Pavaišinsiu kiek neįprastu patiekalu. Šiaip čia kaip delikatesas laikomas, nėra lengva tų žandukų gauti pirkti! Bet jeigu Jūs turite šaltinį, iš kurio jų gautumėte, bandykite. Laaabai liuks! Aš ėmiau 5 žmonėms:
2 kg žandukų (kai juos nupjausčiau/pasiruošiau kepimui, beliko tik 1 kg)
2 morkas
didelį svogūną
350 ml porto vyno
300 ml vištienos sultinio
gerą šaukštą cukraus pudros
šiek tiek pomidorų arba paprikos pastos
Nebūtina! Pirmą kartą kai dariau, neturėjau tai ir nedėjau. Šįkart buvo namie tai dėjau ir tikrai pagyvino padažą: šiek tiek atpjautos apelsino bei citrinos žievelės, kelias kadagio uogas, per pusę pjautą česnako skiltelę bei pora juostelių imbiero.
Mėsytę apkepti šlakelyje aliejaus ir atsidėti. Tada paskaninti druska bei pipirais.
Į kepimo indą, kuriame kepė mėsytė, berti cukraus pudros ir leisti iki lengvo rudumo karamelizuotis. Įmaišyti pomidorų pastos ir šiek tiek pakepinti. Pilti 100 ml vyno ir virinti, kol šis beveik visas nugaruos. Vėl pilti 100 ml vyno ir toliau virinti. Taip kaitinti, kol visas vynas supiltas bus o masė sirupo konsistenciją įgaus.
Kol vynas į sirupą virsta, pasikepinam šlakelyje alyvuogių aliejaus kubeliais pjaustytas morkas bei smulkintą svogūną. Tada jas sudedam į vyną, išmaišom ir supilam sultinį. Sudedam mėsytę ir uždengę troškinam ant žemos ugnies ~3 val. Karts nuo karto pavaryti nepamiršti!
Kai mėsytė minkšta minkšta bus, išsiimti o į skystį sudėti aukščiau nurodytus prieskonius. Virinti, kol skysčio 1/3 mažiau bus. Perkošti, paskaninti jei ko trūksta ir užpylus ant mėsytės patiekti :) Mes valgėme prie bulvių apkepo. Skanaus!
Šaltinis: čia Kai mėsytė minkšta minkšta bus, išsiimti o į skystį sudėti aukščiau nurodytus prieskonius. Virinti, kol skysčio 1/3 mažiau bus. Perkošti, paskaninti jei ko trūksta ir užpylus ant mėsytės patiekti :) Mes valgėme prie bulvių apkepo. Skanaus!
******
Įdedu nuotrauką iš kurios veršienos dalies žandukai yra ;) Nr.11
Nuotraukos šaltinis: čia
Labai skaniai atrodo:) O kas tie žandukai? Iš kurios vietos?
AtsakytiPanaikintiNu žandai :) iš galvos! mėsytė liuks, kokia minkšta ir liesa ♥
PanaikintiDelikatesas visiškas, Aguonėle :)
AtsakytiPanaikintiNet nežinau, ar Lietuvoj juos pardavinėja? Nebent tie, kas augina veršelius ir juos skerdžia, bet paskui nupjaustyt kiek darbo ir laiko užtrunka...
O taip, nupjaustyti tai užtrunka, bet žinok antrą kartą darant jau man greičiau ėjos :)
PanaikintiBet kaip ir minėjau, čia irgi ne taip lengva jų rasti pirkti. Netyčia atradau per du metus pati tą tašką!
Supratau...o tai jau nepadoriai galvoti buvau bepradėjusi:)))))) (žvengiu, negaliu, nuo savo minčių) O pasirodo čia tikrąja prasme viskas...reiks ir man pieškoti:)
PanaikintiKokios purvinos tavo mintys :DDD
PanaikintiNerealiai skaniai atrodo! Mielai išmėginčiau, tik deja tų žandukų turbūt negausiu. O jei kitą dali veršienos imsiu visvien turbūt bus labai gerai, ar ne Aguonėle? :)
AtsakytiPanaikintiAčiū :* Žinoma turi būti skanu ir su kitai dalimi, čia padažas toks nerealus ♥ Tik aišku reikia troškinimo laiką žiūrėti. Aš sakiau ir su vištiena bandysiu kada, nes jai irgi tinka tokie padažai!
PanaikintiŠiandien mėsos parduotuvėj užsiklausiau dėl žandukų - likau nesuprasta :D
AtsakytiPanaikintiOjei :DD
PanaikintiNu pas mus tai mėsinėse jie žino kame reikalas, nes yra dar ir jautienos bei kiaulienos žandukų. Bet kaip minėjau tai delikatesas, labai retai į rinką papuola arba net būna taip, kad reikia visą galvą pirkti o.O
Tai kiek tų galvų užsipirkt, kad turėtum 2 kg žandukų? :D
PanaikintiO aš pagalvojau, kad rutuliukus...vadini žandukais:)))))))))))))
AtsakytiPanaikintiNegaliu sustoti žvengti:)))))))))))))))))LT net galvų nebūna pirkti...per Velykas būsiu Fr reiks įdomumo dėlei ten paieškoti, nes užkūrei su šiuo patiekalu mane...nerealiai:)))))))))
Ne į temą, bet gal žinai kokį receptuką, krevečių ilgesniam išlaikymui. Mano mylima praduotuvė "Katino dienos" Vilniuje nori pradėti prekiauti įvairių rūšių krevetėmis, ne tik šviežiomis, bet ir ruošiniais ir ieško įdomių receptų. Jie labai mieli žmonės, pradėję nuo 0, bet iš didelės idėjos. Žinau, kad gamini nerealius receptukus, gal ką gali pasiūlyti...svarbu kuo ilgesnis išlaikymas:)) (Jie labai stengiasi)
AtsakytiPanaikintiMan krevetės patinka paprastų paprasčiausiai ruoštos: alyvuogių aliejus, druska, pipirai, čili ir česnakas :)
PanaikintiKas ilgiausiai jas išlaiko, tai ko gero troškintos pomidorų sultyse. Sunku patarti, valgius pati skaniai ruoštas paelas, kurios tikrai ilgai laikos.
Krevetės toks dalykas, ilgai jų neišlaikysi. Linkiu jiems sėkmės didžiausios. Pažiūrėk pas Neringą psl, ji daugiau krevečių troškinius mėgsta ir įdėjus receptų turi.
Oho, koks čia mergaitiškas pokalbis įsivyravo... net nepadoru ir kištis čia man.. ? ;) Aš dedu šį receptą į must make ;)
AtsakytiPanaikintitai vat vat kas merginų galvose :DD
PanaikintiO receptas vertas išbandymo!