2012 m. kovo 6 d., antradienis

Duona su manų kruopomis bei sezamais

Pradėjo patikti eksperimentai su manų koše :) Ji duonai priduoda drėgmės (o iškepus sultingumo). Ši gavos taip pat skani!!! Man labai labai labai patinka sezamai, o jie šioje taip jaučias. Kiekvienu kąsniu ♥ 
Aš užsiraugiau raugą ir visai nepastebėjau jog reikiamų miltų trūksta! Nieko, pyliau kokius turėjau ir rezultatu esu labai patenkinta. Nieko nekeisčiau, jei ir galėčiau ;) Šiam kepaliukui išsikepti reikia:

Raugui: 75 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
              95 g vandens
              10 g raugo starterio 
Sumaišyti ir palikti +/- 16 val prie 25°.


Manų košei: 90 g manų kruopų
                     25 g salyklinių dribsnių
                     225 g verdančio vandens
Užplikyti kruopas su dribsniais ir palikti nuo 3-16 val kambario temperatūroj.

Tešlai: Viso raugo
           manų košės
          90 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812; aš dėjau viduržemio regiono kvietinius miltus tipo 550)
          75 g viso grūdo kvietinių miltų (aš dėjau 35 g viso grūdo ir 40 g rupesnio malimo)
          125 g manų miltų 
          50 g pakepintų sezamo sėklų
          9 g druskos
          20 g alyvuogių aliejaus
          50 g vandens


Į kombaino indą berti visus miltus, raugą, manų košę, sezamo sėklas ir 50 g vandens. Pora minučių minkyti tešlą. Kai ši daugmaž susijungs, uždengti ir palikti 45 min pastovėti.
Tada suberti druską ir minkyti toliau ~5 min. Pilti alyvuogių aliejų ir minkyti, kol tešla gražiai nuo indo sienelių atšokinės. Jei ji pasirodys labai kieta, dapilti šiek tiek vandens (max. 30 g). Uždengti ir šiltai kildinti 2,5 val, kas 50 min ją perlankstyti.

Pakilusią išsiversti ant miltuoto stalo ir suformuoti kepaliuką, kurį siūle į viršų į kildinimo krepšelį dėti. Kildinti šaltai arba kaip aš ~2,5 val prie 25°. Pakilusį kepaliuką išsiversti ant kepimo popieriaus ar ližės, drėgnomis rankomis apglostyti ir apibarstyti sezamo sėklomis. Įpjauti ir pašauti į įkaitintą 240° orkaitę 10 min (su garais!). Tada išleisti garus ir prisukus karštį iki 200° pabaigti kepti duoną ~30 min. Ataušinti ant grotelių ir skanaus!
Šaltinis: čia

5 komentarai:

  1. Aguonėle,tavo visos duonos nuostabios:) Ši ne išimti:)o man vakar buvo paskutinė diena, kai papildžiau savo raugą. Šiandien jau galiu kepti duoną? Ar geriau rytoj? Labai jau nekantrauju

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, stengiuosi :)
      tai aišku kad gali, tik sakau imk tokį nesunkų receptą, kur dedas būtent tavo šviežias, užsiaugintas raugas. Ir nepamiršk atsidėti šio šiek tiek į šaldytuvą.
      Mano pirma kepta duona buvo ši:

      http://aguonele.blogspot.com/2011/03/mano-pirma-duona-su-kvietiniu-raugu.html

      Panaikinti
  2. vajetau kiek ivare nerimo si duona... Jau taip sunkiai ji man kilo :O bet iskilo ir vidus atrodo lygiai taip pat! O skonis... Tas sezamas... su tokia puria, dregna duona.... mmmm... Dar tik vesta, bet karsta laaabaai skani :) Aciu, aciu, aciu!!! Jau greitai busiu isbandziusi visas duonas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Svarbu nepaskubėti ir nepašauti nepakankamai iškilusios į orkaitę. Bet kaip suprantu viskas liuks gavos, kas mane džiugina :)
      Ech, neturiu tiek laiko eksperimentams kaip seniau. Matau pas Tave tą užsiliepsnojusią aistrą ir prisimenu kaip ši veža, kaip noris vis naujų ir kitokių receptų išbandyti ♥ Kiekvienas pirmas kąsnis naujo recepto kaip loterija :)

      Panaikinti
  3. Vis kepu kepu ir neatsibosta! Aisku buvo namuose 'krize' kai nebuvo manu, panaudojau avizinius dribsnius ie gavosi viskas puikiai!!!!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails