Jau vis dažniau susigundau išsikepti ruginės duonas :) Nors namie valgau jas viena, bet koks skirtumas! Ši gavos skani, bet ne tokia korėta kaip kad aš norėjau. Manau čia koją man pakišo, kad neturėjau ruginio raugo starterio bei skysto salyklo.
Bet kepdama šią duonelę išbandžiau naują kepimo formą, kuriai esu be galo patenkina :) Taigi, šiai duonelei išsikepti reikia:
Raugui: 160 g ruginių viso grūdo miltų
160 g vandens
16 g ruginio raugo starterio
(dėjau kvietinį, prieš dieną pamaitintą)
Viską sudėti į indą, užmaišyti ir uždengus padėti šiltai /26° ~16 val kilti.
1. brinkiniui: 100 g pakepintų saulėgrąžų
100 g verdančio vandens
8 g druskos
Užplikyti saulėgrąžas ir palikti taip pat 16 val kambario temperatūroje brinkti.
2. brinkiniui: 232 g ruginių viso grūdo miltų
232 g verdančio vandens
7 g druskos
Miltus susimaišyti su druska ir užplikyti verdančiu vandeniu. Palikti 16 val kambario temperatūroje brinkti.
Tešlai: raugo
1. brinkinio
2. brinkinio
166 g viso grūdo kvietinių miltų
10 g šviežių mielių
1 a.š. medaus (arba skysto salyklo; sausas netinka!)
Taip pat nesipila jogs vanduo daugiau. Man buvo taip pat staigmena, bet pasirodo jo tikrai nereikia ;)
Visus produktus sudėti į kombaino indą ir užminkyti tešlą, 7-8 min. Tada palikti uždengus 30 min "pailsėti".
Į tą laiką, kol tešla ilsis, kepimo formą gerai ištrinti sviestu (kepimo forma turi būti skirta 1 kg duonai)
ir išbarstyti saulėgrąžomis.
Tešlą išsiversti ant lengvai miltuoto stalo ir paformuoti. Tada dėti į kepimo formą, paviršių palyginti drėgnomis rankomis, apibarstyti saulėgrąžomis ir uždengus padėti kilti. Geriausia prie 32° 75 min. Aš kildinau prie 30° 1 1/2 val. Tešla tiesiog turi būti pakilus iki kepimo formos kraštų ;)
Pašauti kepti pirma 15 min į įkaitintą iki 250° orkaitę (garų nereikia). Vėliau karštį prisukti iki 180° ir pabaigti dar 45 min kepti. Ataušinti išėmus iš formos ant grotelių ir skanaus!
Šaltinis: čia
Džiaugiuosi Tavo ruginės duonos receptu...Labai skaniai atrodo...galėsiu kepti ir aš ( žiauriai mėgstu ruginę duoną)...nenustoju tavęs bezdžioniauti;)
AtsakytiPanaikintiNe į temą, bet gal gali patarti ką paspausti, kad tas raides nuimti? Norisi kad viskas būtų paprasčiau?
Sėkmės beždžionaujant ;)
PanaikintiP.S. įeik į nustatymus -komentarai- saugumo patvirtinimas (jei gerai išverčiau) ir ten paspaudi ne! viskas ;)
Atrodo labaaaai skaniai!!! viskas, vasarą ir aš auginsiuos raugą pagal Taviškį receptą, tikiuos pavyks :)
AtsakytiPanaikintiOi mažule, tai kur dar vasara :DD Vasarą šašlykus kepsim :)
PanaikintiOt šiandien laikysiu kumščius, kad pavyktų tau!!! būtinai tik gerai iškildink ;)
AtsakytiPanaikinti22cm ilgio x 10cm plocio x 9,5 cm aukscio
AtsakytiPanaikintiVasarą gi atostogos bus, tada ir to laiko, kantrybes tikiuos noro bus :D
AtsakytiPanaikintiO kodėl netinka sausas salyklas? Tai vietoj jo tada galima maloses sirupo dėt?
AtsakytiPanaikintiNegaliu tikrai šiuo klausimu patarti, nes asmeniškai nei vieno nei kito nenaudoju... Org. recepte rašė, jog sausas netinka, tai ir išverčiau taip ;)
PanaikintiDėkui, reiks išbandyt kitą kart kai kepsiu duonytę. Ir laukit ataskaitos apie salyklą :)))
AtsakytiPanaikintiIšbandžiau duonytę. Nepaklausiau ir įdėjau melassos sirupo šaukštą (vietoj medaus)... Tai man žiauriai šlapias duonos vidus paliko... Arba kad miltai plikyti (taip buvo kažkada kai kepiau plikytą kvietinę duoną).
AtsakytiPanaikintiO galbūt Jūs nedakepėt, jei sakot kad vidus šlapias paliko? nes nemanau kad tiek įtakos melasa turėjo...hm
PanaikintiČia "gamyklėlė's" bandymas ją išsikepti : http://gamyklele.lt/2012/03/rugine-duona-su-saulegrazomis/
Gal ir pritrūko kelių minučių kepimo... Vaizdas panašus ir pas mane, tik kad pjaunant nerealiai peilis apsivelia. Tas tave tai ji visai neatrodo šlapia...
AtsakytiPanaikinti