2013 m. rugsėjo 29 d., sekmadienis

Slyvų tortas su kavos karūnėle

Man kaip šokoladinių tortų mėgėjai, šis tortas tik kaip tortas. Bet pvz. maniškiui tai labai jis skanus buvo, tą patį ir mano draugutė sakė.  Žodžiu, tikrai skonio reikalas. Valgyti tikrai galima, skonis toks neįprastas. Tuo labiau dabar slyvų sezonas! 26 cm kepimo formai reikia:

Biskvitui: 3 kiaušinių
                 50 ml rudo romo
                 150 g rudo cukraus
                 175 g miltų
                 1 a.š. kepimo miltelių
                 75 g maltų riešutų (aš bėriau migdolinius)

Pertepimui: 6 želatinos lapelių ( 9 g maltos)
                    200 g slyvų tyrės
                    100 g cukraus pudros 
(patariu reguliuotis pagal savo skonį. Tortas nėra labai saldus)

                    pusės apelsino žievelės
                    pusės apelsino sulčių
                   400 g grietinėlės ( org. dėjos 500g)

Kavos karūnėlei: 2 puodelių juodos kavos ( 250 g)
                            6 želatinos lapelių (9g maltos)
                            1 vanilinės ankšties
                            60 g cukraus
                            1 anyžiaus žvaigždutės

Slyvų tyrei: paimkit taip kokia 20 slyvų, išimkite šioms kauliukus ir užbėrus keliais šaukšteliais cukraus užkaitinkite. Ugnį prisukite, karts nuo karto pamaišykite ir troškinkite kol šios pasileis. Saldumą reikia reguliuotis pagal save, pačiame gale sutrinti blenderiu ir palikti visiškai ataušti. 

Biskvitui: orkaitę įsijungti iki 175°. Kiaušinius plakti kartu su romu bei cukrumi iki putų. Taip apie 3 min. Miltus susimaišyti su kepimo milteliais bei riešutais ir subėrus į kiaušinių masę, atsargiai šluotele sujungti viską. Paskleisti kepimo popieriumi išklotoje formoje ir kepti ~30 min. Tiesiog žiūrėti dantų krapštuku ar jau iškepęs ;) Ataušinti.

Pertepimui: želatiną išbrinkinti. Slyvų tyrę išmaišyti su cukraus pudra, apelsino žievele bei sultimis. Želatiną pašildyti, kad ši ištirptų ir atsargiai sujungti su slyvų mase. Padėti vėsiai, o į tą laiką išplakti grietinėlę iki standumo ir sujungti su vėsinama slyvų mase.

Renkam tortą: biskvitą persipjauti į dvi dalis. Aš juos laisčiau apelsinų sultmis. Dėti pirma vieną biskvito pusę, užtepti puse pertepimo, tada biskvitas ir vėl pertepimas. Padėti mažiausiai 2 val šaldytuvan ir tik tada užpilti kavos tirpalu ;)  Aš tai dariau kitą dieną.

Kavos karūnėlei: į kavą suberti cukrų, išgremžtos vanilės ankšties turinį, įdėti anyžiaus žvaigždutę ir užvirti. Tada įdėti išbrinkintą ir išspaustą (jei tai lapeliai) želatiną ir išmaišyti viską. Perkošti per sietelį ir padėti šaltai, kol pradės stingti. Kai stingimas matysis, užpilti ant torto viršaus. Aš stingdinau šaldymo kameroj, ir kas pora minučių žiūrinėjau. Tortą kišti vėl šaldytuvan, kol pasidarysim torto šonus. 

Torto šonams: atsikirpti kepimo popieriaus juostelę, kad būtų torto dydžio, t.y. apjuosti šonus būtų galima.  Ant šios užbarstyti riešutų plokštelių ir tirpintu šokoladu aplaistyti viską. Leisti šiek tiek pastovėti, kad šokoladas pastingtų ir apjuosti tortą (prieš tai aišku formos šonus nuimti reikia). Kai šokoladas galutinai sustings, kepimo popierių tiesiog atsargiai nuimti. Viskas. Tikiuos, jog supratot, nes meno tai čia iš tikrųjų jokio. Tortą reikėtų palikti pora val šaldytuve, kad susigertų.
 Šaltinis: žurnalas "Sweet Dreams" Nr. 03.2011

3 komentarai:

  1. Kaip su duona visi ir visos mokėmės, taip dabar atrodo, kad su Tortais bus:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Koks grožis! :) Papuošimas nuostabus, o jau pjūvis... mmm :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails