2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Norvegiška duonelė

Labai skani duonelė ir vėl tik su raugu! O jai išsikepti reikia:

Įmaišui: 25 g kvietinių pilno grūdo miltų
            50 g rupesnio malimo kvietinių miltų (tipo 1050)
            65 g vandens
           10 g raugo starterio
Visus produktus sumaišyti ir palikti uždengtus 16 val prie 26° rūgti ( jei temperatūra žemesne, tai atitinkamai ilgiau. Nors aš to nedariau, nes neturėjau laiko :))

Tešlai: viso įmaišo
          360 g kvietinių 550 tipo miltų
          100 g rupesnio malimo kvietinių miltų (tipo 1050)
          60 g ruginiu mitu tipo 1150
          350 g vandens
          13 g druskos
Visus miltus susiberti į kombaino indą, įpilti vandenį ir paminkius 2 min palikti 30-45 min pastovėti. Tada sukrėsti įmaišą bei suberti druską ir užminkyti tešlą, kol ši lengvai atšokinės nuo indo sienelių. Man užtruko 10 min. Tešlą uždengti ir leisti 2,5 val ilsėtis. Kas 50 min ją reikia išsiversti ant stalo ir pertąsant perlankstyti. Ji įgaus standumą ir prileisim oro. Po šio laiko susiformuosime vėl lankstymo pagalba kepaliuką, kurį dėsime į išmiltuotą krepšelį ir uždengę paliksime kilti 1,5 val prie 32° (aš kildinau atitinkamai ilgiau, kol ši man gerokai padvigubėjo. Indą laikiau gerai įsukus rankšluostėlyje saulutėje).


Orkaitę įsikaitinti laiku su skarda iki 230°. Duonikę išversti ant įkaitusios skardos, duoti garu ir kepti 15 min. Po 10 min garus išleisti reikia! Prisukti karštį iki 190° ir pabaigti kepti dar 35 min. Man ant akmens šiek tiek trumpiau reikėjo....  Ataušinti ant grotelių ir skanauti :) Šilta skaniausia šiuo metu su pienu bei dideliu sluoksniu uogienės ♥


Šaltinis: čia  
****************

35 komentarai:

  1. Kaip Norvegijos senbuvis galiu teigti, kad cia duonas dazniausiai kepa su mielemis, o su raugu jos deja nera populiarios. danijoje - taip, bet ne No... :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tavo duonos kelia norą kepti. Et kad prisiruoščiau...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tobula duona, nu žiauriai graži!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip Norvegijos senbuve, kaip ir Viktoras, galiu pasakyti, kad nustebau tokia duona pamaciusi. Tikejausi lefse arba lompe.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na aš Norvegijoj negyvenu :)) ir tikrai nežinau kokias duonas ten valgo, dėlto nežinau kokios ir iš kokių produktų ten joskapemos yra. Faktas tas, kad kiekvienas mieles galima atitinkamu kiekiu raugo pakeisti.
    O Jūs žinote visas parduodamas duonas Lietuvoje ir jų sudėtį? Genijai tada esate ;) Vokietijoj kiekvienas savo regionas turi begales įvairaiusių duonų, tad nedrįsčiau skelbtis kad visas žinau...

    Indre: tikiuos greitai pradėsi kepti ;)

    Reda: ačiū!!!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aguonele, nebutina karsciuotis ir prasivardziuot, iki geniju mums dar tikrai toli, bet tiesa yra tame, kad Norvegijoje labai skurdus duonu pasirinkimas, i koki regiona benuvaziuotum. Esam ismaise No skersai isilgai, ir tikrai nemaciau nieko ypatingo ar kitokio nei Osle, nei Lofotene, uz 2.5 tukst kilometru, visur ta pati kneippbrød (pikliuota duona), avizine duona ir pan.. ir esme ne tame, kad galima mieles pakeisti, o tame, kad jie to nezino ir nenori zinot :) jei jau ir yra kokia su raugu ar ypatingesne, tai vadinas - prancuziska duona, daniska duona, ar austriska, pilno grudo (sita skani labai :) )
    Va butent del sitos duonu problemos, kaip tik siuo metu ir valgau savo kepta duona su raugu, super! :)
    O lietuvisku duonu tikrai nezinau, nes tn jau kelis metus nebuvau :)
    Nepyk, receptas gi ne tavo sugalvotas, o komentarai tam ir yra, kad komentuot :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonime teisingai parase, senovines tradicines norvegiskos duonos yra lefse, lompe ir dar galeciau pridurt flatbrød. Siuo metu vis labiau ateina i "mada" speltos duonos..
    Pas Jus labai graziai atrodo duonos kildintos krepseliuose. Bandziau toki surast pas mus, tai nera apie tokius net girdeje... kur gaut kazi? Ammzone nesiuncia iki musu.. :(

    AtsakytiPanaikinti
  8. va si duona priverte mane uzsimaisyti rauga, valiooooooooo!!!!!
    ojej ojej kaip bijau....

    kaip nukramtyciau ta skiauterele mmmm....

    AtsakytiPanaikinti
  9. svarbiausia, kad foodblogeriams negalima rasyti kritikos, jie jos tiesiog netoleruoja, galima rasyti tik pagyrimus :"och ach kaip puiku nualpau ir panasiai". bet jeigu parasai ismananti komentara, kuris buna argumentuotas, bet deja neliaupsina fooblogerio, tai jau beda beda, supuola visi ginti savo genties nuskriaustojo.

    ko cia bijoti - na zmogus gyvenantis Norvegijoj geriau ismano - ir pasake kaip yra, ko cia karsciuotis?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonimiške aš visiškai nesikarščiuoju, nes tiesiog galėčiau ištrinti Jūsų komentarus ir viskas,jei jų jau tiek bijočiau. Aš čia kritikos nemačiau, be to nematau kur čia labai jau kritikuojama buvo. Aš taip pat išsakiau savo nuomonę kaip ir Jūs ;) Kame čia problema, kad tiek verta tai išrutulioti viską?

    Įmetus į googlą duonos receptus, randu jau pirmam psl. štai tiek duonos varijantų randamų No:

    http://www.suednorwegen.org/index.php?option=com_content&view=article&id=403:brot-und-kuchen&catid=96:norw-lebensmittel&Itemid=334

    Man kritika svarbu, jos nebijau o gerai pagrįsta padeda tik tobulėti ;) Savų receptų neišradinėju, dėlto ir kritika neskaudi yra ;) Čia jau perlenkiat truputį.

    Viktorai dėl duonos krepšelių negaliu padėti. Jų pas mus visur galima rasti, LT taip pat merginos rado taškus. Lengviausias būdas bus ko gero giminių iš LT paprašyti atsiųsti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. kokia grazuole, kaip graziai plyso :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Jus sugundete mane siuo sunkiu darbu.Aciu,duoneles super,darbo daug,bet bandysiu.
    Viktorai,pintiniu yra pirkti DK(deja,tik internet,parduot),o gal ir pas jus,tik kokiam internetiniame puslapyje.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Mano megstamiausias patiekalas duona su sviestu. Su tokia duona sviestas butu dar skanesnis:))

    AtsakytiPanaikinti
  14. o jei as neturiu pilno grudo miltu ir tuos 25gr. pakeisciau rupesnio malimo kvietiniais miltais? a...

    AtsakytiPanaikinti
  15. Ilona eksperimentuok ;) Čia nedidelis kiekis reikiamas, tad ir vandens nemažink. Nes šiaip pilno grūdo miltams čiut daugiau jo reikia ;) O tu jau kepi su raugu ????????????? Nu šaunuolė kokia ♥

    AtsakytiPanaikinti
  16. ryt kepsiu, raugas mano jauciu kad idealus, per para pakyla trigubai,pamaitinu vel ramus, ir vel uzkyla, kvepia kaip ir rasai kefyru, aciu Tau mokytoja puiki :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. dar rasai ,kad tik 10gr. to raugo reik i sia duona..o visa kita padet i saldytuva ane? nes prie raugo rasai,kad tik 50 gr. atidet?...

    AtsakytiPanaikinti
  18. Anonimiške: tikrai nėra to darbo labai daug. Tik kildinimas užtrunka ;) Ir duonas kepant jau reikia tikrai laikytis duotų proporcijų.

    Neringa: ačiū! čia ji turėjo kitaip gautis įplyšus bet yra kaip yra :DD

    TheGirlOfNature: aš irgi dievinu duoną su sviestu ♥

    AtsakytiPanaikinti
  19. Matai, tavo raugas dar šviežias. Jį reikėtų visą sunaudoti (atsidedant tik 50 g) kokią duoną išsikepant, nes kitaip teks ko gero išmesti likusį, nes jo per daug turėsi ;) Pabandyk šitą duoną:

    http://aguonele.blogspot.com/2011/03/beveik-rugine-duona.html

    tik vietoj mano duoto raugui recepto, tu imk savo 220 g užsiauginto raugo ir kepk ;)

    Šiai norvegiškai duonelei irgi tiktų tavo visas užsiaugintas raugas, tik nežinau kaip apskaičiuoti jį reikėtų nes dedas įvairūs miltai... supratai ką aš tau noriu pasakyti? O jei ne tai rašau taip: bandyk pirma su paprastesnias miltais. Jei pavyks ir patiks, kelsi savo duonos kepimo lygį ;)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Man vis sunku patarti, nes bijau nuvertinti sugebėjimus. Duonos tešlų konsistencija yra visai kitokia nei batonų ir pan. Aš bijau kad nesigaus ir tada geri miltai susigadins...tešla dažniausiai limpa ir yra skystoka. Reikia pajusti ir nebijoti ją sutramdyti! Pažiūrėk šį video:

    http://www.youtube.com/watch?v=VrcTHcLQ_GM

    Čia moko kaip duoną suformuoti, kad ji įgautų stabilumo. Aš tik stengiuos vis mažiau miltų naudoti nei tam video... savi pričiūdau :DD

    AtsakytiPanaikinti
  21. aciu,uz tiek info..bet as susipainiojau :)
    as galiu tada taip 50 atsidedu i saldytuva 10 sitai duonai, o likusi sunormuoti po 50 gr is isdalint ?? :))

    AtsakytiPanaikinti
  22. Taip, gali ir taip daryti jei ne gaila :))

    AtsakytiPanaikinti
  23. Na ir as pagaliau iskepiau sia duona. Gavosi ne tokia grazi :( (nes tesla skystesne, niekaip nesuprantu tu norvegisku miltu) bet labai, labai skani. Patiko ir lietuviams ir norvegams :D

    AtsakytiPanaikinti
  24. Pasakysiu atvirai: dziaugiuos, kad pavyko ir ivertinot skaniai! Maniau kad duonos pavadinimas pakis koja...
    Duonos tesla turi buti skystoka ;) Tada ji islieka puresne, minkstesne. Reikia atrasti kantrybes jos perlanksytmui ir tada liuks viskas bus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Kepiau šią duonelę vakar duonkepėje. Tik raugą dėjau grynai ruginį, ale esmės nepagadino :) Va, būčiau komentarus apie tešlos konsistenciją paskaičius, būtų daug skylučių duonos buvę :) Reiks kitą kartą taip ir padaryt. Ačiū už receptukus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sveiki, o sakykit kas tas raugo starteris??? kaip pasigaminti raugą namie-radau, bet iš kur gauti raugo starterio? niekaip nesuprantu, kur jo ieškoti:((( tokie skanūs atrodo visi receptai duonelių, bet...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pačiame raugo recepto gale rasite paaiškinimą kas yra raugo starteris ;)

      Panaikinti
  27. Tokia graži duonelė, bet man ji nepavyko ir labai man gaila. Naudojau ką tik subrandintą raugą ir jo dėjau tiek, kiek rašei. Gali būti, kad mano raugas buvo per silpnas ir reikėjo jį sudėti visą? Bijojau, kad nebūtų rūgšti. O turbūt dėl to, ji man visai beveik ir neiškilo :( O gal mano raugas visai netikęs? Jis skystokas, reikiamą kvapą, manau, turi, bet gal kas negerai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ojei, Ingute taigi zinoma, kad Tavasis raugas dar per jaunas. Siaip visi sako, o ir is pradziu ir pati taip dariau iki kol visus duonos gaminimo sublitumus suvokiau, kad reikia maza bent kruopelyte svieziu mieliu, kad padetu duonai pakilti deti. Dabar jau to nedarau, tiesiog ziuriu kaip raugas suaktyveja (turi gerai gerai suburbuliuoti) ir pati duonos kepaliuka ilgai kildinu. Man dar nebuvo nei karto,kad duona iskeptu rugsti. Su ruginiu raugu visai kitas reikalas.
      Tavo atveju reikejo Tau imti turima 150g uzsirauginto raugo ir iskart minkyti tesla. Ir kildinti. Siltai, geriausia prie 26°. Perlankstymo procese, matos ar viskas gerai. Tesla igauna tokio standumo ir kibumo.
      Tu pabandyk geriau tokius paprastesnius pradziai duonos receptus. Kaip kad ir sis: http://aguonele.blogspot.de/2011/03/mano-pirma-duona-su-kvietiniu-raugu.html. Duona tikrai skani.

      Raugas turi buti grietines tirstumo. Jam tiesiog reikia dar laiko, kad gerai subrestu ir galetu duonas puikiai iskildinti. As su savo paskutiniu raugu irgi vargau, nes kaip prie stirpraus raugo pripratus buvau, tai duonas per trumpai iskildindavau. JOs trukdavo kazkur. Su pastovejusiu raugu dazniausiai taip nenutinka.

      Panaikinti
  28. Siandien kepiau ir jau prapjoviau paragauti! Virsus aisku ne toks grazus gavosi, bet vidus kaip is nuotraukos :) mano raugas irgi ganetinai jaunas buvo, bet dariau imaisala, viskas labai graziai suputojo per nakti, bet apsidraudimui idejau pora gramu slapiu mieliu, kai tesla minkiau. Gavosi skani, labai poreta duonele. Aciu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tai nors ideali si duonele gavos <3 išvaizda irgi kazkada pavyks ;)

      Panaikinti
  29. Atsakymai
    1. O Tu irgi dar ant siltos sviestuko uzsitepi ir ragauji? ♥

      Panaikinti
  30. Zinoma! Visuomet pirmas kasnis siltos duonos su paprastu, o kartais zoleliniu sviestu!!! :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails