2012 m. vasario 25 d., šeštadienis

Ir dar viena duona savaitgaliui su manų kruopomis


Taigi, savaitgalis ir aš aišku su nauju duonos receptu atkeliavau. Sąžiningai visada kepu manų miltų duoną su saulėgrąžomis ar moliūgo sėklomis ir dar kokią vieną naują. Kokia ši skani gavos ♥ Labai drėgna ir tuo pačiu puri!  

Raugui: 75 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo812)
               95 g vandens
              10 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti 12-16 val prie 26° val.

Plikiniui: 90 g manų kruopų
                 225 g verdančio vandens
Manų kruopas užpilti vandeniu ir palikti 2-3 val brinkti.

Tešlai: pasiruošto raugo
          Plikinio
          100 g kvietinių miltų ( tipo550, aš dėjau viduržemio regiono miltus tipo 550)
          70 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo812)
          90 g viso grūdo kvietinių miltų
          9 g druskos
          8 g alyvuogių aliejaus
          galbūt dar 15-30 g vandens papildomai. Man prireikė dar 15g, kad tešla elastiška pasidarytų.

Į kombaino indą berti visus miltus, dėti raugą, plikinį ir greitai sujungti viską. Leisti 30 min uždengus "pailsėti". Tada suberti druską, supilti aliejų ir minkyti tešlą. Jei matysis, jog ji sausa, įpilti šiek tiek vandens. Bet nepersistengti, kadangi manų kruopos pakankamai vandens pritraukė! Minkyti 10-12 min, kol tešla nuo indo sienelių gerai atšokinės. Uždengti ir kildinti prie 24-25° 2,5 val, kas 45 min vis perlankstant!

Iš pakilusios tešlos suformuoti kepaliuką ir siūle į viršų dėti į kildinimo krepšelį. Aš dėjau siūle į apačią, nes norėjau kitaip įtrūkusios duonos plutelės :)

Kildinti 2-2,5 val prie 24-25°, arba 8 val prie 10° arba 18 val prie 5°. 
Kepti iki 240° įkaitintoje orkaitėje ant karštos skardos 30-40 min. Pašovus kepaliuką, įpilti į skardelę ant dugno pusę puodelio verdančio vandens. Orkaitės duris praverti po 10 min ir karštį prisukti iki 200°. Skanaus!

Šaltinis: čia 

22 komentarai:

  1. Kadangi tu TEN-vietinė, turiu klausimą: yra tokie lenkiški miltai po 1kg žydrai mėlynam pakely "Maka tortowa typ 450", tai ar jie tik pyragams tinkamai? Raidės nerandu ant pakelio.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nežinau kur aš čia vietinė, bet pavadinimas tai skamba ne pagal šių vietinių kalbą :D Kiek mano žinios leidžia, tai suprantu kad čia tie paprasti miltai. Aš juos tik pyragams naudoju. Kuo skaičiukas didesnis tuo geriau duonos kepimui!
    O raides prie skaičiukų tai tik LT rasi, daugiau žinok niekur nemačius esu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vietinė Lenkijoj :)

      Aš tokių miltų iš Lenkijos gaunu, visiems kepiniams naudoju, bet va toks klausimas iškilo, tai, galvoju, pasikonsultuoti reikia.

      Panaikinti
  3. Nea, aš vietinė VOkietijoje :)

    Bet kaip jau ir minėjau, duonos kepimui reikalingi miltai su didesniais skaičiukais..kvietiniai 550, 812, 1050 arba viso grūdo. o ruginiai 970, 1150 arba viso grūdo.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tuoj eisiu raugti tos duonikės:)Atrodo tai klasiškai, Aguoniuk:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laikau kumščius! Žinok, ji gera!!! Šiandien trečia diena kaip iškepta ir dar tas pats skonis :)

      Panaikinti
  5. Kaip visada nuostabiai:)) Tiesiog jaučiu jos skonį...atsibodo man tie francuzki batonai...noriu duonos!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :* Duonelė iš ties puiki ir pilnai tave suprantu, mane irgi nežavi pirktiniai la france batonai visiškai...vieną dieną dar skanu pasimėgauti, bet daugiau ninini...

      Panaikinti
  6. Vis žiūriu ir žiūriu į pirmą nuotrauką, nes tas jos "plyšimas" taip skaniai atrodo :).

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O pati kepti duonelę dar bijai? Šią nesunku išsikepti, jei tik galimybių yra ;) Plyšimą gi ekstra darom! Man irgi taip kartais (bet tik kartais, kai pati kontroliuoju!!) gražu ♥

      Panaikinti
  7. Sakykit, Aguonele, ar galima pakeisti tuos miltus kur turi skaiciukus 812, 550 i paprastus kvietinius miltus ar miltus skirtus duonai, ar dar i kokius kitokius? Beda ta, kad pas mus neraso prie miltu jokiu numeriuku. Dekoju!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kokioj šaly Jūs gyvenat? smalsumas mano vis...
      Šiap tikrai galite keisti į tipo 550. Manau mažas skirtumas bus, bet tikrai tik mažas. Ir man rodos, papildomo vandens nebereiks. Žiūrėkite tiesiog kaip tešla užminkius jausis ;)
      P.S. lauksiu atsiliepimų o dar geriausia nuotraukų :)

      Panaikinti
  8. Dekoju Aguonele.
    As gyvenu Kanadoje. Ir vis susiduriu su ta problema, kad cia nera didelio pasirinkimo is miltu ir be to nerasomi jokie numeriukai ant miltu pakuociu.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aguonėle, giriuosi, šiandien pradėjau raugo starterį...ačiū už įkvėpimą:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oooooo tai džiaugiuos labai!!!! Smagu bus kompanijoj kepti, nes tik su Srovele idėjomis ir mintimis keistis galiu :)
      Žinai, tu užsiraugei raugą o ne starterį ;) Raugo starteris tai bus tada kai jau tu iš šio "augintinio" vėliau šaldytuve tik ~50 g auginsi.
      Kai kepsi pirmą duoną su šviežiu raugu, būtinai mielių dėk šiek tiek ir jokiu būdu dar ne kaip starterį imk. Čia biškį pamokinu...

      Panaikinti
  10. Laba diena. Isband=iau sia jusu duonyte,nes labai gunde.Siaip viskas o.k., bet jau2iu rugstuma.Ar cia taip ir turejo buti? Vietoj raugo starterio panaudojau savo rugini rauga (jis is rupiu ruginiu miltu ir vandens), o vietoj viso grudo miltu, rupius kvietinius.Gal tai galejo tureti itakos? siaip tai visas procesas vyko puikiai.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Rūgštumas tikrai tik nuo ruginių miltų, šiuo atveju nuo Jūsų raugo. Kuo ilgiau jis dar rūgo, tuo intensyvesnis/rūgštesnis jis tapo. Dėlto ruginė duona dažniausiai trumpai, bet didesnėje temperatūroje kildinama. Rūgštumą dar skysčiais reguliuoti galima. Kuo daugiau jų, tuo duoda švelnesnė ;) Bet čia jau menas duoną sugaudyti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tai sakote del 10 g raugo,galejo duona uzrugsteti? na tai reiks kvietinio pasigaminti.Nors kai kepu rugine duonyte,ji niekada rugsti nebuna

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu kitaip paaiškinti negaliu, nes mums ji tikrai nerūgšti buvo.

      Panaikinti
  13. Aciu labai.Smagiu jums ateinanciu Sv.Velyku

    AtsakytiPanaikinti
  14. Duona nuostabi! Rauga pagal tavo recepta gaminau ir jau dvi duonas isbandziau. Tu tik nenustok rasyti ir receptu kelti! Ilgai uztruko kol pribrendau pabandyti, bet tavo nuotraukos ir entuziazmas ikvepe. :) <3

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails