2011 m. spalio 2 d., sekmadienis

Mano pirma duona ant ajerų! ir...

kažkaip tų ajerų nelabai jaučiu aš joje :))


Manau, kad per mažai jų išklojau...suvalkietė, nu ką jau padarysi :) Bet duonelė puiki! Vokiškuos forumuos, kaip moterų duona išgirta. Taip ir yra, kuo sveikiau tuo toliau nuo vyrų reikia dėti :) Maniškis jos nei trupinėlio nebandė!
Šiai išsikepti reikia ganėtinai nemažai visko :)

Įmaišui: 125 g pasijotų ruginių miltų (vok.: aš ėmiau 997 tipo, nors reikėjo 1150)
              125 g vandens
              15 g raugo starterio

Sumaišyti viską ir palikti 16-18 val prie 26° rūgti. Aš tokių temperatūrų aišku neturėjau, tad laikiau 24 val prie +/- 21°.

Virimui: 100 g rugių grūdų
               150 ml vandens

Grūdus užpilti ir palikti 30 min brinkti. Tada puodelį dėti virti ant silpnos ugnies uždengus, karts nuo karto pamaišant. Kai bus minkšti, nukošti ir atsidėti į šoną. Virimas užtruks ~30 min.

Brinkimui: 110 g skaldytų rugių grūdų (aš bandžiau grūdus kapoti blenderiu, bet ten niekas nesigavo. Tai tiesiog juos gerai sukapojau peiliu! LT mačiau "Malsenos" psl.pardavime) 
                 50 g ruginių dribsnių
                 50 g moliūgo sėklų
                 50 g saulėgrąžų sėklų
                 30 g linų sėmenų
                 30 g sezamo
                 12 g druskos
                 300 g vandens
 Visus produktus susiberti į dubenėlį ir palikti mažiausiai 3 val brinkti. Kadangi aš pati skaldžiau grūdus, tai viską brinkinau tiek ilgai kiek ir įmaišas rūgo, kad grūdai suminkštėtų ;)



Tešlai: įmaišo
            išvirtų grūdų
            išbrinkintų sėklų&grūdų
           130 g rupaus malimo kvietinių miltų ( vok.: tipo 1050)
          20 g vandens

Į kombaino indą dedam įmaišą, kvietinius miltus bei išbrinkusius produktus, pilam vandenį ir minkom lėčiausiu greičiu 4 min. Tada suberiam išvirtus grūdus ir toliau minkom, kol šie tolygiai pasiskirsto. Tešlą paliekam 30 min "pailsėti". Po "pailsėjimo" perminkom trumpai, išsiimam ant lengvai miltuoto stalo ir suformuojam (šiaip ne taip) kepaliuką, kurį apvoliojam saulėgrąžose. Aš jas tiesiog pabėriau ant rankšluostėlio ir uždėjus kepaliuką pavoliojau ;)
Keksinės formos indą išriebaluojam, išklojam ajerais ir įdedam suformuotą kepaliuką. Uždengiam ir leidžiam kilti. Kadangi aš nedėjau mielių, tai kildinau ~2 1/2 val, prie 22°. Orkaitę laiku įsikaitinam iki 250°. Apačioje pastatome skardą su verdančiu vandeniu. Duonikę jei norite galite įpjauti, tada apšlakstyti/apipurkšti vandeniu ir pašauti kepti pirma 15 min.



Atidaryti orkaitės duris, išleisti garus ir prisukus karštį iki 180° pabaigti kepti dar 45 min.  Leisti praaušti formoje, nes ji niekaip neišsiims...bent man taip buvo. O kai ataušo, tai šast ir iškrito :) Skani tikrai, labai sveikuoliška ir su daaaaug grūdų. Man patinka ją su kefyru valgyti. Taip darbe vis pietauju ♥

Šaltinis: čia
P.S. pamiršau paminėti, kad ajerus reikia prieš supjaustant nuimti.
Jie duonoje kas be ko nelygų pagrindą bent man padarė...na bet čia tikrai tik estetišku atžvilgiu parašau ;) 

10 komentarų:

  1. O Aguonėle, KOKIA duonikė, kaip Tu sakai :) labai labai skaniai atrodo, noooriu ;) bet aš vis noriu noriu, o nekepu, kažkoks duonos nekepimo metas pas mane, mintyse svajoju kad kepu, o vat realybėj...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Eina sau kokia duona! Nu tu šaunuolė, čia jau aukštasis kepimo pilotažas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Reda, ir as siai duonai kaupiaus :) Viskam ateina savas laikas, pas mane irgi ju kepimas aprimes siek tiek, nes 1. labai silta pas mus. Net 28° pastoviai laikos ir 2. turiu tiek geru receptu jau isbandzius, tad jei kepu tai daugiau jau seniau isbandytus. Visi jie iki vieno geri!

    Vilma: aciu tau uz tokius grazius zodzius. Zinai, koks cia aukstasis pilotazas. Jei laikais daugmaz tiksliai recepto ir bent kiek patirties duonos kepime yra, tai issikepti toki kepaliuka vienas juokas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Matai, ne visiems duota tiek noro, kantrybės ir motyvacijos kepti duoną taip, kad pasiekti tokį lygį kaip tavo. Galima teisintis laiko stoka, kad terliotis kelias dienas, bet aš tai vadinu valios stoka... Todėl tu ir šaunuolė, kad esi organizuota ir tokias šaunias duonikes iškepi.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš tavo gardumynus su dideliu malonumu 'valgau' vis! Jau duonike tai pasaka! Tikrai pirkčiau jei tik šioje šaly gyventum! Šaunuolė!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nai, nai, nai, atvaziuju valgyti:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Merginos: susirenku komplimentus ir einu i lovyte laiminga, svajodama kad nors bent viena is Jusu ikvepsiu duonike issikepti ♥

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai grazios duoneles pas Jus ir receptai geri

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sakykit, o kepėt su "ventiliatoriumi" ar įprastu režimu? Ir dar - kur gauti ajerų, gal kas patars? :-)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Iprastu rezimu.
    Nu o ajeru tai lietuvoje vos ne prie kiekvienos balos galima rasti ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails