodė. Užtruko lygiai 15 min ir mėsytė gražiai rožinė bei minkšta minkšta buvo.
Išsiskyrusias sultis supyliau į padažą ir patiekiau ;)
Valgėme prie bulvių košės griežinėlių ir šviežių salotų. Griežinėliai paliko taip pat gerą įspūdį! Tikrai darysiu dar ne vieną kartą, net svečiams patiekti gera idėja. O jiems pasidaryti reikia:
300 g virtų ir pertrintų ar tarkuotų bulvių
50 g parmezano sūrio
1 didelio kiaušinio trynio
2 a.š. su kaupeliu krakmolo
šviežių petražolių
druskos, pipirų bei šviežio muskato riešuto
3 filo tešlos lapų
Bulves sumaišyti su sūriu, kiaušinio tryniu, krakmolu bei smulkintomis petražolėmis. Paskaninti viską šviežiu muskatu bei pipirais (jei bulvės virtos sudytam vandeny, tai atsargiai skaninant druska!). Filo tešlos lapą ištiesti, patepti skystu sviestu ir uždėti kitą lapą. Tada atsargiai paskleisti bulvių košę ir ant jos vėl filo lapą. Susukti ir suvynioti į maistinę plėvelę, gerai užsukant galus. Šią dėti į foliją ir vėlgi gerai galus susukti. Dabar belieka dėti į užvirintą vandenį ir virinti 20 min ant silpnos ugnies (na kaip cepelinus, kad nekunkuliuotų o tik ...kaip tai pavadinti nežinau). Išimti iš vandens ir leisti šaldytuve atvėsti. Atvėsusį belieka išsivynioti, susipjaustyti ir apkepti ant sviestuko!
Puikiai galima iš anksto pasiruošti. Kiekio užteko kaip tik 2 asmenims!
Šaltinis: žurnalas "Lust auf Genuss" Nr.10.2010
Fantastiškai atrodo. Tikiu, kad skanu. Pagal spalvą atrodo dar ir sultingas. Aš bijau šaldyti mėsą, kad sausa nesigautų, bet pas Tave atrodo stulbinančiai su virtų bulvių ritinukais
AtsakytiPanaikintiAčiū :)
PanaikintiŽinok aš šaldau šviežią mėsytę ir tikrai jokių pakitimų atšaldžius nematau. Kokiu greičiu reiktų man tada žvėrieną gaminti? džiaugiuos ir taip gaudama pirkti o jei dar tik tam tikrų dalių prašyčiau... taip pat perku dažniausiai po 3 kg Roastbeef, tai būtų gaila tokią mėsytę šaldytuve ilgiau kankinti. Aš "susiporcijonuoju" ir užšaldau.
Nu jau bulvių garnyras tai nerealiai sudomino! Nors pas mus tai prabangoka ta filo tešla :D... bet aš dar neskaičiusi, o tik pamačiusi nuotraukas pamaniau, kad susukta su lavašu.. įdomu, gal su juo gautųs irgi skaniai, tik žinoma ne tokie gražūs, nes perstori... bet kilo keleta idėjų bandysiu kada paeksperimentuoti :) ačiū už idėją! :*
AtsakytiPanaikintiBaisu, tokia tešla prabanga :( Aš nubėgau į pirmą pasitaikiusią parduotuvę, sumokėjau 2,15€ ir gryžau. Pas turkus dar pigiau būtų.
PanaikintiO žinai, bandyk su sluoksniuota. Ją tik gerai pakočiok, kad nesipūstų ir manau tas pats efektas bus ;)
Kokia nuotrauka!!! Iskar valgyti uzsinorejau!!!!
AtsakytiPanaikintiNeškis šakutę ir griebk kokį gabaliuką :))
Panaikintistirniena tikas gėris ir gardi mėsytė ;)pas tave viskas nuostabiai atrodo!
AtsakytiPanaikintiAčiū Oditėle :) Taip, stirnienos mėsytė puiki, minkšta ir švelnaus skonio.
PanaikintiGaleciau nuo ryto iki vakaro i sia lekste ziuret :)
AtsakytiPanaikintiO jei dar soti pataptum, tai būčiau 0 kcal dietos išradėja :DD
PanaikintiAčiū Vilmute už tokį komplimentą :*
oi stirniena,pavydziu,ka tik uzsibaige mano resursai stirnienos saldytuve,lauksiu rudens ir tikrai darysiu pagal si recepta.pagal nuotrauka tai mesa pas taves atrodo fantastiskai ir sudeda tvarkingai ,Prisimeniu vis tas uogas ir juokiuosi.nusijuok ir tu.gero vakaro.
AtsakytiPanaikinti:)
PanaikintiKa Jus darote is tokiu dalyku kaip kaklas ir sonkauliukai? Turiu ir nezinau kur su jais...viriau karta sriuba, bet kazkaip arba nemoku arba kazka ne taip padariau, kad neskanu buvo.
mieloji aguonele visu pirma as ne jus o tu ,o atvirai prisipazinsiu as bijojau su stirnien agaminti ,bet man padovanojo guliasine mesa ir nugarines,su kakliu ir sonkaulisi nesusiduriau ,bet rudeni uzsisakiau as stirnienos ,tai teks ir man sukti ,mano pazistami kulinariai daro is sonkauliu farsa,sake taip geriau.as dar nebandziau o stirna gerai raudoname vyne pamarinuoti ,tai ta gerai ziniau .ir as a dar bandysiu nusiziureti stirniena su sokoladiniu padazu recepta tai butinai su tavimm pasidalinsiu ,nes butent labai skanius patiekalas
AtsakytiPanaikintiAš irgi bijojau, bet iš tikrųjų tai nėra ko :) kiek ką bedariau, likau patenkinta rezultatu.
PanaikintiLabai skanu stirnienos kepenėlės ♥
Marinuoti aš nelabai mėgstu ilgai, bet taip pat valgėm kulšį marinuotą ilgai raudonam vyne ir keptą kepimo maiše. Patiko.
Šokoladinį padažą aš irgi turiu atradus, bet maniškis dar purtos. Nieko, laukia dar viena nugarinė tai gal kaip nors sau bent pabandymui pasidarysiu :)
niamu niamu.....:)
AtsakytiPanaikinti