2011 m. sausio 21 d., penktadienis

Kaimiška duona su speltos miltais

Laikas išbandyti ir kitus miltus. Štai keletas informacijos apie speltos miltus, na ir dar  biškiukas :) Geras dalykas žodziu.   

Duonikė gavos man čiut sausoka ir ne tokia porėta kaip org. recepte. Bet manau jog per mažai skysčių įpyliau ir dar kas reikšmės turėjo, kad ją kepiau ant kepimo akmens. Tai buvo mano pirmas bandymas. Nežinojau dar kaip su juo elgtis, kiek tai duonai to karščio reikia ir pan. Teks bandyti būtinai ją keptis ir paprastai orkaitėj, tada ziurėsiu ar skirtumas yra. Skonis- geras ♥

Kepaliukui reikia:

225 g pilno grūdo speltos miltų
150 g sviesių speltos miltų ( 630 rūšies)
25 g avižinių dribsnių
250 ml kefyro
50 ml vandens
10 g šviezių mielių
7,5 g druskos
1 a.s. kmynų

Sausus produktus susiberti į didesnį dubenėlį, rankomis įtrinti mieles ir užpylus pašildytu skysčiu užminkyti elastingą tešlą. Ją uždengti ir leisti 45 min "pailsėti". Tada lengvai perminkyti ( aš patarčiau tikrai tik perminkyti, nes pati tai lengvai perlanksčiau ir vėliau teko stebėti kaip būtent tose perlenkimo vietose man ji plyšo) ir padarius kamuoliuką, jį įdėti į miltuotą kildinimo krepšelį. Uždengti ir leisti kilti, kol ji dvigubai ( žymiai) pakils. 

Orkaitę įsikaitinti iki 230° ir pašauti ant karštos skardos duonikę pirma 15 min. Atidaryti orkaitės duris, išleisti garus ir prisukus karštį iki 190° duonikę pabaigti kepti dar 35-45 min. Skanaus! 

Šaltinis: čia 

7 komentarai:

  1. Va situ ziniu ir truko mano mamai kad namie duona issikept :)) duosiu paskaityt :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. As nusprendžiau mažiau naudoti paprastų miltų, o vietoj jų speltos...žiurėsiu kas gausis ar skirtumas pyraguos pasijaus (:

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kiek pas jus speltos miltai kainuoja? Pas mumis Ūstukių malūnas jau kaip ir nebetiekia šitų miltų arba tiesiog aš jų jau nematau lentynose... O užsieniniai baisiai brangūs.. :(( O šiaip esu bandžiusi juos, man iš tikrųjų labai patiko, geras skonis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na as perku BIO tai 1 kg kainuoja apie 2,50€. mano akimis padori kaina ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. As siandien pirkau speltos miltus(630) Vokietyjoje,kg.kaina 1,19euro.Sudomino sis receptas,artimiausiu metu kepsiu sia duonele.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip taip, čia jų pilna visur ir ganėtinai dar neblogos kokybės. Tik aš jų namuos savo nenaudoju, nes man nepatinka su jais kepiniai. Iškept viskas iškepa, tik man toks jausmas, kad šie miltai per mažai "kibumo" turi, nes kepiniai (ar tai blynai, ar tai duona) gaunas tokie byrantys...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Živile, Ustukių malūnas artimiausiu metu (vasarį-kovą) planuoja atnaujinti Spelta miltų tiekimą!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails