2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Dublis Nr.2: viduržemio jūros regiono kaimo duonelė

Taigi, seniau kepta ši duonelė laaabai mus sužavėjo. Tik aš jos receptą praeitą kartą kiek supaprastinau, nes: 1. neturėjau raugo starterio bei ruginių miltų
                                   2. taip pat ir salyklo namie nerasta buvo :)  Kaip jau žinote, juos abu jau turiu ir labai sėkmingai naudoju! O šios duonelės rezultatai kaip matos yra skirtingi. Šį kartą ji iškilo dar labiau, dar labiau įtrūko ir su dar didesnėmis skylelėmis iškepė. Nuo salyklo įgavo traškią traškią plutelę. Apsispręsti kuri geriausia yra sunku, nes viena ir kita puikios.  
Taigi šiam varijantui reikia ( beveik kaip ir praeita karta viskas):

Įmaišui :  75 g miltų tipo 550
                 75 g speltos miltų tipo 630
                15 g ruginių miltų tipo 1150
                175 g vandens
                2 g šviežių mielių

Iš įmaišui skirtų produktų užsimaišyti tešlą ir palikti uždengus pirma 2 val kambario temperatūroj kad sureaguotų. Tada statyti šaldytuvan mažiausiai 10 val.

Pagrindinei tešlai: viso įmaišo
                                 150 g miltų tipo 550
                                 150 g speltos miltų tipo 630
                                35 g ruginių miltų tipo 1150
                                135 g vandens
                                3/4 a.š. sauso salyklo
                               10 g druskos

                               3,5 g šviežių mielių

                               3/4 a.š. kvietinio raugo starterio

Susidėti visus produktus į didesnį dubenėlį ir užminkyti tešlą. Aš minkiau kombaino pagalba ~15 min. Tešla buvo labai elastiška, bet nelipni ir neskysta. Ganėtinai greitai sušoko į kamuoliuką ir nebelipo prie indo sienelių. Belieka ją uždengti ir statyti šaldytuvan mažiausiai 12 val.

Kitą dieną tešlą palikti mažiausiai 1 val kambario temperatūroj, kad ši atšiltų. Tada pasidalinti į dvi dalis ir lengvai suformuoti pailgus batonėlius su smailais galais. Dėti ant miltuoto rankšluostėlio, uždengti ir palikti 1 1/2 -2 val kad pakiltų. Batonėlius pirma pakildinau "gera puse" į apacią 1 val ant miltuoto rankšluostėlio, apversčiau ir toliau kildinau. Laiku įsikaitinti orkaitę iki 230°. Apačioje taip pat įdėti tuščią skardą. Prieš pašaunant duoną, įpilti į skardą vandens kad susidarytų garai, duonikę įpjauti ir perkėlus ant skardos ar akmens kepti pirma 15 min. Atidaryti duris, išleisti garus ir toliau kepti 5 min. Tada pravertomis orkaitės durimis pabaigti kepti dar 5 min. Skanaus ;) 

Palyginimui: seniau įdėtas varijantas čia ;)  

3 komentarai:

  1. zinai, gyvenciau salia, eiciau tiiikrai pirkt is taves duonos...nu jau ji tokia gardi....

    AtsakytiPanaikinti
  2. sakykite,o kas tas starteris ir kur jo gauti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Dalija ačiū tau už įvertinimą, bet tikrai vienas juokas yra ją išsikepti, jei tik noras yra ;)

    Anonimiške: starteris tai nuo raugo atsidėtas mažas kiekis, kuris tupi šaldytuve ir yra kas savaitę pamaitinamas ;) Jo pirkti nėra, reikia jau pačiam užsiauginti ar prašyti kad kas padovanotų. Mano raugo receptą rasite čia:
    http://aguonele.blogspot.com/2011/03/kvietinis-raugas.html

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails