2011 m. lapkričio 20 d., sekmadienis

Jogurtinės bandelės su raugu ir daaaaug sėklų

Mano namus pasiekė siunta su skaldytais ruginiais bei kvietiniais grūdais. Taip taip, čia irgi ne bet kur eina visko rasti pirkti. Bet kai internetas visagalis, tai ir produktai per kelias dienas namus pasiekia :) taigi, iškart norėjau juos išbandyti. Puikiausiai tiko šeštadienio rytas, kai šiltos bandelės ant stalo garuoti gali. Man gavos 10 puikių, sveikuoliškų bandelių. MB irgi patiko! valgė iki to, kol pasakiau jog su skaldytais grūdais. Tada jau jautės jie jam :DD Ot kaip būna!

Įmaišui: 130 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
              110 g vandens
              15 g raugo starterio
Susimaišyti šiuos produktus ir palikti iki 20° prie 25° uždengus rūgti.

 Plikiniui: 25 g ruginių skaldytų grūdų
                  60 g kvietinių skaldytų grūdų
                  10 g druskos
                  95 g verdančio vandens
Užplikinti ir išmaišius palikti mažiausiai 4 val stovėti. Aš dažniausiai tuo pačiu metu darau kaip ir raugą, tada nereikia skaičiuoti kada jau čia užplikinti. Ilgesnis stovėjimas nekenkia.
Brinkinimui: 20 g saulėgrąžų sėklų
                      40 g moliūgo sėklų
                      20 g sezamo
                     20 g linų sėmenų
                     80 g vandens
 Visas sėklas pasikepinti, leisti šiek tiek praaušti ir užpylus vandeniu, palikti pora val brinkti. Aš jas užpyliau tuo pačiu laiku, kaip ir skaldytus grūdus.

 Tešlai: viso įmaišo
             viso plikinio
             visų brinkintų sėklų
             120 g kvietinių miltų (tipo 550)
             100 g Šiaulių kvietinių miltų ( tipo 812)
             20 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo 997)
             5 g šviežių mielių
            70 g natūralaus jogurto

Tešlai skirtus produktus suberti į kombaino indą ir minkyti 8 min lėčiausiu greičiu. Greitį padidinti iki antros pakopos ir dar 4 min paminkyti. Indą pridengti ir leisti 20 min tešlai pastovėti. Tada dar kartelį lengvai perminkyti, suformuoti apvalų kamuoliuką ir palikti jį 15  min uždengus pastovėti. Po šio "pailsėjimo" pasidalinti į 10 lygių dalių ir suformuoti norimos formos bandeles. Jas galima tada apipurkšti vandeniu ir apvolioti mėgiamose sėklose ;)  Aš tiesiog gabaliukus išsikočiojau ir susukau, jokių sėklų ant viršaus nebarsčiau. Uždengti ir leisti 4o min šiltai kilti. 
Kepti įkaitintoje iki 240° orkaitėje pirma 10 min. Pašovus bandeles pastatyti ir skardą su verdančiu vandeniu apačioje! Tada karštį prisukti iki 190° ir dar kepti 10 -15 min. Skanaus!

Šaltinis: čia

14 komentarų:

  1. Vos nenualpau minkstima pamaciusi - atrodo fantastiskai! Varyk tu mane is savo blogo, o tai po kiekvienu irasu mano skeletas guli. :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oi tu tik užeik užeik ,tada noras yra man dėti tokių kaip bandelių receptus yra. Kitaip manau jog galbūt jie niekam neįdomūs ir aš jų išvis nedėsiu...kam be reikalo gaišti laiką, versti receptą ir fotografuoti jei jų niekas nebando...arba bent į akis neįkrenta. Gi būna tokių tamsių minčių :) Ačiū kad tu jas išbaidai tada :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki, Aguonėle,
    pamačiau bandeles ir taip jų užsigeidžiau, kad net pabandžiau užsiauginti kvietinio raugo (pradžiai). Raugas tris dienas labai gražiai burbuliavo, o ketvirtą dieną atsitiko nelaimė - indas buvo stipriai sutrenktas ir visi oro burbuliukai dingo. Dabar turiu miltų košės stiklainyje, ir nežinau ar išmesti ar pabaigti procesą pridedant miltų ir vandens ir bus gerai? Prašau patarti ką daryti.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na as Jusu vietoje elgciaus taip: visa iki siol uzsiauginta rauga permaisyciau mediniu pagaliuku, ideciau miltu ir pilciau vandens, vel permaisyciau ir pastatyciau siltai siltai :) Tada beliks tik laukti ir ziureti ar jis atsigauna ar ne. Jei ne...na ka, is naujo startuoti, kitos iseities nera.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ačiū už atsakymą, dar palauksiu ir pažiūrėsiu. Vis tiek noriu pabandyti kepti su raugu, turiu aš jam planų iš Jūsų receptų... Ar šaldytuve raugą laikant jis taip pat turi būti su burbuliukais?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labas rytas, Aguonėle,
    nerimstu aš dėl to raugo, dabar jau naujo... O jeigu jis labai burbuliuoja tik antrą augimo dieną, tai gal jį laikau per šiltai ar mažiau dienų auginti? Kuo toliau į raugo auginimo "mišką" - tuo daugiau klausimų man kyla :)
    Būsiu dėkinga už dar vieną Jūsų paaiškinimą raugo klausimu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mano dabartinis raugas yra jau beveik 8 mėnesių jei neklystu, tai yra su didesniais burbuliukais ir grietinės tirštumo. Pamaitinus burbuliukai būna smulkūs ir pats raugas gerokai pakyla, bet po poros dienų jo konsistencija pasikeičia ;)

    Manau jog Jūs jį laikote tikrai per šiltai.Kaip jau ir minėjus esu čia:

    http://aguonele.blogspot.com/2011/03/kvietinis-raugas.html

    geriausia temperatūra yra 26°. Bandykite statyti tada vėsiau. Raugui reikia savo laiko, kad jis subręstų. Kiek žinau kiti augina tik 3 dienas. Čia kiek žmonių tiek nuomonių. Svarbiausia jog jis burbuliuoja!!! Vadinas jis auga. Jei Jums po trijų dienų pasirodys gerai užrugęs, kvapas toks obuokiais kvepiantis, tada kepkite duoną. Bandykite, tik taip žinosite. Ir nepamirškite jog kepant pirmus kartus su nauju raugu, jo kiekį reiktų šiek tiek tešloje padidinti ;)
    Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Minejote, jog uzsisakete skaldytu kvieciu i rugiu. Gal galetumete pasakyti kur uzsisakinejote. Buciau labai dekinga.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Aš nepamenu iš kur parsisiunčiau. Bet štai psl, kuris taip pat neblogas yra:
    http://www.ailinger-muehlenshop.de/epages/61199131.sf/de_AT/?ObjectPath=/Shops/61199131/Categories/Ailinger-Mehle

    Daug visokių duonai reikalingų dalykų siunčiuos dažniausiai iš šio psl:

    http://teetraeume.de/

    AtsakytiPanaikinti
  10. Dekoju aguonele uz sias nuorodas.
    Nemanau, kad imanoma man atsisiusti siuos produktus, nes gyvenu kanadoje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ojei, taip toli! Na tikrai, tada negaliu padėti. Bet patarčiau jei yra kokių duoninių, kur tik duona pardavinėjama, paklausti ar jie neparduoda. Vokietijoje tai galima ir taip pirkti ;) Arba susirasti malūnus, kurie miltus mala ir ten užklausti. Aišku, ieškojimas užima laiko, bet kartais verta ;) Sėkmės!

      Panaikinti
  11. Bandelės fantastiškos! Aš jas įsimylėjau :-)
    Ačiū Tau!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Bandelės atrodo skaniai. Tik nesuprantu vieno: kodėl raugą reikia gadinti mielėmis?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails