2010 m. rugsėjo 26 d., sekmadienis

Challa pynele


Pamaciau ir iskart zinojau jog butinai kepsiu ir ragausiu. Siaip ju receptu galybe, bet kai lietuviskas blogas atsinesa, tai ko ir neisbandzius. Mano padekos eina todel i "Kulinarijos laboratorija" :)
Su siokiais pakeitimais vaisinu Jus visus tikrai puikia pynia, kurios labai trapi plutele yra ir vidus minkstas minkstas... as kepiau is puses normos ir gavos ganetinai nemaza, tad nezinau kokio dydzio ji is pilno recepto gaunas? Ir beje, kas bijot minkyti rankomis, tad tikrai nera ko! Labai puiki tesla ;)
100 ml vandens
8 g svieziu mieliu
250 g miltu
1/2 a.s. druskos
1 v.s. skysto medaus
1 kiausinis (isplaktas)
30 g sviesto (islydyto ir praaususio)
Aptepimui: kiausinio trynio su slakeliu pieno bei aguonu
I drungna vandeni sudeti mieles ir gerai ismaisyti, kad sios istirptu.
Miltus kartu su druska susiberti i dubeni ir padarius viduryje duobele, supilti mieliu & vandens misini. Pamaisyti su trupuciu miltu ir palikti uzdengus mielems sureaguoti. Po 20 min i dubeneli supilti paplakta kiausini, medu bei sviesta ir uzminkyti elastinga tesla. Minkiau saziningai ant stalo (be jokiu ekstra miltu) 10 min, bet pati tesla jau po poros min buvo labai maloni ir jokiu problemu nekele ;) Ja deti atgal i dubeneli, uzdengti ir leisti kilti kol ji padvigubes. As maniau jog uztruks ~2val, bet man jau po 1 val ji pakankamai pakilus buvo. Manau jog del mieliu kiekio... taigi gauta tesla issikresti ant stalo, susignaibyti tris vienodas dalis ir jas isvolioti i volelius. Supinti kasa ir padejus ant kepimo kilimelio uzdengti ir leisti kilti, kol si padvigubes.

Man vel uztruko ~45 min. Tada aptepti graziai kiausinio trynio & pieno plakiniu, uzbarstyti aguonomis ir pasauti i ikaitinta 180° orkaite 30-35 min. Skanaus! 

*****
Papildymas 10.11.2015 
Kepiau iš dvigubo kiekio dvi pyneles. Šįkart tešlą maišiau kombaine. Tiesiog sudėjau visus produktus ir užminkiau tešlą. Netgi sviestą neatlydžiau o ėmiau kambario temperatūros. Kaip matos, viskas kuo puikiausiai pavyko ;)

21 komentaras:

  1. Och ir aš noriu. Viskas, lekiu į maxę mielių ir kibsiu į darbą...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kokia graži tavoji pynė! Džiaugiuosi, kad puikiai pavyko ir patiko. O iš pilnos porcijos gaunasi MONSTRAS! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. lausciau lausciau ir valgyciau....nuostabu!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Indre:
    vadinas lauksiu tavo atsiliepimu ir nuotrauku ;) o tada rinksim dailiausia :DD

    Vilma:
    su meile gaminau, nes laaabai labaaai norejau tokios pynes :)

    Dalija:
    jei laiko turi, tai tik pulk minkyti tesla!

    AtsakytiPanaikinti
  5. ufff....va cia tai pyne!! visai nepataikaudama sakau,kad grazesnes ne nemacius!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano bus su sezamais - neradau maxej aguonu :(

    AtsakytiPanaikinti
  7. Giriu ir aš :) Atrodo įspūdingai :)Spaudžiu PRINT :)
    Fausta

    AtsakytiPanaikinti
  8. Aciu merginos ... mielai susirenku visu komplimentus ♥ malonu malonu malonu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Kai pamaciau sita nuostabia pynia is kart uzsimaniau pasigaminti. Keturis kartus gaminau ir kiekvienas kartas buvo nesekmingas. Tesla man neiskildavo, o jei iskildavo tai tik truputi ir orkaiteje ji pasidarydavo blynas. Nuleidau rankas visiskai, atrodo dariau zodis zodin viska ta pati, bet rezultato jokio!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nu net keista :( man si tesla kaip nezinau kas kilo, net nuotraukas spec. idejau kad parodyti kaip kyla. Gal mieles senos? Kai sumaisai su siltu pienu joms tikrai susidaro putos? tada uzminkius tesla ji padvigubeja? Nu jei jau sis procesas neatsitinka, tai vadinas kazkas ne taip... ji tikrai turi gerai gerai pakilti. jei matai kad nepakyla, tai kildink tiesiog toliau. Su mieliniais kepiniais neturiu problemu, tai tik sias idejas galiu pasiulyti.
    Si pynele dar keliuos bloguos kepat buvo, nu tikrai visoms gerai gerai. Ojei ojei, toliau tik istvermes palinkesiu, gal kaip ors susidraugausi si tesla ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Atsiprasau, kad priveliau klaidu (: Turejau omeny silta vandeni o ne piena (matos kad as mieliau piena naudoju nei vandeni )

    AtsakytiPanaikinti
  12. Prieš kelias dienas kepiau šią pynę ir gavosi tiesiog nuostabi - minkšta, puri viduje, skanumėlis, išliko puikiai (baiminausi, kad gali nesigauti, nes buvau susipykusi su mielėmis pastaruoju metu, bet regis vėl susidraugavome). Tik man ji labai greitai apdžiūvo, dar tą pačią dieną, norėjau pasiteirauti, ar ir tau taip nutiko, ar čia riebalų per mažai, ar orkaitė buvo per sausa, ar perkepiau? Šiaip tikrai labai skani, bet įdomu, ar taip ir turėtų būti, ar čia jau aš kažką padariau :)
    Ir šiaip, labai nuostabus blogas, šaunuolė tu, šitiek įvairiausių duonų prikepusi! Pradėjau ir aš pagal tavuosius receptukus kepti duoną, kol kas nė viena dar nenuvylė!

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na baltos duonos džiūsta greičiau nei paprastos. Bet jei tau jau tą pačią dieną net apdžiūvo, tada tikrai perkepei ;) Pabandyk kitą kartą 5 min anksčiau išjungti orkaitę arba kepk ilgai kiek recepte nurodyta, tik temperatūrą 10° žemesnę statyk.

    Ačiū už gražius žodžius mano blogui :* Duona yra gėris ir jos tiek begalė receptų, kuriuos mielai visus išbandyti norėčiau :) tik iš kur tiek laiko gauti nežinau....

    AtsakytiPanaikinti
  14. Būtinai pabandysiu pareguliuoti kepimo laiką kitą kartą, ačiū :) O dėl laiko stokos, pritariu, kai darai ką įdomaus, atrodo tos valandos tiesiog lekia ir žiūrėk, jau tamsu :) Bet linkiu ir toliau taip šauniai darbuotis!

    AtsakytiPanaikinti
  15. ar galima naudoti sausas mieles?

    AtsakytiPanaikinti
  16. Nežinau, kiek kartu bandžiau susidraugauti su mielėmis bet tik kartą pavyko gaminant bandeles. Ir šis kepinys nepavyko,viską dariau kaip parašyta. Produktai pasverti gramas į gramą ir vistiek - tešla limpanti, neįmanoma minkyt ;/

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tai galbūt miltai netinkantys. Jei Jums rodos tešla per skysta, tiesiog įberkite šiek tiek daugiau miltų. Kiek pamenu, šią pynelę kepė prieš mane nemažai žmonių, tai ji ne visiems taip idealiai pavyko kaip man...aš verčiu kaltę tik miltams.

      Panaikinti
  17. as sia pynele kepiau siandien,man irgi buvo limpanti et ir 10minuciu paminkius, kokius miltus tu naudoji?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tipo 550.
      Bet aš negyvenu Lt ir kiek skaitinėjau, tai miltai kiekvienoj šaly šiek tiek skirias.

      Panaikinti
    2. nu ir as tokius ,paciu geriausius perku,gali buti kad skirtingi tie miltai :)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails