2011 m. kovo 22 d., antradienis

Beveik ruginė duona

Ir sakot nebūna stebūklų? Būna būna... man taip buvo vakar. Su šia duona :) Visą dieną galvą skaudėjo, nu tai aišku to pasėkmė kad aš per tą išsiblaškymą 100 ml per daug vandens į tešlą įpyliau :o Pastebėjau per vėlai, kai jau kombainas dirbo... gaila mesti buvo, gi mano toks mielas raugas sunaudotas, ai galvoju įbersiu 50 g miltų dar. Tešla be proto lipo, bet taip ar taip komentaruos skaičiau kad ji limpa, galvoju nu kaip nors. Bandau! Kilo liuks, aišku tik išverčiant iš kildinimo krepšelio visas viršus ant jo dugno liko (: nu bet jau net  nesinervavau, nes taip ar taip viskas ėjos ne taip kaip turėjo :) Pašoviau be jokių įpjovimu ir o stebūkle.... duona gavos!!! Kokia ji skani, tirpsta... drėgna, nesivelianti. Būtent tokia, kokią aš įsivaizdavau kad kepsiu su savo raugu ♥ Žodžiu, niekada nereikia nuleisti rankų kad ir kokia beviltiška situacija buna ;) O dabar prie duonos.
Rašau receptą mažam kepaliukui, nes būtent tokio mažai šeimai užtenka. Reikia:
Raugui: 25 g raugo startelio (tai to nuo raugo atsidėto ;) Jį pamaitinau aš tik šeštadienį, tai olialia kaip man jis puikiai ten tūno. Kaip Ilona pasakytų "Cypiu iš džiaugsmo" kiekvieną dieną :)
              100 g ruginių miltų tipo 1150
              100 ml vandens
Tešlai: viso raugo
             70 g rupaus malimo kvietinių miltų tipo 1050
             35 g miltų tipo 550
             145 g ruginių miltų tipo 1150
             7 g druskos
             140-150 ml vandens


Raugui skirtus produktus susidėti į dubenėlį, užminkyti, pabarstyti lengvai miltais ir uždengus maistine plėvele palikti kambario temperatūroj 16 val. Man gavos kiek ilgiau... Beje dirbu pirmą kartą su ruginiais miltais, tai kai užsiminkiau šią tešlą, pagalvojau ar išvis čia kas gausis iš šios cementinės masės :D 
Kitą dieną dėti į didesnį dubenį gerai suaktyvėjusį raugą, suberti miltus ir supylus vandenį minkyti tešlą lėčiausiu greičiu na kokias 4 min. tada suberti druską ir toliau minkyti dar kokias 6 min. Tešla bus labai minkšta. Tai rašo ir org.recepte. Ją aš išsiėmiau ant lengvai miltuoto stalo, šiaip ne taip suformavau kamuoliuką ir įdėjus į lengvai aliejumi pateptą dubenėlį leidau kilti ~1 val. 
Tada išsiėmiau vėl ant miltuoto stalo ir tąsymo/lankstymo pagalba (ką aš tuo turiu omeny, galite pažiūrėti youtube) suformavau kamuoliuką. Ši technika tešlą padarė šiaip ne taip formuojama. Dėjau į miltuotą kildinimo krepšelį ir palikau vėl ~ 1 val šiltai kilti.
Orkaitę su skarda ar kepimo akmeniu įsikaitinti iki 240°. Statyti dubenėlį su  įpiltu puse puodelio verdančio vandens, perkelti išverstą duonikę ( įpjauti kaip norite) ir prisukus temperatūrą iki 220° kepti. Po 5 min orkaitės duris atidaryti, išleisti garus ir toliau kepti 35-40min. Ataušinti ant grotelių. Štai toks kepaliukas man gavos:
 
O kokia skani su sviestu :) Tikrai verta būti iškepama, nėra labai nieko sudėtinga tik tešlą reikia mokėti "sutvardyti" ;) 
Šaltinis: čia 
**********************
Papildymas 28.04.2011
Negalvokit jog aš savo receptų niekada daugiau  nekepu, netobulinu :) Kepu kepu ir tikrai ne po kartą. Štai šią duonikę irgi kepiau jau du kartus. Mano pastebėjimas vis dėlto yra, kad vandens reikia nepagailėti. Tešla geriau skystesnė lai bus nei per kieta. Visą šį stygių pastebėsime kitaip kepinyje. Jau užsiminkius šį kartą tešlą man ji pasirodė per kieta, bet ožka many spyriojos vandens dapilti ir va... duona ne tokia porėta ir sausesnė gavos. Bet skani! 

27 komentarai:

  1. Labas Aguonele, norejau paklausti,ar ant kepimo akmens gakima deti su metalinpe forma kepini,nes nesenai ji isigijau ir dar nebandziau kepti,nelabai apie ta akmeni ismanau,o taip norisi pabandyti,kaip suprantu tu jau turi patirties. Rude

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinoma kad gali. Aš dažnai kepu prieš tai ką nors orkaitėj, tai tuo pačiu įkaitinu ir akmenį o tik vėliau jau duonai eilė. Bet šiaip esmė duonos kepimo ant jo yra, kad įgautų tokią traškią plutelę, taip pat jis drėgmę iš jos ištraukia... nu nemoku net aprašyti, nes reikia išbandyti.
    Aš kai pirkau akmenį, tai prie jo buvo ližė... na tokia medinė lentelė, ant kurios aš duoną verčiu ir tada jos pagalba ja nustumiu ant akmens. Labai liuks. tik ją prieš tai reikia apibarstyti miltais, naudoju manu kruopu, nes kiti dega o šie kažkaip ne ;) Sėkmės išbandant, nes pirkinys tai geras!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. cypiu is dziaugsmo nuo tavo duonos!!! :DD
    tobula!!! ajktelejau pamaciusi! Saunuolyciu saunuolyte! kaip suaugsiu iki tokios duonos kepimo isbandysiu butiniausiai!!!!
    o dabar tavuju bandeliu su lasinukais tesla kyla :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai aciu, butinai bandysiu,nes tavo duoneles super atrodo,siaip labai megstu kepti ir esu isbandziusi tavo pyragu receptu,labai skanus.Tik gaila pas mane lizes nera ,tik peilis buvo pridetas,na teks kazka sugalvoti.Rude

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aguonėle, tešlai rašai reikia viso raugo - kiek gramų jo? 200 g? Pasimečiau :(

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiške: iš lėto, nesijaudinam tik sudėliojam viską į savas vietas :) raugą darom iš starterio, miltų ir vandens, rauginam 16 val. Tada jį visą ir naudojam tešlos gamybai ;) gramais vėliau nesvėriau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. O jei! Jau net gėda :))) Žinoma, žinoma! Per skubą tik ne taip supratau :) Bandysiu savaitgalį duonytę šitą :) Ačiū, Aguonėle :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Jooo, aukštasis pilotažas ;)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aninimiške: pažystamas jausmas ;)

    Fausta: kol nepabandysi tol nežinosi, man irgi taip seniau atrodė :)iš tikrųjų tik taip atrodo!

    koks čia keistas garsas girdis??? aaaaaaaa Ilona cypia :)) aš negaliu kaip tu mane prajuokinti moki :DD

    AtsakytiPanaikinti
  10. Oi kokia gražuolė:)
    Žinai ir aš šiandien minkysiu ruginę duonelę, dar niekada nebandžiau, tai taip neramu. Raugą davė draugė, bent jau pas ją nerealiai skani duonytė gaunasi, tikiuosi ir man gausis:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. jau nebecypiu :D dabar tik giliai kvepuoju ir nardau po tavo tobulus receptus ir ispudingas foto "sirdele"
    :DD

    AtsakytiPanaikinti
  12. Pavydas ima žiūrint į tavo entuziazmą kepti duoną :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Reda na tikiuos kad iškepė tavo duonikė ;) jau laukiu nesulaukiu pažiūrėti vaizdiškai į ją !

    Ilona....ačiū... net susigėdau, nes tikrai jau kaip šovei čia...ačiū ♥

    Laura: nėra ko pavydėti, reikia tik mėginti!

    AtsakytiPanaikinti
  14. o kaip ten su tuo vandens puodeliu toje orkiteje, niekaip nesuprantu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. na labai paprasta čia: aš įsijungiu orkaitę. Antroje lentynėlėje nuo apačios dedu kepimo akmenį ant grotelių o pačioje apačioje kepimo skardą. Kai orkaitė įkaista, į tą skardą pilu pusę ar 2/3 puodelio verdančio vandens ir ant kepimo akmens nustumiu ližės pagalba duoną ;) Aiškiau?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Taip, tik deja pas mane nei akmens nei ližės nėra :D dėkui už paaiškinimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Labas. Išbandžiau šnd šį receptuką.Tik dėjau salyklo ir kmynų dar. Nedidukas kepaliukas gavos. Kildinau kiaurasamptyje, nes labai tiko dydis :) Pakilo gražiai, kepdama neplyšo, prie akmens neprilipo (ko labiausiai bijojau). Super. Vėsta dabar, ragausim arba vėliau šnd arba ryt ryte :)
    Klausimukas- kas yra manų miltai? Gal tiesiog labai smulkios manų kruopos (airiškose parduotuvėse semolina vadinas ir laaabai smulkios jos)?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labukas :) Kaip laukiu tavo atsiliepimu ar skani buvo... as asmeniskai kepiau sia 3 kartus jau ir skani gavos tik tada, kai vandens nepagailejau ;) O tu dar salyklu ir kmynais gardinai! Plikinai kmynus ar ne? O del salyklo...as nusipirkus jo, bet kazkaip nekyla rankos vartoti...nezinau net pati kodel. Sakau kol gaunas be jo, tai kam tada jis isvis reikalingas :DD

    Manu miltai tai taip semolina yra ;) Jie gelsvos spalvos ir tokie kitaip birus nei paprasti. as tai be ju negaleciau issiversti...naudoju daznai ir visapusiskai: nuo lizes barstyto, duonos kepimo iki berimo i picos pada.

    AtsakytiPanaikinti
  19. Sveika. Duonytė gavos NEREALI. Ačiū. Va, nuotraukytę įkeliu. http://i19.photobucket.com/albums/b178/mazas/P1010759.jpg
    Salyklas duonai duoda spalvą ir skonį. Salyklą su kmynais užplykau verdančiu vandeniu ir kai atvėsta pilu į miltų, raugo mišinį. Maniškiui ruginė duona turi būt tamsi :D
    Liuks dėl semolinos :) Aš virimui tai perku lietuviškoj parduotuvėj, nes košei stambesni grūdeliai skaniau man. Aš irgi į picos padą dalį miltų keičiu manais.

    AtsakytiPanaikinti
  20. Vau, skaniai iškepus ♥ Džiaugiuos.
    P.S. o aš namuose tik viena tamsią valgau, nes maniškiui skrandį degina. Dėlto pas mane šviesesnės duonos karaliauja :) bet ir tose rupesnius miltus naudoju ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. na va mano raugas pagalau gatavas , senai jau rasiau kad ji pradejau auginti bet netiketas pakvietimas saudalyvauti Weises Dinner teko uzmirsti ir is naujo auginti o va dabar jau stovi saldytuve ir dziaugiuosi jau rytoj bus duonyte .aciu kaip pati sakai niekada nenuleisti ranku.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kas čia per "Weises Dinner"? niekad negirdėjus :/ prašau plačiau :)

      Panaikinti
  22. Neuzmirsiau taves,Hamburge treti metai vyksta Weises dinner ,tai paimta ideja is Prancuzijos,Pinknikas baltume vystantis vienakart metuose,atsinesiama viskas paciu tik reikia butinai apsirengus buti baltai ir staltieses ir indai balti .Dalyvaviau pirma karta ir likiau patenkinta ,nors turejau laiko per pusantros valandos pasiruosti ,ir likau labai patenkinta ,kad jau laukiu ir kitu metu.Placaiu apie tai gali paskaityti internet arba youtube bei mano nuotarukas paziureti facebook.Kvieciu sudalyvauti prie musu stalo .Zmones net is Hanoverio ir Sylt atvyksta.Cia ideja net tik pavakarienauti kazkioje vietoje bet butent suartinti zmones ,susipazinti ir aisku maloniai praleisti vakara.Zmones jau pries keleta dienu ruosia maista kepa tempa ir niekas nesigaili ,jei 5000 dalyvavio sais metais.Labai faina net fantastiska.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oooo kaip skamba neblogai! Einu po internetą pasikuisti :)

      Panaikinti
  23. Labas, Aguonele :)
    Kaip suprantu, Tu visad naudoji kvietini raugo starteri...O as turiu tik rugini, bet labai noreciau issikepti sia duonele. Taigi, ar reiketu kazka keisti siame recepte, jei kepciau su ruginiu starteriu ?
    Dekoju uz atsakyma... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viskas turetu pavykti, kaip ir su kvietiniu. As kadangi maziau ruginiu duonu kepu, tai tingiu rugini rauga augintis :)

      Panaikinti
  24. Sveiki. O kaip su raugu? Ar ji galima pačiam oasigaminti? Jei taip. Klausimas kaip? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails