2011 m. spalio 30 d., sekmadienis

Duonelė su įvairiomis sėklomis, morkomis & raugu


Dar viena duonelė, kuri mane sužavėjo savo skoniu. Tiek daug į ją visko dedas, bet taip viskas dera ♥ Būtinai rekomenduoju išsikepti :) Na o jai reikia:

Raugui: 20 g raugo starterio
            160 g pasijotų ruginių rupinių miltų (tipo1150) 
            160 g vandens
       
Sumaišyti ir palikti 16-18 val prie krentančios temperatūros. Tai būtų nuo 28° iki 24°. Aš laikiau ~ 20 val prie manau netoli 24°. Tiksliai jau nežiūrėjau...padėjau ant radijatoriaus ir vsio ...

Sėkloms: 40 g stambių dribsnių (geriausia duonai skirtų)
              30 g moliūgo sėklų
              30 g linų sėmenų (ėmiau auksines)
              30 g saulėgrąžų sėklų
              11 g druskos
              170 g vandens 60-70°

Nors recepte ir nerašo, bet aš sėklas lengvai paskrudinau ir kai šios atvėso, sumaišiau su vandeniu bei druska ir palikau stovėti mažiausiai 3 val.

Pagrindinei tešlai: raugo
                           sėklų mišinio
                           145 g kvietinių miltų tipo 550
                           145 g kvietinių miltų tipo 1050
                           55 g pasijotų ruginių rupinių miltų (tipo 1150)
                           10 g aliejaus
                           110 g smulkia tarka tarkuotų morkų
                           40 g vandens
                   
Pagrindinei tešlai skirtus produktus dėti į kombaino indą ir minkyti tešlą 6 min lėčiausiu greičiu. Palikti 20 min "pailsėti" ir tada dar trumpai perminkyti. Išsiversti ant lengvai miltuoto stalo ir suformuoti kepaliuką. Tešla bus pakankamai standi, dėlto galima kildinti tiek taip suformuotą kepaliuką tiek galima jį dėti į kildinimo krepšelį. Aš kildinau kildinimo krepšely, kurį išklojau rankšluostėliu ;) Kildinti reikia ko gero netoli 2 val, jei temperatūra tik čiut virš 20°. Nes man bekepant gerokai įtrūko apačia. O tai ženklas, kad per mažai pakildinta buvo ;) va kaip trūko...


Pakilusį kepaliuką įpjauti ir palikti pora min pastovėti. Tada pašauti į įkaitintą iki 250° orkaitę su garais pirma 15 min kepti. Atidaryti duris, išleisti garus, prisukti karštį iki 200° ir toliau kepti kol iškeps. Org. recepte rašo, jog kepti reikia iš viso ~ 1 val. Aš kepiau ant kepimo akmens tik 40 min, 10 min  palikau išjungus orkaitę dar joje tūnoti.
Ataušinti ant grotelių. Skanaus! Tikrai puiki duonelė ;)


Šaltinis: čia  
Labai mėgstu dar ant šiltos medaus užsidėti ir su pienu valgyti ♥ Keistas derinys, bet man kažkas tai tokio... :)

*****Papildymas*****
30.12.2011

Kepiau ir atsiliepiau čia ;)

25 komentarai:

  1. Nuotraukos,tiesiog aki rezia..tobulos...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmmmmmm...atrodo gundančiai...:)) žiauriai pasiilgau Tavo duonų :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ilonėle, priimsiu kaip komplimentą, nes žinok man asmeniškai iki tobulų nuotraukų taip toli kaip iki mėnulio :(

    Reda: o kodėl nebandai? Kada raugą pradėsi auginti, bo jau neturiu su kuo apie duonas padiskutuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Nežinau kas man...kiekvieną dieną vis pagalvoju, kad jau jau kepsiu, bet...trečiadienį jau į darbuką, tai nežinia kada prisiruošiu, o, gal.. įkvėpimas neateina :(, o duonai kepti įkvėpimo man reikia. O dar prisipirkusi dabar aš ir visokių duonos kepimo priedų naujų, nebandytų, t.y. glitimo, pieno miltelių, salyklo.
    O raugas dar senas stovi šaldytuve, žiūrėsiu ar dar įmanoma su juo ką nuveikt, jei ne bandysiu auginti naują..:))
    Na ateis ir mano diena, kai vėl užsiimsiu duonelės kepimais, o dabar tebūnie pertrauka.
    Užtai su nekantrumu laukiu Taviškių gražuolių :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na tai vadinas tikrai dar turi ateiti įkvėpimas ;) Aš kepu, nes nerandu tokios skanios pirkti kaip namie iškeptos:)
    va va tokių visokių pribumbasų ir aš turiu, bet ko gero greičiau pasibaigs jų galiojimas nei aš juos panaudosiu...hihi... pastebėjau, jog nusipirkti įvairių miltų, duonai skirtų dribsnių yra geriau nei salyklų ir t.t. su salyklu kepiau kartą duoną ir nežinau, man be jo tas pats gavos ir net skaniau. Nežinau, ne mano draugai visokie priedai. Kol viskas gaunas puikiai be jų, tol aš jų nedėsiu. Užsispyriau :P
    P.S. Gero starto tau darbe!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki, vis žiūriu į jūsų duoneles ir žaviuosi - kaip tokia korėta gaunasi. Man niekaip tokia nepavyksta... Gal galit pagelbėti, nes turiu keletą klausimų?
    ar jums visada tešla gaunasi standi, kad galit suformuoti kepaliuką, ar čia kažkoks ypatingas kildinimo indas? Ar išvertus iš likdimo indo aukštyn kojom duoną, ji nesubliūkšta? Aš duoną visada kepu stikliniame inde, jame ir kildinu; gal čia mano bėda, kad duona nesigauna korėta? Net nežinau, patarkit:)))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Miela Renata,

    tesla su raugu negali buti standi, bet man taip atrodo. Ji man iskepa ne tokia sausa. Kiek esu jau kepus, tai geriausia kai tesla skystene yra. Ja tada reikia tasant lanksyti. Tokiu budu ileidziama oro ir ji tampa elastinga ir iskepus duona buna koretesne. Taip pat toks kildinimo ir formavimo budas tesla padaro suvaldoma ;) Belieka tik deti i specialius kildinimo krepselius ir kildinti.

    Taip pat jei Jus naudojate rauga, ji geriausia suaktyvinti diena pries- duonai tai turi taip pat itakos koretesne!

    Isversti kepaliuka is kildinimo krepselio reikia atsargiai. Jis man dar nei karto nesubliusko. Kas atsitike yra, tai kad tesla i sonus pasidave bet orkaitej visada gerai pakildavo ir nebudavo beforme.

    As niekada duonos nesu kildinus stikliniame inde. Kepus pora kartu, bet ir tai tik baltas t.y. beveik saldzias. Pabandykit tikrai atsisakyti sio budo.
    Man sunku patarti...atrodo nesu as tokia zinove. Bet jei skaitote mano receptus ir nebijote bent viena isbandyti, tai tikrai nesunkiai turetume issikepti irgi koreta gardzia duonele. Duona kepant reikia laikytis tikrai recepto. Miltai yra nelygus miltams...vieniems reikia maziau vandens, kitiems daugiau. Man ir ne is pirmo karto viskas pavyko, bet laikui begant perpranti duonine tesla ;)
    As tikrai siulau pabandyti kad ir inde kildinti, bet tikrai kepti ne jame. Ziurekite. Kai pasausite duonike, jai reikia ir garu, kad mieles suaktyvetu ir pirmomis minutemis kiltu gerai.Manau inde sunku tai isgauti :) Linkiu sekmes ir klauskit drasiai, jei tik galesiu atsakysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū už tokį išsamų atsakymą! Su amžiumi darausi kantresnė - tikiu, kad pavyks ir man:)Pirmiausia bandysiu atsisakyti stiklinio indo kepimui.
    Tiesa, kaži ar Lietuvoj yra kur pirkti kildinimo indų?

    AtsakytiPanaikinti
  9. Paziurekite, sioje temoje mes jau komentaruose apie juos diskutavome ;)

    http://aguonele.blogspot.com/2011/06/reikmenys-be-kuriu-jau-negaleciau.html

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kukuk Renata, kaip Jums sekės užsiauginti raugą?

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveika,Aguonele,

    užsukau pasižiūrėti,kas naujo tavo atradimų kraitėje.

    Ir,susižavėjau,šiuo duonos receptuku.
    Ar galėtum,pasidalinti šios duonos raugo receptuku
    Lausiu nekantriai

    AtsakytiPanaikinti
  12. Raugo receptą esu aprašius. Paspauskite raktažodžiuos. Jį tiesiog naudoju toliau kaip starterį o visa kita jau aprašyta. O duonelė tai liuks kokia skani ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Sveiki,
    o jei vietoj tų ruginių rupinių miltų naudočiau tokius? http://www.sanitex.eu/miltai/miltai-dobele-ruginiai-15-kg.html?lang=0&plid=436&cntr=LT ant jųs nerandu jokių skaitmeninių šitų žymėjimų. O tie kur jūs nurodėt ruginiai rupiniai miltai (tipo1150), tai deficitas...parduotuvėse tokių nebūna,o maišais gi nepripirksi...gal galima juos keisti? ar jų pakeitimas smarkiai įtakos duonos skoniui?
    šiuos kvietinius miltus tipo 1050, kuo galiu pakeisti? gal galima į 812? nes tokių irgi parduotuvėj nerandu...
    o gal kur mažesniais kiekiais galima tokių miltų pirkti?
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kiek pažiūrėjau nuorodą apie Jūsų minėtus rupius miltus, tai manau jie tikrai be problemų tinka.
      Kita problema yra su kvietiniais miltais tipo 1050.

      http://www.malsena.lt/lt/produktai/profesionalams/kvietiniai-miltai/betariai-kvietiniai-miltai/tipas-1050

      o jų irgi negalima taip rasti pirkti? Šakės kokia nesamonė...

      Kuo skaičiukas didesnis, tuo kepinys būna tamsesnis kepant. Žinoma juos galite pakeiti 812 tipo, duona šiek tiek šviesesnė tada bus. Arba galite pamaišyti 2/3 paprastų kvietinių su 1/3 pilno grūdo. Taip galbūt kažką panašaus gausit.Sėkmės!

      Panaikinti
  14. laba diena, labai susizavejau sia duonele, nors esu naujoke siame procese, bet labai noriu isbandyti. turiu uzsiauginusi raugo ir jau siandien turiu kazka sumeistruoti, tikiuos pavyks. tik iskilo keletas klausimu. kadangi turiu jau paruosto raugo, ji pirma karta dariau, tai dabar iskilo klausimukas, nejau man reik paiimti tik jo 20g ir prideti miltu, vandens ir laukti iki rytojaus ir tada ta visa mase sudeti? ar galiu deti jau savo paruosta rauga? ir ar galiu minkyti rankomis, nes neturiu nei duonkepes nei kildinimo idu, tik kaip minejau rankeles ir orkaite?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na aš irgi buvau naujokė kažkada. Svarbu nebijoti šio proceso! Dabar jau turite raugą, kuris tik dar silpnas yra. Jūs galite tiesiog imti turimo raugo 320 g ir jau minkyti pagrindinę tešlą. Kaip minėjau, aš Jūsų vietoje dar į tešlą ir 2-3 g šviežių mielių įdėčiau, nes didelė tikimybė kad ji su tokiu šviežiu raugu dar nepakankamai iškils, ko pasekoje ji kieta ir ne tokia korėta bus.

      O jei dar atviriau, tai imkit paprastesnį receptą pradžiai. Tiesiog, kad pajaustumėte kas yra tešla su raugu, kaip ją formuoti ir kaip ji kyla. Pvz kaip šią:
      http://aguonele.blogspot.com/2011/03/beveik-rugine-duona.html
      Sėkmės!

      Panaikinti
    2. Pamiršau paminėti: žinoma kad rankomis galite minkyti tešlą!

      Panaikinti
  15. aciu jums uz atsakyma. butinai kepsiu ir jusu sia duonele greitu metu, ji man tokia skanute atrodo.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Sveika Aguonele!
    Katik pastebejau, su DoMar (vasario men.)apie miltus kalbejote....Tikrai pasirinkimas menkas....
    Neseniai kepu duona, daznai susiduriu su problemom...Parduotuvese ruginiai rupus, viso grudo (1150 ir sijoti tik maisais), kvietiniai 405,550,812, rupus kvietiniai, viso grudo, o 1050 nera, atrodo sarasas ne mazas.....bet receptuose butent tu ir reikia (kurie maisais)....didziule nesamone....tada pasirenki recepta tinkama tavo miltams....labai norisi duonos ivairiuos paragauti... Parsiveziau is Voketijos ruginiu 1150 ir kvietiniu 1050 po 1kg, bent pamaciau kaip atrodo, ir tavo skaniuos Bulvines duonos isikepiau, dar truputi liko kitam kartui......butu dar informacijos apie miltus Lietuvoje, kas,kur parduoda nedideliais kekiais, bet ne.... Aciu uz receptus Aguonele!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Man tikrai taip keista, kad miltų pasirinkimas toks skurdus. Aš pati Vokietijoj iš malūnų perkuos (arba iš perparduotojų internetu) po 3kg, nes jau nusibodo vos ne kas dieną po 1 kg namo tampyti. Iš malūnų namo pristato :) Nėra LT tokios galimybės? Man rodos SM diskutavo merginos,kad kooperuojas perkant miltus.

      Panaikinti
  17. Bandisiu registruotis SM, gal pasiseks ka ispesti.....
    Visgi galvoju, kodel cia tokios prastos galimybes su miltais.... Voketija didesne, zmoniu daugiau, o Lietuvoje.... nemaza dalis isvaziavo, salis nedidele, kainos ogo-go.... isvada.....((((((( ka gero suzinosiu, parasysiu...

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labas! Norėjau kai ko paklausti. Gyvenu Graikijoje, čia miltų pasirinkimas oj koks skurdus, tad per tris gyvenimo čia metus ruginių miltų nepavyko rasti. Galvoju pabandyti kepti šią duoną, bet vietoj ruginių, naudoti tiesiog pilno grūdo miltus. Kaip manai, sulauksiu katastrofos ar nieko baisaus neatsitiks? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad nieko baisaus nenutiks, tik pilk siek tiek maziau vandens (pagrindinei teslai), nes ruginiai miltai daugiau jo sugeria. PIrma kokius 10 g, o beminkant matysi ar dar reikia ;)

      Panaikinti
  19. na atejo eile ir sitai duonai,kepiu tuoj ragausime.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vat idomu atsiliepimai ;) Man ji viena skaniausiu duonu ♥

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails