2011 m. sausio 14 d., penktadienis

Bulvinė duona


Fenomenas: man visko reikia! Ypač virtuvei negaliu atsispirti pirkus ką nors :) Vakar pagalvojau kad užteks jau mano senų seniausiai pirktam duonos kildinimo krepšeliui tūnoti spintelėj. Reikia traukti lauk ir žiūrėti ar kas išvis gaunas. Ta proga ir dar kitą pirkinį išbandžiau... iki 0,1 g tikslumu sveriančias šaukstą-svarstykles. Žodžiu, viskas pavyko puikiai ir apsidžiaugė širdelė, kad ne veltui išleisti pinigai.
Duona nuostabi, bet aš žinau kad visos duonos į kurių sudėtį dedas bulvės, yra gėris ♥ Aš kepiau vieną kepaliuką, kuriam reikia:
Įmaišui: 50 g miltų
                25 g rupesnio malimo miltų ( ėmiau 1050 rūšies)
                50 g šilto vandens
                1,5 g šviežiu mielių
                1 g druskos

Tešlai: 165 g miltų
             15 g rupesnio malimo miltų
             70 g vandens
             100 g su lupena išvirtų bulvių ( nuluptas sutryniau tiesiog šakute)
             3,5 g šviežių mielių
             5 g druskos
             viso įmaišo

Įmaišui skirtus produktus susimaišyti ir užminkyti, uždengti ir padėti pirma 1 val kambario temperatūroj pakilti. Tada statyti nuo 12 iki 24 val šaldytuvan toliau kilti.
Kitą dieną į pakilusį įmaišą ipilti drungną vandenį ir gerai išmaišyti. Į dubenėlį suberti miltus, bulves, mieles bei skystą įmaišą ir kombaino pagalba užminkyti tešlą 1 minkymo pakopa 4 min. Tada suberti druską ir 2 minkymo pakopa minkyti 6-8 min tešlą. Ją uždengti ir palikti šiltai 30 min. Kelis kartus patęsiant ją perlankstyti ir toliau leisti 30 min kilti. 
Ant lengvai miltuoto stalo išsiversti pakilusią tešlą ir suformuoti kamuoliuką, kurį dėti siūle į apacią į išmiltuotą kildinimo krepšelį:

Uždengti ir vėl palikti šiltai ~60 min pakilti. Atsargiai išversti ant kepimo popieriaus bei lengvai pabarstyti miltai. Atrodo štai taip pakilęs ir laukiantis būti iškepamas :) ....

Orkaitę geriausia laiku išsikaitinti kartu su skarda iki 230°. Duoną su kepimo popieriumi greitai perkelti ant įkaitusios skardos ir pašauti į antrą nuo apacios lentynėlę pirma 15 min. Po šio laiko orkaitę atidaryti, išleisti garus jei jų bus ir sumažinus iki 190- 200° kepti toliau 20  min. Ataušinti ant grotelių ;) Puiki ir su tokia šypsena !
Šaltinis: čia

P.S. Beje, kas neturit duonos kildinimui skirto krepšelio, tai galit taip vadinamą "duršlioką"/didesnį kiauriasamtį iskloti rankšluostėliu, pabarstyti miltais ir sudėti tešlą ;)

*********************************
07.05.2011 
Ir vėl kepiau, tik šykart iš dvigubo kiekio ir rupaus malimo miltus pakeičiau pilno grūdo kvietiniais miltais ;) Puiki! Duona, kuri nenusibosta. Su pilno grūdo miltais man ji net dar skanesnė pasirodė.


15 komentarų:

  1. Super!! baisiai grazi :)
    o kas cia per saukstas-svarstykles?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū :*
    Pazyiūrėk čia:
    http://www.google.de/images?hl=de&q=l%C3%B6ffelwaage&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gražuolė šypsena!
    Kažin, jei ruginių miltų įmaišyčiau vietoj tų rupaus malimo, kaip manai, išeitų kas, nes namie kaip tik pūpso pora kilų.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū ♥
    Aišku kad išeitų. Čia matai kiek jų iš tikrųjų dedas. Jei matysi, kad tešla jau žiauriai kieta tai skystimo dapilti reikės ir vsio. Tešla tokia skystoka bent man jau gavos.
    Man vis sunku išversti tikslius miltų pavadinimus (:

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš tikriausiai išvis neragavus duonos su bulvėmis.. Skonis kuo nors keičias nuo to?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man labai sunku aprašyti skonį... aš jaučiu skirtumą.

    AtsakytiPanaikinti
  7. aš irgi galvoju, kad duonos su bulvėm, turbūt, ragavus nesu. Nebent pati to nežinodama

    AtsakytiPanaikinti
  8. labai jau grazi duonele ,bet dar idomesnis indas

    AtsakytiPanaikinti
  9. Nagi Dalia, tai pats laikas būtų išbandyti !!!


    Jurgita: ačiū. Kai pradėjau domėtis duonos kepimu, vis užtikdavau receptų kur duonikė ideali iškepta budavo. Nu galvoju kaip taip galima net su linijomis! išsikepti ją. Ir tada radau pirkti tokių krepšelių ♥ Specializuotose parduotuvėse yra jų visokių dydžių ir formų, tik aš susižavėjau tokia apvalia.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Laba diena:)) man maisto gaminimo manija:)) siandien iskepiau sia duonele:)jau per pietus (zinoma imaisa uzsimaisiau is vakaro) irrr, - gavosi puikiai, o siaip as pirma kart kepiau duonele:), vyras ir dukryte, kuriai 1,3 m. sutvarke ja akimirksniu:)gerai, kad spejau paragauti:) beda:), dabar dairausi kokia duona rytdienai iskepti:DDD ACIU Aguonele:) uz receptus:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Reda visų pirma pagirsiu, kad geriausią duonos kildinimo būdą pasirinkai! su įmaišu jos gaunas nuostabios. Na o kas liečia kitus kepinius aš galiu greitai patarti :) labai skanios buvo itališkos bandelės, tiesiog puikios! taip pat bulvinė duona su spirgučiais irgi liuks... iš tikrųjų sunku išskirti kas geriausia, nes man visi kepiniai čia paviešinti patiko ♥ Taip pat noriu duoti pastebėjimą, kad mes gyvenam tik dviese ir aš kepu mažesniais kiekiais, nes man nelabai patinka senstelėję kepiniai :) Sekmes toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aciu labai uz patarimus, smagu gauti pagyrima ir apskritai atsakyma:) as virtuvej naujoke, anksciau netgi nepatikdavo gaminti maista, bet dabar nezinau kas man pasidare, kadangi sedziu namuose su dukryte, turiu laiko, tai gaminu ir gaminu, patiekala seka kitas patiekalas:D sakau man kazkokia gaminimo manija:DDD jauciu dideli malonuma besisukiodama virtuvej, o kai matau patenkintus zandukus namiskiu is vis gera darosi ir norisi vel ir vel pagaminti ka skanaus:) kiekviena diena pas mane dabar isbandymu metas:) vis nauji negaminti patiekalai, laaabai patinka:)
    siuo metu ant stalo garuoja ka tik istraukta is orkaites mieline pyne pagal tavo Aguonele receptuka:) greit ragausim:)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Reda matai turim kažką bendra: seniau ir aš nemokėjau nieko gaminti.Tiesiog nepavykdavo niekas. O dabar man atsipalaidavimas po darbo pasisukioti virtuvėje :) Kai ragauji savo duonytę ir ji dar skani, tai tikra dovana sielai ♥
    O kaip galima neduoti atsakymo? man ir smagu kai skaitytojai parašo, nes tada žinau aha tas ir tas pavyko, kur reiktų kažką kitaip padaryti. Gi smagu pasidalinti mintimis, patarimais, klausimais ir atsakymais su visiškai nepažystamais žmogeliukais.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Aguonele, atlekiu laaabai padekoti uz puiku recepta! isties skani duona. tiesa, kepiau duonkepeje, teko kokius 3 kartus bandyti, kol galiausiai atitaikiau programas ir duona gerai iskilo bei iskepe. kepiau maisydama su pilno grudo miltais, tai taip, reikejo vandens kieki didinti. tiesa, beminkant imaisiau dar ir ivairiu seklu misinio, tai skonis puikus su jomis :) bandysiu ieskoti dar duonu su imaisais tarp tavuju receptu - su raugais kol kas nesiryztu zaisti.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Smagu girdeti Jovite! Su imaisais mano buvo ir antroji stadija, kai perkirtau si kepimo buda startavau su raugu. Taigi, viskas pries akis dar :) o duoneles tikrai su imaisu puikios ir pas mane ne vienas receptas idetas. Sekmes ir toliau bandymuos ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails