2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Duona su manų kruopų miltais

Dar viena duonikė :) kaip gi be jos! Ir aišku su įmaišu, nes visdėlto su juo man duonos skaniausios ♥ Ši tokia geltona nuo manų kruopų miltų, net neįmanoma perduoti tos spalvos. Taip pat labai traški plutelė ir minkštas minkštas vidus. Mano favoritė. Šiai reikia:

Įmaišui: 250 g manų kruopų miltų
               125 ml vandens
               3 g šviežių mielių

Tešlai: viso įmaišo
             250 g manų kruopų miltų
            175 g vandens
            5 g šviežių mielių
            3 g sauso salyklo ( jei nėra, galima ir nedėti)
            11 g druskos

Visus įmaišui skirtus produktus susidėti į indą ir minkyti 5 min ganėtinai kietoką tešlą. Ją uždengti ir palikti kambario temperatūroj 14-16 val. Pas mane temperatūra ~18° buvo, org. rašo nuo 17-18°.

Kitą dieną mieles ištirpinti vandeny. Į didesnį dubenį supilti šį gautą skystį, sudėti gabaliukais plėšytą įmaišą, suberti miltus su salyklu ir kombaino pagalba lėčiausiu greičiu minkyti tešlą 5 min. Tada suberti druska ir pagreitinus greitį minkyti tešlą dar 6 min. Gausis labai maloni, paklusni, niekur nelimpanti tešla. Ją uždengti ir palikti ~1 val šiltai pakilti. 

Išsiversti ant lengvai miltuoto stalo ir pora kartų perlankstyti. Palikti 10 min pailsėti. Tada suformuoti kepaliuką, dėti siūle į apačią ant miltuoto rankšluostėlio ir palikti ~ 1val pakilti. 

Orkaitę įsikaitinti su skarda ar kepimo akmeniu iki 230°. Duonikę įpjauti kaip norime, perkelti ant skardos ar akmens, orkaitės sieneles apipurkšti vandeniu ir uždarius duris kepti. Po 1 min atverti duris ir išleisti garus. Po 10 min karštį prisukti iki 200° ir kepti 40 min. Likusias 5 min kepti orkaitės duris pradarius. Skanaus!

*********************

Šaltinis: čia 

13 komentarų:

  1. Oi kokia pasipūtusi gražuolė duona:)O kokie tie manų kruopų miltai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Manų kruopų miltai yra malami iš kietųjų kviečių. Juose yra daugiau proteino, kas duonas labai purias padaro. Spalva tai kaip manų kruopų-gelsva. Juos dažniausiai vartoja gaminant makaronus. Šiaip skaičius esu, kad jei tokių miltų nėra (pas mus irgi nelabai jau lengva jų rasti, tik aš atradau tą parduotuvę jau ♥ METRO :)) tada galima 550 tipo miltus maišyti su smulkiomis manų kruopomis santykiu 2:1. O duona tai verta būti iškepama :)

    Štai tokius aš perku: http://www.dececco.it/DE/Mehle/semola-di-grano-duro-rimacinata/semola_grano_duro_rimacinata_pack.png

    AtsakytiPanaikinti
  3. O tai šūdskis:)jei jau pas jus nėra, tik spec.pardėse, tai čia tuo labiau, įdomu, kas tą geltonumą duoda tiems kviečiams, juk jie ne kukurūzai, neauga tokie geltoni, o gal kokie modifikuoti tie kviečiai?

    AtsakytiPanaikinti
  4. nu Srovele neklausk tu manęs apie jų modifikuotumą :) bet žinai kuskusą? jis taip pat iš kietūjų kviečių gaunamas ir žinai jo spalvą? ji taip pat gi gelsva :) aš neradau jokios informacijos kad jie būtų modifikuoti...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ai, aš čia šiaip paklausiau dėl to, kad įdomu, o ne kad išsigandau, kad jie gali būti modifikuoti:)Mūsų kaime išvis mažai ko nusipirkti galima, daržovių toks skurdumas, kad baisu, tai ne pas jus, kad visą žiemą fontanai liejasi ant daržovių, kokių tik širdis geidžia:)Beje, kaip tavo raugas laikosi?Pasiteisino tau?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip pasirinkimas didelis, bet aš stengiuos pirktis daržoves būtent bio tai žinok jų pasirinkimas irgi tik sezoninis. Taigi, skurdumas kartais visai nėra blogai :) bet pritariu tau, kad jų įvairovė kitokia... tu teisi ;)

    Taaaaip, vakar raugą pamaitinau ir šiandien jau pažiūrėjau kad jis man suburbuliavo. Vadinas viskas čiki. Sakiau reiks kokį receptuką vėl bandyti ateinančią savaitę kad pažiūrėčiau ar ir toliau eina ką su juo kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dar viena puiki duonelė:) šaunuolė Tu:)
    Kviečiu Tave ir pas save į savo kuklią virtualią virtuvėlę;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Reda sėkmės išbandant! smagu jei kas randa idėjų :)
    begu pas Tave :;

    AtsakytiPanaikinti
  9. Puiki duona, tokią kepa Sicilijoje iš semolina miltų, o viršų gausiai apibarsto sezamais. Ji viduje gelsva ir minkšta, o plutelė traški. Dieviškai skani. Labai norėčiau tokią išsikepti, tik Lietuvoje nerandu manų miltų, galvoju bandyti kept iš ekstra miltų(405D), nes jie birūs kaip manos. Pabandysiu ir tavo rekomenduotą mišinį, jei rasiu smulkių kruopų.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Rennie taip taip aš su tokiais miltais ir kepiau (Semola di grano duro) :) Be jų jau savo virtuvės neįsivaizduoju kaip man jie patinka ♥ O duonelę sugebėjai aprašyti tokią, kokia čia ir išsikepiau!Geras!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aguonėle, o žiūrėk, kai apipurški sieneles vandeniu ir po min. išleidi garus, tie garai matosi Tau ar ne? ar tokie nematomi išeina? :D nes man tai nieko nesimato jokių garų atidarius orkaitės duris :D ir dar, kaip Tu jas įpjauni, kad jos taip gražiai išsišiepia?
    Kepiau šiandien šią Tavo gražuolę:) skani gavosi, ir kaip apibūdinta, viduj minkštutė, o plutelė traški traški, reiškias gerai ir man gavosi, bet kaip noriu naujos orkaitės negaliu :(, na neaptepus kiaušinio tryniu, niekaip man nesigauna gražus duonelės įdegis.. ką daryti...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Man irgi nesimato ten jokie garai... tas vanduo isgaruoja greiciau mano akimis. Bet kaip liepia protokolas :)) ta ir vykdau!
    Del ipjovimo pastebejau, jog geriausiai man gaunas kai ipjaunu tikrai pries pasaunant i orkaite ;)

    Del spalvos turiu tave nuliudinti... dar pries gera pusmeti turejau pati dujine sena orkaite... niekad man joj taip graziai ir skaniai duonos neiskepdavo kaip elektrinej... nes tiesiog joj karstis nesireguliuoja, kepa is apacios daugiau... zodziu, laikau kumscius uz tave kad issipildytu svajones ir tu nauja orkaite gautumei ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Reiks kada pabandyti pas mamą, pas ją elektrinė orkaitė, na nes jau taip norisi, kad ne tik skaniai, bet ir gražiai gautūsi :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails