2011 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Keturių bandelių duona " Skydas"


Tai duona, kokią mes mėgstame: puri, korėta ir begalo skani ♥ Kepsiu būtinai dar ne kartą ir ateinančiam griliaus sezonui kaip bagetes o šeštadienio pusryčiams kaip bandeles! O jai reikia:

Įmaišui: 1 g šviežių mielių
              40 g miltų tipo 550

              40 g kvietinių miltų rupesnio malimo (tipo 1050)

              80 g vandens


Viską užminkyti ir uždengus palikti nuo 16 iki 24 val kambario temperatūroj. Pas mane ganėtinai šilta buvo, tad aš laikiau 20° 13 val ;) Ji labai suburbuliavo !

Tešlai: viso įmaišo
            10 g šviežių mielių

            190 g vandens

            165 g miltų tipo 550

           165 g kvietinių miltų rupesnio malimo (tipo 1050)

           10 g druskos

Šviežias mieles sudėti į kombaino dubenį ir užpylus 50 g vandens, jas ištirpinti. Sudėti įmaišą ir dar pamaišyti viską. Supilti likusį vandenį, suberti miltus ir kombaino pagalba užminkyti tešlą. Pirma žemiausiu greičiu 4 min. Suberti druską ir pagreitinus greitį toliau minkyti 6 min. Uždengti ir leisti 1 val kilti. Po 30 min tešlą perlankstyti!

Pakilusią tešlą pasidalinti į keturias lygias dalis ir suformuoti bandeles. Jas dėti ant gerai miltuotos ližės taip priglaudžiant vieną prie kitos ( kadangi aš kepu ant kepimo akmens, tai man nustumti taip lengviau. Bet jas galima ir ant kepimo popieriaus dėti ; Šykart ližę per mažai pabarsčiau miltais, tai vos nustūmiau :0 ).
Uždengti ir leisti drąsiai 60-75 min kilti.

Orkaitę įsikaitinti iki 230°. Apačioje taip pat įdėti skardą, įpilti karšto vandens. Pašauti bandeles ir kepti 30 min. Po 20 min praverti duris ir išleisti garus. Šios duonos viršus turi gerai paskrusti. Ji įgauna tokią gerą traškią natelę ;) Puikios, idealios... net nežinau kaip kitaip jas aprašyti :))Šaltinis: čia

*****************

10 komentarų:

  1. Atrodo iš kojų verčiančiai! Man tik klausimas kilo dėl įmaišalo - tarkime, aš galvoju, kad pas mane ne itin karšta ir planuoji, kad jis rūgs 24 val. Bet, tarkime, pas mane šilčiau ir įmaišalas pradėjo burbuliuoti anksčiau - ne ryte kaip tikėjausi, o kokią 23 val. kai aš visai neplanuoju naktinio kepimo seanso. Tai ką man su juo reiktų daryti - palikti dar labiau bujoti ir rūgti iki ryto, ar įkišti į šaldytuvą, kad neperrūgtų, o ryte išėmus leisti porą valandų atšilti ir tada užsiimti tolesniu kepimu?
    Labai noriu šios duonos. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū!! Palik drąsiai 13-15 val kambario temperatūroj ;) Jei nori išvis gali kišti jį šaldytuvan porai dienų ir tik prieš į pagrindinę tešlą įmaišant, reikia pora val šiltai palaikyti kad įgautų kitų produktų temperatūrą ;)
    Aš dažniausiai vakare užsimaišau įmaišą, tada ryte jau žinau jo tolimesnę ateitį :DD

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sieht perfekt aus! Freut mich sehr, dass dir das Brot schmeckt, du hast es auch toll hinbekommen. Liebe Grüsse aus Andalusien!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Vo kaip liuksiškai sugalvojai dėl peticijos:)
    Duonytė įdomiai neįprastai atrodo:) bet kaip visad skaniai:)
    as irgi va turiu pasigirti šiuo metu rūgimo stadijoje mano duonytės tešla pagal Tavo receptuką darau ''Beveik ruginė duona'' vadinasi:D tik labai keista dėl raugo, kad tiek mažai jo dedasi, kaži nieko neatsitiks mano likusiam raugui, kad dar pastovės šaldytuve savaitėlę, už sav. jau bus apie trys savaitės kaip stovi...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tiesa, dar dėl miltų - pas jus numeracija kitokia, bet iš esmės tai reikia pirmarūšių, o ne aukščiausios rūšies pyraginių, ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Zorra: vielen Dank.Du bist auch meine heimliche Brotbacklehrerin! Ich habe einiges von dir gelernt und auch weitergegeben :)

    Reda: zinok o man vel mintis sukas ta duonike issikepti :) Ji puiki! Tikiuos ir tau patiks. O nieko neatsitiks tam raugui, gali tik pamaitinti ir vsio. Geriausia kad tu jo tik 50g pasiliktum ir lai tuno saldytuve sau ;) Mano gi dar ilgiau saldytuve tupi. Ryt maitinimo diena jam :)

    Vilma: nu kas liecia miltus, tai as Kauno gruduos tokia pacia numeracija radau...hm... zinok, cia tikrai nepadesiu nes net neisivaizduoju kokie jie LT.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oj, tai labai gerai, jei čia lietuviška numeracija. Apžiūrėjau internete, kad tokių miltų (1050) yra, reikia tik surasti. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Išbandžiau savaitgalį, labai skani duona. :-) Ačiū už receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Isbandziau ir tiko! Suniamniojom labai greitai! Dar tikrai kartosiu, tik is dvigubo kiekio;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nu merginos džiaugiuos, kad sekas jums duonos kepimas ir patinka. Ši pas mus tai favoritė paskutiniu metu. Kepu ir kepu :))

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails