2012 m. kovo 9 d., penktadienis

Sveikuoliška duonelė su raugu

Pamenat mano seniau keptą sveikuolišką duonelę? Ji suviliojo ne vieną skaitytoją išsikepti :) Ši kitokios konsistencijos, bet tikrai labai labai skani. Susidėjau į sandarią dėžutę ir džiaugsiuos vis galėdama pusryčiams išsitraukti ♥ Išsikepti reikia:

Raugui: 35 g viso grūdo kvietinių miltų
              35 g vandens
              4 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti 16-18 val prie ~25°.

Brinkiniui: 50 g viso grūdo kvietinių miltų
                    50 g avižinių dribsnių
                    20 g auksinių linų sėmenų
                   10 g saulėgrąžų
                   5 g sezamo
                  5 g druskos
                  140 g vandens
Sumaišyti viską ir palikti mažiausiai 2 val pastovėti. Aš laikiau tiek pat, kiek ir raugą. 


Tešlai: viso raugo
            viso brinkinio
           120 g viso grūdo kvietinių miltų
           5 g aliejaus
                (pyliau graikinių riešutų, galima saulėgrąžų arba moliūgo sėklų)
           20 g vandens


Tešlai skirtus produktus dėti į kombaino indą ir užminkyti tešlą. Ją uždengti ir palikti ~40 min pastovėti. Tada iškočioti plonai ant kepimo popieriaus (~2 mm), subadyti šiek tiek šakute, supjaustyti aštriu peiliu ir uždengus padėti šiltai kilti ~45 min. Tešla pakils minimaliai!
Pakilusios tešlos paviršių aptepti šiek tiek drėgnomis rankomis, užbarstyti sezamo sėklomis ir saulėgrąžomis, šias šiek tiek į tešlą įspaudžiant ir pašauti į įkaitintą iki 190° orkaitę. Kepti pirma 20 min. Tada praverti orkaitės duris, išleisti drėgmę ir prisukus karštį iki 160° pabaigti kepti/džiovinti duonelę dar 20 min.  Skanaus! Atvėsusią susidėjau į sandarų indą, kuriame ji laikos puikiai!
Šaltinis: čia

6 komentarai:

  1. Va tokią aš dievinu:) Mėgstu tepti prieskoniuotą varškę, dėti ant viršaus lašišos ar pomidoro ant viršaus ir mėgautis mėgautis:))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš irgi taip pat valgau! Daaaaug kreminio varškės sūrio, kokių žolelių ant viršaus ir niamniam :))

      Panaikinti
  2. Tešla jau ilsisi ant kilimėlio :) Laukiu rytojaus pusryčių, mmm :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mhhh... aš irgi ryt pusryčiausiu su jais :)
      Kai kepsi, paskutines minutes įjunk dar vėjelį jei nori sausesnių, tada daugiau padžius.
      Man skaniau tokie minkštesni, tai aš kepiau kaip nurodžiau.

      Panaikinti
  3. Labas vakaras,
    Noriu paklausti,kas tai yra "raugo starteris" ir kur jo galima įsigyti? Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Raugo starterio negalima nusipirkti, reikia užsiraugti raugą ;) Tada šio šiek tiek atsidėti į šoną ir auginti. Tai ir yra raugo starteris.

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails