2011 m. kovo 29 d., antradienis

Duona su amaretto likeriu

Labai skani duonikė. Nors pilas likeris, bet jis visiškai iškepusioje nesijaučia ;) taigi jai reikia:

90 g aktyvaus kvietinio ar ruginio raugo 
(aš ėmiau 12 g kvietinio raugo starterio, į jį įmaišiau 45 g miltų tipo 1050 & 45 g vandens ir išmaišius palikau 24 val kambario temperatūroj. Gavos puikus raugas! Pas mane temperatūra buvo tik 17°, dėlto tiek ilgai laikiau. Jei temperatūra 20-26° tai užtenka ir 16 val ;) )


150 g pilno grūdo ruginių miltų
250 g miltų tipo 550
10 g šviežių mielių
230 g vandens
30 g amaretto likerio
9 g druskos

50 g vandens ištirpinti mieles. Raugą sumaišyti su likusiu vandeniu (180g). Į didesnį dubenį suberti miltus, sudėti ištirpintas mieles bei raugą, supilti amarettą ir kombaino pagalba lėčiausiu greičiu 4 min minkyti tešlą. Suberti druską ir dar 6 min vidutiniu greičiu minkyti tešlą. Ji bus minkšta, bet labai maloni, nelinkusi lipti. Persidėti į lengvai aliejuotą indą ir kildinti 30 min. Perlankstyti ir statyti toliau uždengus kilti dar 30 min. 

Pakilusią tešlą lankstymo pagalba suformuoti į kepaliuką. Jį dėti siūle į apačią į kildinimo krepšelį (aš šykart jį išklojau rankšluostėliu, kurį pabarsčiau miltais) ir uždengus leisti kilti ~60 min. 

Orkaitę įssikaitinti iki 240°. Duoną perkelti ant įkaitusios skardos ar kepimo akmens, įpilti verdančio vandens į indą  ir pastatyti orkaitės apačioje ir kepti 15 min. Tada orkaitės duris atidaryti, kad garai išeitų ir sumažinus karštį iki 200° dar kepti 20 min. Aš pora min palaikiau dar išjungtoje orkaitėje. Ataušinti ant grotelių ir skanauti skanauti :)


********************

Šaltinis: čia 

21 komentaras:

  1. wow kokia grazuole!!!!

    aguonele, kiek mazdaug sveria tokia duonele?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu, bet ir labai skani ;)

    Na as ziurui visada i miltu sudeti ir paciu duonu niekas nesveriu. Bet manau jog ~ 1kg, nes tokiam kiekiui mano kepimo krepseliai pritaikyti ;) Pasversiu kita karta!
    O kaip tau su raugu sekas draugauti? Man tai patinka jis kepiniuos, jau uzsikreciau :DD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi tikrai gražuolė kaip visada:)
    Aguonėle, klausyk, papasakok Tu man neišmanėlei:), aš turiu jau savo vėl atsipylus raugo (kepiau kartą jau ruginę duoną, bet maišytą su kvietiniais:) gavosi tikra duona), ir dabar jau su juo aš galiu įvairiausius receptėlius pritaikyti, kurie kepami su raugu? nes norisi vis naują išbandyti. Ir žinai kadangi tas raugas man duotas net nežinau kaip jis buvo užraugtas, norėčiau publikuoti pas save tinklaraštyje, bet tai kaip čia man gudriai padaryti, hm gal patartum ka?:)
    Einu dar pasiskaitysiu Tavo pamokėles:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tikrai labai graziai ir skaniai atrodo,super.As turiu toki klausimeli,ar reikia po 15 minuciu ta vandeni su bliudeliu istraukti is orkaites?Kepiau duonele su kepimo akmeniu,bet vandeni laikiau orkaiteje visa kepimo laika ,tai dugnas gavosi neapskrudes.Rude

    AtsakytiPanaikinti
  5. Reda: aciu :*
    Taip, su tuo raugu dabar gali kepti ivairias duonas. Tik zinoma, jei tu ji vis pamaitindavai, kad dar butu jis aktyvus. O tu ji pavadink tiesiog starteriu, kaip kad as darau. Nes kitokio pavadinimo tai ir nezinau. Su starteriu tada daromas "dauginamas" raugas, kuris tada jau galutinai i duonos tesla dedas ;) As radau tokia formule:
    jei duonai reikia pvz 200 g raugo, tada dedas nuo 10-15% starterio bei 100 g miltu+100 g vandens ;)labai lengva isiminti!

    Rude: na as vandens pilu tikrai tik kokia puse stiklines ir jis man jau buna isgaraves po 10 min. O tu gerai ikaitinai kepimo akmeni? nes siaip tai turi tikrai iskepti, bet neperkepti ant kepimo akmens (nepadjuoduoti!). Zinok reikia vis bandyti ir atrasti ta viduriuka... as jau daug kur nuojauta vadovaujuos, kiek to vandens, kiek kepti ilgai ir t.t.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kepimo akmeni kaitinau 30 min.250temperaturoje,kaip parasyta instrukcijoje.Mano klaida turbut vandenyje,nes as pilu tikrai ne stikline,o gal kokias penkias ir jis neisgaruoja iki pat kepimo galo.Aciu tau uz patarimus bei pamokymus.Rude

    AtsakytiPanaikinti
  7. Tai pabandyk tikrai maziau vandens pilti ir ziurek koks rezulatatas bus ;)
    P.S. bandei jau mano kokia duonike?

    AtsakytiPanaikinti
  8. OMG man jau darosi viskas aišku, kad neaišku:DD
    Nemaitinau as to raugo, aprašyme kurį kartu su raugu irgi davė draugė, nebuvo paminėta, kad jį reikia maitinti kaip tai:) draugė sakė, kad ji laiko šaldytuve uždarytą sandariai, tai ir taip darau, bet jis atpiltas pas mane stovi nuo šeštadienio tai ne taip ir ilgai dar. Atidariau dabar pauosčiau tai kvapas nepasikeitęs, toks koks buvo:)
    Bet šiaip Aguonėle labai Tau ačiū už patarimus, aiškiai parašei, skaičiau ne vieną kart kol galiausiai supratau:DDD tik dėl to maitinimo dar nelabai aišku ir sekantį komentarą paskaičius kilo klausimas - o ką duoda tas vanduo įdėtas į orkaitę kartu su duona, duonos pluta minkštesnė ar dar kokie dyvai:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na dabar taip:
    1. kiekvienas turi savo "starterio" primaitinimo budus. As starteri primaitinu, t.y. niekad nuo raugo neatsidedu o damaitinu vis saukstu miltu ir saukstu vandens. Bet toks budas tinka tokiems, kaip as, kurie duona viena ar du kartus savaitej kepa.

    2. galima kiekviena karta nuo raugo vis atsideti 50 g ir tai bus tavo "starteris", kurio mano akimis nereiks damaitineti jei kepsi kas savaite ar dvi ;)

    3. bet kaip idomiai... as savo starterio neuzdarius sandariai, nes vel kazkur skaiciau jog negalima...reikia atseit tik pridengti. Nu zodziu, cia man irgi dar klausimu visur yra!Kuo toliau i miska, tuo daugiau medziu :DD Be to pati dar tik pradedanioji esu, tad... neklausyk vien manes :))

    4. o vanduo kepant duona reikalingas tam, kad susidarytu garai kurie pagreitina mieliu aktyvuma ir kilima pirmomis min ;) Delto yra butina didesne forma, i kuria pilas vanduo ir neperdaug to vandens. Daug kas sako jog idealu sieneles apipurksti, nu bet as pamirstu vis :)) Nuo dregmes atseit ir plutele traskesne...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Oi tai aaaaačiūūūūū Tau:) viskas man dabar aišku jau, paaiškintas antras žingsnis turbūt tinka mano starteriukui:) tai dabar belieka bandyti kokią Tavo duonelę:)
    O Tu mano mokytoja slapta esi, mokausi duoną kepti iš Tavęs ir jau profė tikra esi:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Ir kodėl aš neturiu tokios draugės, kuri man raugo nupiltų ? :D

    AtsakytiPanaikinti
  12. Dar duoneles nebandziau,betpyragus kepiau,labai patiko.Duonele butinai bandysiu,kai drauge atnes raugo,nes pati bandziau daryti rauga,pagal tavo raugo recepta,bet gaila nesigavo,nes pas mus radiatoriai nakti atsala ir ryte raugas buvo sukrites.Tai dabar laukiu kada man to raugo atnes.Tada butinai bandysiu,nes jos taip graziai ir skaniai atrodo ir kai pabandysiu butinai parasysiu.Rude

    AtsakytiPanaikinti
  13. Fausta o nebūtų pačiai laikas užsiauginti :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aš dar neužaugau iki raugo gaminimo :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Reda: puiku! Ši duonelė mūsų namuose taip pat dažnas svečias :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Aguonelee!!!aciu tau uz sia duonele, nuostabesnes gyvenime nevalgiau, tokio puromo,plutele tikioo traskumo zodziu vienu prisedimu ja sutarsem :)). Puiki! puiki! nezinau ar atrasiu tobulesne :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. O tos mieles butinos,neuztenka vien raugo?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Jeigu Jūs norite, galite kepti tik su raugu. Aišku jo reikia daugiau ir kildinimas visiškai kitas. Man asmeniškai raugas skaniau kaip tik skonio davėjas o mielės duoną padaro daug puresnę ir tas skylėtumas tolygus :)

    AtsakytiPanaikinti
  19. Aguonele vel kepu!! :)) prisigaminau raugo, dabar tu man kaip duoneles motinele prasau sakyk, kokia bandyt sekancia, mums patinka sviesios,nerugscios,purios su traskia pluta :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Ohoho :)
    Zinok mes irgi megstame tokias pat duonas. Rugstumas dazniausiai buna nuo ruginiu miltu. Labai skanios visos su bulvemis, kaip pvz.si:

    http://aguonele.blogspot.de/2012/05/bulvine-duona-su-raugu-imaisu.html

    Sia kepu pastoviai:

    http://aguonele.blogspot.de/2012/04/paprasta-duonele-su-raugu.html

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails