2011 m. balandžio 28 d., ketvirtadienis

Focaccia su džiovintais pomidorais ir rozmarinu

Per šventes grilinom žuvytę. Doradas ♥ su skaniu padazu ir salotomis. Na ir aišku kas prie jos labiausiai tinka? Ogi focaccia! Mums, 4 asmenims, visos buvo per daug. Jos drąsiai pusės recepto užtekę būtų. Bet gavos skani, puri...su sūriu viršumi. Jai išsikepti reikia:

400 g vandens (kambario temp.)
20 g žviežių mielių
550-600 g miltų tipo 550
12 g druskos
25 g alyvuogių aliejaus

kelių saulėje džiovintų ir aliejuje marinuotų pomidorų
šviežio rozmarino šakelės
rupios druskos 

Mieles ištirpinti vandenyje. Miltus susimaišyti su druska. Į kombaino indą sudėti miltų mišinį, supilti mielių skystį bei aliejų ir užminkyti tešlą. Ją minkiau ~10 min lėčiausiu kombaino greičiu. Neišsigąsti, kad tešla "palaida". Ji tokia ir turi būti! Užminkytą tiesiog reikia perlankstyti ir įdėjus į dubenėlį, uždengti ir leisti kilti 30 min. Perlankstyti ir toliau uždengus leisti kilti, kol masė padvigubės.

Skardą išsikloti kepimo popieriumi ar išsitepti aliejumi. Išversti pakilusią tešlą ir leisti 10 min "pailsėti". Aliejumi išsitepti rankas ir tešlą atsargiai, neišleidžiant oro burbuliukų, gražiai ir tolygiai paskleisti skardoje. Leisti 30 min uždengus pastovėti. Aliejumi išteptais pirštais įspausti focaccia, kad ši įgautų tipišką išvaizdą ir leisti toliau kilti kol padvigubės. Užberti keliais smulkintais džiovintais pomidorais bei šviežiu rozmarinu, apibarstyti rupia druska ir užšlaksčius alyvuogių aliejumi pašauti į įkaitintą 200° orkaitę ~ 35  min. Skanaus!   

Šaltinis: čia

14 komentarų:

  1. wow kokia grazuole!!!! mano sarase irgi focaccia yra, greiciau prieiciau prie jos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū :* o kaip tau išvis reikalai su rugine duona? Gavos kas ar ne? baisiai smalsu man ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikra gražuolė! Et gaila miltus karališkus nusipirkau, o tai kepčiau su alyvuogėmis. Mmm skanumėlis

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kuom tie karališki įspūdingi? Aš seniau viską kepdavau su 405 tipo ir gaudavos, tad kodėl tau nepabadžius su turimais? gausis karališka focaccia :DD

    AtsakytiPanaikinti
  5. aguonele, dar nepriejau prie jos... geda peleda 8)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip noriu šią duonelę išsikepti. Didelis noras galbūt nugalės skausmus ir ką nors pavyks sumeistrauti :)Tas lankstymas bus sunkioji dalis :/
    Keletas klausimų: ar galėčiau naudoti sausas mieles? Jei taip, tai kiek gramų? Ar tikslinga būtų tešlos maišymui naudoti elektrinį plaktuvą su tešlos antgaliu (lėčiausiu greičiu)?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nepyk, jog tik dabar atrašau... bet buvom išlekę šiek tiek.
    Žinoma kad mieles ir sausas gali imti. Kadangi šiuo metu nenormaliai šilta, tai užteks ir 5 g o šiaip 7g reikėtu ;)

    Taip taip, tinka ir elektrinis plaktuvas. Tik su tai tešlai skirtais antgaliais ;) jis palengvins labai darbą, nes rankomis vargas būtų...
    Linkiu kad pavyktų ir didelės sveikatos tau!!!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Didžiai nusivylus esu. Gal net pyktelėjus. Neiškilo tešla :(
    Sausos mielės nelabai norėjo "dirbti", bet lyg ir vandens temperatūra buvo tinkama, ir šilumos pakankamai.
    Liūdna...
    Bet dar mėginsiu! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš visada kepu tik su sausom mielėm ir viskas pavyksta puikiai. Gal mielės senos arba drėgmės gavusios?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Julija, kaip ir Fausta rašo, tikrai galbūt mielės jau ne aktyvios buvo...hm.. arba į per karštą vandenį sudėjai. Šiaip sausas mieles geriausia užpylus šiltu vandeniu leisti suputoti ir tik tada toliau dirbti su jomis. Tada matysi ar jos geros ar ne ir nesugadinsi produktų. Sėkmės toliau eksperimentuojant! patikėk ir man nutinka visko ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aš taip ir dariau: užpyliau mieles šiltu vandeniu ir norėjau leisti suputoti. Neputojo man tos rupūžės! :)
    Priežastį vieną randu-galbūt per šiltas vanduo buvo.
    Galiu pasigirti? Šiandien sužinojau, kad esu priimta mokytis konditerijos!!! Laimės pilnos kelnės :) Nekantrauju pradėti.

    AtsakytiPanaikinti
  12. Visu pirma SVEIKINU!!!!!!!! Linkiu istvermes ir nuostabiu kuriniu!!!!!!!Zinau kad tai nera lengva, tad lenkiu galva pries visus tokius zmones...nezinau ar as sugebeciau.

    Vadinas mieles nuzudei. Zudike :p...hihihi.. vanduo negali buti karstesnis nei 38°.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nusimariojau savaitgaliui į Dzūkiją, paėmiau gabalėlį šviežių mielių, užminkiau tešlą, puikiai iškilo ir iškepė! Va tai tau :)
    Dar puikiau patiko duonelę ragauti :) Ne kartą bus kepama.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Julija: matomai jau labai labai norėjai kad pavyktų ir tikėjai savimi! DŽIAUGIUOS!!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails