2012 m. vasario 12 d., sekmadienis

Reikmenys, be kurių jau negalėčiau...

************ 
07.06.2011 
taip sėkmingai duonos kepti :) Vis dėlto daug mielų skaitytojų vis klausia kas, kaip atrodo ir pan. Tai šiandien, po darbo, sugalvojau nufotografuoti savo reikmenis, be kurių neišsiversčiau:


1. Raugas. Jo receptą rasite čia. Aš laimingai jį auginu šaldytuve, kiekvieną penktadienį pamaitindama 20 g rupaus malimo miltų bei 20 g vandens. Prieš sudedant viską, reikia gerai mediniu pagaliuku išmaišyti, taip pat ir po to ;) Uždengti ir palaikius 1 val kambario temperatūroj, statyti šaldytuvan. Kai reikia, imti ir toliau naudoti.

2. Mielės. Perkamos dažniausiai šviežios, nes kainuoja kapeikas...su sausom nelabai man pavyksta, nors avariniams atvejams turiu ir jų :P

3. Svarstyklės, šaukštinės svarstyklės. Svarbios žiauriai, nes taip galiu be problemų ne tik 1 gramą, bet ir 0,2 g pasverti! Brangokos, bet atsiperka! 

4. Svarstyklės. Jomis sveriu jau didesnius kiekius. Taip pat ir vandenį, nes duoną kepant tikslumas būtinas ir svarbus (dažniausiai!).

5. Kildinimo krepšeliai. Gerai išmiltuoti, niekada neplaunami (beveik...). Duona įgauna idealią formą bei raštą. Apvalų esu pirkus specializuotoj parduotuvėj o pailgesnį- internete (amazonė'j....). Girdėjau kad ir LT jų jau pasirodė pirkti, bet deja negaliu tiksliai pasakyti kur. Jei atsiras tai žinančių, galbūt ir čia pasidalins info ♥

6. Maistinė plėvelė & gumytės. Jų pagalba visada uždengiu indą ar kildinimo krepšelius, kurios kildinama tešla. 

Tai tiek mažai daiktų. Didžiausio ir svarbiausio nefotkinau, nes jau esu dėjus :) Dirba be problemų, nesvarbu kokią tešlą užsimanyčiau daryti! Taip pat ir kepimo akmuo su liže visada naudojami.
Tikiuos padėjau Jums, jei kils klausimų-rašykite! Ačiū už dėmesį ;)

************************
Papildymas: 03.07.2011
Pasirodo buvo klaida neįdėti kepimo akmens su liže... daug kam įdomu kaip jis atrodo. Tad prašau, mano kepimo akmuo su liže:
 
 naudoju beveik metai kepdama duoną ;) Labai puikus reikalas.



**************
Papildymas: 15.08.2011 

Galvoju parodysiu ir tuo pačiu siūlysiu jei tik galimybė yra nusipirkti tokį peilį, specialiai duonai įpjauti! Labai  puikus. Su paprastu peiliu neina taip giliai įrėžti, nesudarkant tešlos... tik bėda ta, kad jų rasti galima dažniausiai tik Prancūzijoj (: Nors jau viena internetinė vokiečių parduotuvė ir jais (bent pakolkas) pradėjo prekiauti!!! Va čia ;)

*****Papildymas 12.02.2012*****

Galvoju įmesiu gerą patarimą kaip aš kildinu duoną. Labai liuks toks būdas! Kepaliukas neapdžiūsta ir taip puikiai iškyla. O tas stebuklas yra ne kas kitas kaip šiūkšlių maišelis. Į jį reikia kišti kildino krepšelį su tešla, užrišti gerai ir viskas ;)


56 komentarai:

  1. kokie turtai :)

    as turiu pailga kildinimo krepseli, bet labai noreciau apvalaus ;)
    o visu pirma tai reikia prisiruosti pirmaja duona iskepti :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oooo Ineta, ieškau aš tų kildinimo krepšelių, kurioj Prismoj matei??? tikiuos Kaune?

    Aguonėle, iš ko tie kildinimo krepšeliai padaryti, iš kokios medžiagos? gal keramikiniai?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kildinimo krepseliu yra ir kepejas parduotuvejj senamiesti.

    Aguonele aciuuu, prisiekiau kad pirmadieni pradedu, o gal pavyks ir man..:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi dėkui Ineta, Ilona, skuosiu šiandien ieškoti:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na va merginos kaip smagu, kad galima pasikeisti informacija! Tie krepšeliai tokie kaip iš vytelių padaryti, bandžiau ieškoti lietuviško žodžio bet neradau. Gal sako kažką ratanas?

    Neringa aš laukiu laukiu jau pora mėnesių tavo duonos, bet kaip nėra taip nėra... susigriebk! :D Žiūrėk Ilona bakšt ir atneš gražiausią kepaliuką kitą savaitę ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Oi koks geras įrašas !!! Reikia ir man šiandien į PRISMĄ mirtinai :D Ten ir miltų įvairesnių yra. O gal kas pasufleruotų ir kokių miltų užsipirkt?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na nežinau kokios numeracijos LT yra, bet aš turiu:

    kvietinių miltų tipo 550
    pilno grūdo kvietinių miltų
    rupaus malimo kvietinių miltų tipo 1050
    ruginių miltų
    pilno grūdo ruginių miltų
    manų kruopų miltų

    Man šie visi reikalingi. Turiu ir speltos, bet man su jais duona kažkokia tai trapi yra, tai iš lėto atsisakau... Sėkmės apsipirkinėjant!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na tų kildinimo krepšelių ir aš labai užsimaniau. Vis galvojau, kaip tavo kepaliukai tokie gražūs su dryželiais gaunasi. Šiuo metu duonos nebekepu, bet kai grįšiu iš vasarnamio pas savo orkaitę būtinai pratęsiu kepimus.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žo... nieko gero nepešiau aš toj Prismoj. Krepšelius pavarčiau tik ir nepirkau - man atrodo, kad jie skirti tikrai ne duonos kildinimui - pirmiausia aš įsivaizduoju, kad jie turėtų būti daug lengvesni, prekės pavadinimas - dubuo Ø 24.
    Radau tik pilno grūdo kvietinių miltų - galiu iš jų raugą maišyt?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na negaliu pasakyti nieko apie Prisminius krepselius, nes nesu ten buvus...
    O rauga bandyk maisyti, bet ne visada jis is pilno grudo miltu atseit pavyksta... ten daug nereikia tu miltu, tad jei nepasiseks nebus taip gaila. Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Fausta: kiek girdejau tai LT galima beveik visur 812 tipo miltu gauti pirkti (cia jie deficitiniai!!!!). Paskaiciau apie juos, tai manau jog jie geriau gal butu raugui.... va cia irgi raso apie juos:

    http://www.kauno-grudai.lt/index.php?s_id=35&lang=lt

    http://www.malsena.lt/lt/produktai/profesionalams/kvietiniai-miltai

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kosmosas man su tais miltais ...Ant pakuotės yra receptas kvietinio raugo - šituos viso grūdo reikia sumaišyti su 550D, pridėti vandens ir medaus. Tik ten visa eiga šiek tiek kitokia, aš bandysiu proporcijas imt pagal pakuotę, o tolesnės eigos laikysiuos pagal tavo aprašymą. Kas bus, tas bus :D Šiandien STARTAS !!!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na va, o aš ėmiau ir nusipirkau tą Prismoj rastą 'dubenį' kildinimo krepšį šiandien, gal jis ir ne tam skirtas, bet žiauriai panašus ir pigus, tik 15 lt, tai ir negaila išbandyti, tik gaila, kad apvalios formos, nes labai norėjau pailgos. Bus gerai bent laikinai kol surasiu pailgą. Ir man jis lengvutėlis visiškai rodos, koks dar galėtų būti lengvesnis nežinau...
    Tai bandysiu ir matysim kaip su juo gausis :)))
    P.s. Ilonos noriu paklausti, o senamiestyje tai maždaug kur konkrečiau ta pard. kepėjas??

    AtsakytiPanaikinti
  14. Reda,va toj pardej pailgu yra, dar ji kitaip kazkaip vadinas ir internete net yr, ale as nzn...senamiesti, kur galutine stotele visu mikriuku..ant kampo drutuoliu pasaulis lyg...kinieciu keli restoranai, panda netoli...na va matai kokia is manes aiskintoja... gal kas paaiskins dar :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. :DD ne kad is pradziu paieskot, taj primaliau bile kaip, va radau kontaktus

    http://www.jumsinfo.lt/lt/rubrika/,client.10228

    AtsakytiPanaikinti
  16. vo :) dėėėkui Ilonėle :) būtinai varysiu pažiūrėt ko tee gero yr :)))

    AtsakytiPanaikinti
  17. Reda, kepejas yra toj gatvelej kur ant kampo Silo parduotuve, pervidurikazkokios parduotuves, o ant kito kampo yra kepejas, iejimas vienas, po kaire bus fotoprekes man rodos, o po desine - kepejas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Susipirkau miltus :) dabar kaip pirmam blynui kokia paprasciausia,elementariusia tavo duonele, nuo ko pradet aa...

    AtsakytiPanaikinti
  19. Gali dar sunkesni klausima uzduoti???
    Sita viena skaniausiu ir tikrai geri atsileipimai kepusiu (skaiciau SM, mat kiti kepa bet neatsiliepia :(

    http://aguonele.blogspot.com/2011/01/bulvine-duona.html

    Sita tikrai puiki, labai visu isgirta:
    http://aguonele.blogspot.com/2011/04/keturiu-bandeliu-duona-skydas.html

    o paskutiniu metu jau net ne po viena kepaliuka kepama yra si:
    http://aguonele.blogspot.com/2011/04/bazelio-duona.html

    Sekmes! lauksiu lauksiu tavo rezultatu!!!

    AtsakytiPanaikinti
  20. Man pavyko !!!!! Džiaugiuosi nerealiai. Ačiū tau už įkvėpimą :*
    Man tik gal pačios plutelės norėtųsi minkštesnės, nors ji gavosi labai traški, o vidus minkštas minkštutėlis. Bet viskas su laiku :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Tiesa, dėl tų Prisminių krepšelių :) Buvau nusibeldusi ir iki Kepėjo, todėl galėjau sulyginti su ten prekiaujamais kildinimo krepšeliais. Pasirodo jie lygiai tokie pat :) Tik Kepėjuje pailgos formos ir brangesni ( kaina 35-55 Lt, priklausomai nuo dydžio), o Prismoje apvalus 15 Lt. Aš įsivaizdavau, kad jie turėtų būti lengvučiai, kaip ir įprasti pinti krepšiukai :)

    AtsakytiPanaikinti
  22. Fausta: DZIAUGIUOS!!!!!!!!!!!!! O kokia duona kepei?

    As kai grysiu namo, tai pasversiu savo turimus krepselius ;) tada paziuresim kurie cia geresni :DD Bet kainu skirtumas tai ohohoho. Gal matei ar tokiu krepseliu kaip keksiniu yra ( na kad kaip keksas tusciaviduris gautus)? labai tokio noriu, bet niekur nerandu :(
    P.S. o tu gyveni ne Vilniuj? ir vaziavai i Kauna ekstra krepseliu?

    AtsakytiPanaikinti
  23. SM susiradau pati paprasčiausią receptą su raugu, kad būtų galima iškart kepti ir nereikėtų laikyti raugo tų 12 ar daugiau valandų. Nes jau labai knietėjo išbandyt, nebegalėjau tiek laukt :D Niu ir viskas puikiai ! dabar jau eksperimentuosiu su tavaisiais receptais, kur raugą reikia dar palaikyti, nes įsivaizduoju , kad tokia duona dar geresnė turėtų būt. Dabar rinksiu info apie kepimo akmenis, nes apie juos visiškai nieko neišmanau, o man jo mirtinai dabar reikia ;D
    Jau jeigu tu kildinimo krepšelio su skyle nerandi, tai mūsų provincijoj ko gero tokio dar ilgai teks palaukt. Prismoj tik vienoj skersmens apvalūs, o Kepėjas prekiauja pailgais pintais ir plastmasiniais ( jie pigesni - apie 10-20 Lt, taip pat priklausomai nuo dydžio).
    Aš Vilniuj gyvenu, bet darbo reikalais važiavau į Kauną, tik pirmiausia lėkiau į Kepėją, o tada ramiai galėjau darbinius reikalus tvarkytis :D

    AtsakytiPanaikinti
  24. Pasvėriau: pailgas, kur didesnis duonos kepaliukas telpa, sveria 19 gramų o apvalus= 15 gramų ;)

    Šaunuolė kad pasiryžai. Tikrai ♥

    AtsakytiPanaikinti
  25. Laba diena,

    Jūsų blogas nuostabus visomis prasmėmis: jaukus , šiltas, energingas... O dabar gal ir juokingas klausimas, bet aš niekaip nesuprantu - o Jūs duoną ir kepate tuose krepšeliuose, ar tik kildinate ir po to perkeliate į kepimo skardą?

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sigita: aciu uz tokius puikius zodzius ♥ Is tikruju pradetas rasyti, kad tureciau viska vienoje vietoje... o dabar turiu tiek skaitytoju, kurie irgi kazka sau randa. Smagu!
    Kildinimo krepseliuos tiktai kildinama. Juose duona igauna forma. Is ju reikia atsargiai isversti ant ikaitintos skrados ar lizes pagalba perkelti ant kepimo akmens ;)

    AtsakytiPanaikinti
  27. Labas vakaras, neseniai atradau jusu blog'a ir dabar tai vienas mano megstamiausiu. Aciu, kad dalinates superiniais duonos receptais :)
    Norejau suzinoti kur pirkot kepimo akmeni ir lize? Ir as tokiu labai labai noreciau :)

    AtsakytiPanaikinti
  28. Kepimo akmenį ir ližę pirkau interneto platybėse ;) Išsirinkau paprastą "Tchibo" firmos dėl kainos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  29. Aguonele!
    Nuostabus blogas!!!
    Aciu labai!
    Prizmoje siendien pirkau kildinimo krepseli, kaina 10.99. gaila kad pailgu nera....
    Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
  30. Labai ačiū :) Lauksiu atsiliepimų apie duonos kepimo pavykimus!

    AtsakytiPanaikinti
  31. O kad man tą peilį, o tai kankinuosi su britvukėmis :D bet tai jei Tau Vokietijoje sunku buvo gauti, tai čia Lietuvėlėj be šansų...

    AtsakytiPanaikinti
  32. as irgi su britva ipjaunu, pries tai ja reikia sterilizuoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  33. turiu kvaila klausima....o tas kildinimo krepselis.... kaip suprantu jame nekepama, o tik pakildinama ir tada i skarda?
    P.S. ka tik Vilniaus Ozo Prismoje apvalu nusipirkau su nuolaida uz nepilnus 11 lt :)

    AtsakytiPanaikinti
  34. Taip labai teisingai supratote. Pakildinta duona is jo isverciama ant skardos ir tada kepama ;)

    AtsakytiPanaikinti
  35. Oi kaip pavėluotai pamačiau aš šį tavo įrašą. Pirmas mano blynas, be tokios nuostabios konsultacijos ir patarimų....nesustosiu. Ačiū tau ir nesustok kepti duonos:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi Odeta aš tai nesustosiu nesustosiu, nes mes jau kitokių nevalgom :DD O tu tik kepk, eksperimentuok, pamatysi kai perprasi šį meną, tai vienas juokas bus ;)

      Panaikinti
  36. Kepsiu...nes kaip dabar megstama sakyti...issukis:)Bet dar kiek daug reikia ismokti...nerealiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  37. jetus pamaciau sausktines svarstykles, ...
    gavau dovanu, bet klausimas, kaip i jas "ieti", t.y. kaip idet elementus, kaip ta varsciuka su kuo atsukt... nu po galais, isbandziau visus turimus irankius, netinka nei vienas... nu gal pas tave ne taip atsidaro, pas mane su tokiu mazu varsciuku prisukta, kad net nesuprantu kaip atidaryt. nu kaip piktaaaas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pas mane "batarkos" buvo sudėtos kaip pirkau ir iki šiol nei karto nereikėjo nieko keisti. Nuėjus pažiūrėjau net, nu tik vienas varščiukas yra. Atsisuki ir atsidaro dangtelis ;)manau...sakau, dar neprireikė.
      O man kai reikia tokio mažo atsuktuvuko, tai jamu peilį! Jei tau tai irgi nepadės, nešk pas laikrodininką! Tik žiūrėk kad nekainuotų brangiau pats atsuktuvas, jei pati pirktumeis. Sėkmės!

      Panaikinti
    2. pagaliau įveikėm :D
      Visgi vyriškos rankos geriau moka :d
      Bet iš ties, išbandžiau visus turėtus atsuktuvus, ir jų dalis keičiamas mažiausias, nu ten toks durnas varščiukas kad net keista, kaip daro tokius, kad taip sunku prieit, ne tai kad koks kryžiukas ar kaip paprastai vienas tas įpjovimas, o ten tokia duobutė, ir dar į šonus, nu žo gudras, bet šiaip ne taip atsuko.
      gerai, kad ne dažnai reik keist, o tai ..
      Geras daiktas iš ties! Laukiau laukiau ir sulaukiau :)

      Panaikinti
  38. Ne visai į temą, tačiau norėjau pranešti, kad esi nominuota į Stylish Blogger Award 2012 :)

    AtsakytiPanaikinti
  39. o kur butu galima isigyti kepimo akmeni - niekur jo nerandu, o labai jau jo reikia?

    AtsakytiPanaikinti
  40. Na tik internete tada, jei parduotuvese nerandate :)
    Nezinau kuriame pasaulio gale randates, bet vokiskas amazon.de ar ebay.de tikrai turi ka pasiulyti.

    AtsakytiPanaikinti
  41. Sveiki aguonele, norejau pasiteirauti del jusu pagalbininko su motoru (turiu omeny kitchenaid), ar be standartiniu priedu dar turite kokiu papildomu isigije? Mesmale, darzoviu pjaustykle ir t.t Jei taip, ar esate patenkinta ju atliekamu darbu?
    Galvoju nusipirkt mesmale, tik nezinau ar verta. Laukiu jusu nuomones :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pirkit, butinai pirkit! Mesmale be galo gera, nera ka lyginti su rankine. Negaliu tasidziaugti jai. Malu viska is eiles ir be problemu :)

      Daugiau nieko nedasipirkau, nes pasiskaiciau atsiliepimus apie darzoviu pjaustykle ir jie buvo ne kokie, tad gerai ir be jos :) Labai noreciau dar galbut tik makaronams iskocioti to prietaiso, bet matomai per retai tesla ruosiu, kad pasidomeciau atsiliepimais. O jus gal dar ka turite ir galetumete rekomenduoti ?

      Panaikinti
  42. Oi, ne. Jokiu papildomu priedu neturiu. Pati Kitchenaid artisan pries gera menesi tik nusipirkau :) Tad klausineju rekomendaciju is labiau patyrusiu ir ilgiau ji turinciu, kaip jus :)

    AtsakytiPanaikinti
  43. Jeigu domina, čia yra duonos kildinimo krepšelių http://www.tortini.lt/katalogas/kepimui/

    AtsakytiPanaikinti
  44. Sveikos, aš kai paskaitau, kaip aguonėlė nusiperka ką nors už 2 ar 3 eurus, tai man kriokti norisi - kokios Lietuvoj kainos užkeltos :((( Kildinimo krepšelis 40 lt + pašto išlaidos ir tas pats su visom prekėm, nu žiauriai susinervinau šiandien. O duonelės tai norisi nors tu ką...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai va taip va aš kiekvienu grįžimu Lietuvoje lenkiuos prieš visus, kurie sugeba ten išgyventi! Aš manau nesugebėčiau, nes man ten kainos kosmosas! Neatitinka nei žmonių pajamų, nei iš vis prekybininkams įdomu žmonės! Perėjus per didesnius prekybos centrus pastebiu, kad dažniausiai daržovės 2 rūšies yra ir kaina brangesnė nei pas mus pirmarūšės!!!Žo...nervuotis galima daug, bet tai tik mums žili plaukai augs :)) Vilkimės, kad kažkada keisis tokia padėtis!

      Panaikinti
  45. Oi kokia naudinga diskusija :-) Aguonele, ebay angliskame radau kekso kildinimo krepseli 22 cm skersmens. jei dar aktualu aisku :-) taciau pastebejau, kad angliskos kildinimo krepseliu kainos panasios su lietuviskom: cia aptartu variantu prizmos parduotuveje negaliu komentuoti, nes nemaciau...

    AtsakytiPanaikinti
  46. Ačiū Ineta, kažkaip apsirūpinus šiuo metu viskuo esu :)

    AtsakytiPanaikinti
  47. Laba diena, gal jau ir pavėlavau į diskusiją,bet noriu pasakyti, kad kepimo akmenų turi Tupperware - 87 Lt.
    O miltus Kaune rekomenduoju pirkti Aleksote esančiame malūne - ten privatus malūnas, kur savininkas turi visokiausių rūšių ekologiškų miltų bei kruopų. Ypač skanūs grikiai:). Miltų yra įvairių malimų - rupių, ne rupių. Skirtų viskam - nuo blynų iki duonos.

    AtsakytiPanaikinti
  48. o as ir galvoju, kodel gaunas tokia tobulai grazi duona :) Nusipirkau ir as siandien kildinimo krepselius :) Kadangi gyvenu Lenkijoje tai cia mokejau po 10 zl (apie 8 lt) uz viena krepseli :)

    AtsakytiPanaikinti
  49. Tai belieka palinketi tik skaniu duonu ;) grazios bus kas be ko!

    AtsakytiPanaikinti
  50. Laba diena,kokį akmenį patartumėt rinktis šamoto ar granito?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails