2010 m. kovo 13 d., šeštadienis

Riesutine pyne

Gal pries gerus metus buvo musu namuose taip, jog be sios pynes nebudavo nei vieno sestadienio. Nezinau kodel, bet i parduotuve atvezdavo ja tik sestadieniais ... tai savaite lauke ja sudorodavom per valanda :) be jokio gailescio ! Po to si faze praejo ir pyne pasimirso... iki kol pamaciau recepta ir uzsidegiau isbandyti. Darbo prie jos yra, bet didesni laika tesla kyla. Be to tesla  buvo labai labai minksta, bet miltu nedauginau, nes nenorejau kad iskepus butu kieta. Tikraja ta zodzio prasme, prie jos vyniojimo buvo reikalingos 4 rankos. Bet iskepus nenuvyle! Drystu teigti , jog maniske daug skanesne uz pirktine!!! Originaliame recepte buvo duota viskas dvigubai, bet tada neisivaizduoju kokio dydzio 2 jos turi gautis. Mano isejo is puses produktu milziniska ... na bet iki rytojaus taip ar taip neliks :DD pateikiu savo sunaudotus produktus :

1 teslai:

105 g miltu

70 g silto vandens

1 g svieziu mieliu

2 g druskos

Pagrindinei teslai:

visa 1 tesla

180 g miltu

100 g  silto pieno

4 g svieziu mieliu

3 g druskos

2 mazi kiausiniu tryniai ( baltymai bus idarui)

35 g cukraus

35 g kambario temperaturos sviesto

Idarui:

200 g maltu migdolu be luobeles ( galima kitokius imti )

25 g dziuveseliu

100 g cukraus

200 g pieno

1 a.s. vanilinio cukraus

1/2 a.s. cinamono

2 mazu kiausiniu baltymus

Aptepimui: 

3 v.s. citrinos sulciu bei cukraus pudros

* 1 teslai skirtus produktus susipilam i inda ir uzminkom tesla, kuria uzdenge paliekam 1 val siltai stoveti ir ideje i saldytuva leidziame toliau augti maziausiai 12 val. 

** Pagrindine tesla: i didesni dubeni suberiam miltus, druska,imusam kiausinio trynius bei idedam 1 tesla. Piena pasildome ( max 38°) ir jame istirpiname mieles ir susipyle i miltu mase minkome 10 min. Per 4-5 kartus suberiame cukru, kuri po kiekvieno ipylimo gerai isminkome. Kai cukrus bus visas iminkytas, sudeti sviesta ir isminkyti kol tesla bus vienalyte. Tai uztruks ~ 5 min. Man tesla lipo prie ranku, bet buvo elastiska. Ja uzdengiau ir vel pastaciau siltai 1 val. Po sio kilimo ja reikia dar 1 val deti i saldytuva. 

***Idaras : cukru susiberiam i puoda ir leidziam issilydyti, kol igaus graziai sviesia ruda spalva. Atsargiai supilam piena, nes jis taskysis! Leidziam karamelei istirpti ir tada subere riesutus, cinamona bei dziuveselius dar kelias min ant silpnos ugnies pakaitinam. Nukeliam nuo ugnies, imaisom vanilini cukru ir leidziam galutinai atvesti. tada issiplakam baltymus ir atsargiai sujungiam su sia mase.

Pakilusia tesla beriam ant miltais pabarstyto stalo ( cia ir buvo mano klaida, as to nepadariau, man tesla tada lipo prie stalo. Tik menteles pagalba ejo susukti) ir issikociojam / issitasom staciakampi.

Ant jo dedam idara, kuri tolygiai paskirstom. Tada susukam ir zirklemis ikerpame iki puses. Abi gautas "kasas"susukame viena su kitai. Ikerpame is kitos puses ir vel "kasas" susukame. Uzdengiame ir leidziame ~ 2 val pakilti kambario temperaturoje. Ikaitusioje 180°-200° orkaiteje kepame 30-35min. Dar silta aptepame citrinos sulciu & cukraus pudros misiniu. Skanaus! Prizadu jog nenusivilsite, gaunas labai minksta, puri ir riesutais kvepianti pyne! 

Saltinis :cia

6 komentarai:

  1. aguonele, pyne atrodo nuostabiai, matyt uzuodziau kvapa, kad atsidariau puslapi, o cia sviezut sviezutele pyne :) Bet ar tikrai naudojai sviezias mieles, labai jau mazi kiekiai atrodo kaip sviezioms, o ne sausoms... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. aciu Ana :* aha, naudojau sviezias, delto tiek ilgai reikia kildinti tesla ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atsiprasau, aguonele, per savo ziopluma uzsiziopsojau i pynes grozi, o recepto idemiai neperskaiciau... Geda peleda man :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. na geriau jau daugiau klausti, nei po to mesti lauk, nes niekas nesigaus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. labai jau tu mus cia vis zavi savo kepiniais...gardi pyne..;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. aciu Dalija .O tu ne su ka prastesniais patiekalais ateini ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails