Mano namus pasiekė siunta su skaldytais ruginiais bei kvietiniais grūdais. Taip taip, čia irgi ne bet kur eina visko rasti pirkti. Bet kai internetas visagalis, tai ir produktai per kelias dienas namus pasiekia :) taigi, iškart norėjau juos išbandyti. Puikiausiai tiko šeštadienio rytas, kai šiltos bandelės ant stalo garuoti gali. Man gavos 10 puikių, sveikuoliškų bandelių. MB irgi patiko! valgė iki to, kol pasakiau jog su skaldytais grūdais. Tada jau jautės jie jam :DD Ot kaip būna!
Įmaišui: 130 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
110 g vandens
15 g raugo starterio
Susimaišyti šiuos produktus ir palikti iki 20° prie 25° uždengus rūgti.
Plikiniui: 25 g ruginių skaldytų grūdų
60 g kvietinių skaldytų grūdų
10 g druskos
95 g verdančio vandens
Užplikinti ir išmaišius palikti mažiausiai 4 val stovėti. Aš dažniausiai tuo pačiu metu darau kaip ir raugą, tada nereikia skaičiuoti kada jau čia užplikinti. Ilgesnis stovėjimas nekenkia.
40 g moliūgo sėklų
20 g sezamo
20 g linų sėmenų
80 g vandens
Visas sėklas pasikepinti, leisti šiek tiek praaušti ir užpylus vandeniu, palikti pora val brinkti. Aš jas užpyliau tuo pačiu laiku, kaip ir skaldytus grūdus.
viso plikinio
visų brinkintų sėklų
120 g kvietinių miltų (tipo 550)
100 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
20 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo 997)
5 g šviežių mielių
70 g natūralaus jogurto
Tešlai skirtus produktus suberti į kombaino indą ir minkyti 8 min lėčiausiu greičiu. Greitį padidinti iki antros pakopos ir dar 4 min paminkyti. Indą pridengti ir leisti 20 min tešlai pastovėti. Tada dar kartelį lengvai perminkyti, suformuoti apvalų kamuoliuką ir palikti jį 15 min uždengus pastovėti. Po šio "pailsėjimo" pasidalinti į 10 lygių dalių ir suformuoti norimos formos bandeles. Jas galima tada apipurkšti vandeniu ir apvolioti mėgiamose sėklose ;) Aš tiesiog gabaliukus išsikočiojau ir susukau, jokių sėklų ant viršaus nebarsčiau. Uždengti ir leisti 4o min šiltai kilti.
Kepti įkaitintoje iki 240° orkaitėje pirma 10 min. Pašovus bandeles pastatyti ir skardą su verdančiu vandeniu apačioje! Tada karštį prisukti iki 190° ir dar kepti 10 -15 min. Skanaus!
Šaltinis: čia
Vos nenualpau minkstima pamaciusi - atrodo fantastiskai! Varyk tu mane is savo blogo, o tai po kiekvienu irasu mano skeletas guli. :D
AtsakytiPanaikintiOi tu tik užeik užeik ,tada noras yra man dėti tokių kaip bandelių receptus yra. Kitaip manau jog galbūt jie niekam neįdomūs ir aš jų išvis nedėsiu...kam be reikalo gaišti laiką, versti receptą ir fotografuoti jei jų niekas nebando...arba bent į akis neįkrenta. Gi būna tokių tamsių minčių :) Ačiū kad tu jas išbaidai tada :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, Aguonėle,
AtsakytiPanaikintipamačiau bandeles ir taip jų užsigeidžiau, kad net pabandžiau užsiauginti kvietinio raugo (pradžiai). Raugas tris dienas labai gražiai burbuliavo, o ketvirtą dieną atsitiko nelaimė - indas buvo stipriai sutrenktas ir visi oro burbuliukai dingo. Dabar turiu miltų košės stiklainyje, ir nežinau ar išmesti ar pabaigti procesą pridedant miltų ir vandens ir bus gerai? Prašau patarti ką daryti.
Na as Jusu vietoje elgciaus taip: visa iki siol uzsiauginta rauga permaisyciau mediniu pagaliuku, ideciau miltu ir pilciau vandens, vel permaisyciau ir pastatyciau siltai siltai :) Tada beliks tik laukti ir ziureti ar jis atsigauna ar ne. Jei ne...na ka, is naujo startuoti, kitos iseities nera.
AtsakytiPanaikintiAčiū už atsakymą, dar palauksiu ir pažiūrėsiu. Vis tiek noriu pabandyti kepti su raugu, turiu aš jam planų iš Jūsų receptų... Ar šaldytuve raugą laikant jis taip pat turi būti su burbuliukais?
AtsakytiPanaikintiLabas rytas, Aguonėle,
AtsakytiPanaikintinerimstu aš dėl to raugo, dabar jau naujo... O jeigu jis labai burbuliuoja tik antrą augimo dieną, tai gal jį laikau per šiltai ar mažiau dienų auginti? Kuo toliau į raugo auginimo "mišką" - tuo daugiau klausimų man kyla :)
Būsiu dėkinga už dar vieną Jūsų paaiškinimą raugo klausimu.
Mano dabartinis raugas yra jau beveik 8 mėnesių jei neklystu, tai yra su didesniais burbuliukais ir grietinės tirštumo. Pamaitinus burbuliukai būna smulkūs ir pats raugas gerokai pakyla, bet po poros dienų jo konsistencija pasikeičia ;)
AtsakytiPanaikintiManau jog Jūs jį laikote tikrai per šiltai.Kaip jau ir minėjus esu čia:
http://aguonele.blogspot.com/2011/03/kvietinis-raugas.html
geriausia temperatūra yra 26°. Bandykite statyti tada vėsiau. Raugui reikia savo laiko, kad jis subręstų. Kiek žinau kiti augina tik 3 dienas. Čia kiek žmonių tiek nuomonių. Svarbiausia jog jis burbuliuoja!!! Vadinas jis auga. Jei Jums po trijų dienų pasirodys gerai užrugęs, kvapas toks obuokiais kvepiantis, tada kepkite duoną. Bandykite, tik taip žinosite. Ir nepamirškite jog kepant pirmus kartus su nauju raugu, jo kiekį reiktų šiek tiek tešloje padidinti ;)
Sėkmės!
Minejote, jog uzsisakete skaldytu kvieciu i rugiu. Gal galetumete pasakyti kur uzsisakinejote. Buciau labai dekinga.
AtsakytiPanaikintiAš nepamenu iš kur parsisiunčiau. Bet štai psl, kuris taip pat neblogas yra:
AtsakytiPanaikintihttp://www.ailinger-muehlenshop.de/epages/61199131.sf/de_AT/?ObjectPath=/Shops/61199131/Categories/Ailinger-Mehle
Daug visokių duonai reikalingų dalykų siunčiuos dažniausiai iš šio psl:
http://teetraeume.de/
Dekoju aguonele uz sias nuorodas.
AtsakytiPanaikintiNemanau, kad imanoma man atsisiusti siuos produktus, nes gyvenu kanadoje.
Ojei, taip toli! Na tikrai, tada negaliu padėti. Bet patarčiau jei yra kokių duoninių, kur tik duona pardavinėjama, paklausti ar jie neparduoda. Vokietijoje tai galima ir taip pirkti ;) Arba susirasti malūnus, kurie miltus mala ir ten užklausti. Aišku, ieškojimas užima laiko, bet kartais verta ;) Sėkmės!
PanaikintiNerealiai skanios! :)
AtsakytiPanaikintiBandelės fantastiškos! Aš jas įsimylėjau :-)
AtsakytiPanaikintiAčiū Tau!
Bandelės atrodo skaniai. Tik nesuprantu vieno: kodėl raugą reikia gadinti mielėmis?
AtsakytiPanaikinti