2011 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Ruginė Berlyno duona

Karts nuo karto susigundau išsikepti ruginę duonikę. Ir kepu taip pagal save: vietoj ruginio raugo starterio naudoju savo turimą kvietinį! Kas be ko, ruginių miltų tešla kitokia. Jos konsistencija mane visada išgąsdina :) Na bet kaip matote, duona gaunas ir kas be ko skani. Man  dar iki šio momento nepavyko iškepti jos tokios korėtos kaip pvz. org recepte yra ir nuotraukose matos ji man tokia "lipnesnė" iškepus. Gal nedakepiau? Kai kepu ant kepimo akmens, bijau vis perkepti...ir pabarbenus į padą ji puikiai aidėjo. Klausimų dar daug, bet tikiuos laikui bėgant pergudrausiu ir kepinius iš ruginių miltų :)
Šiai išsikepti reikia:

Įmaišui: 10 g raugo starterio
            185 g vandens
            230 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo1150)

Tešlai: viso įmaišo
          350 g rupaus malimo ruginių miltų (tipo 1150) 
          65 g miltų tipo 550
          10 g šviežių mielių
          13 g druskos
          295 g vandens

Įmaišui skirtus produktus susimaišyti ir uždengus palikti nuo 16 iki 24 val prie 26°. Aš kildinau 24 val prie +/-22°. 

Kitą dieną susidėti tešlai skirtus ingridientus į kombaino indą ir  minkyti lėčiausiu greičiu 6 min. Padidinus greitį dar paminkyti 1 min. Palikti tešlą 25 min "pailsėti". Ji bus labai lipni! Tada išsiversti ant lengvai miltuoto stalo ir suformuoti kepaliuką, kurį dėti į išmiltuotą kildinimo krepšelį ir palikti ~1 val šiltai kilti.


Orkaitę laiku įsikaitinti iki 250°, apačioje padėti skardą su verdančiu vandeniu. Duoną įpjauti ir pašauti kepti ~50 min. Po 15 min karštį prisukti iki 200°. Skanaus!
 Šaltinis: čia


11 komentarų:

  1. aguonėl, žinoki, kad man tavo nuotraukose duona skanesnė netgi atrodo nei originale :) Tikra duonos fėja esi! :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ale smagu tai girdėti, bet kaip pati su savimi esu kritiškesnė tai kitaip tai matau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. aguonėle, o kam naudoji mieles, jei naudoji raugą? Nes tavo vadinamas įmaišas yra raugas duonelei. Tad tešlai mielės nebereikalingos jau. Bent jau aš nebenaudoju jokių mielių, naudodama raugą (mieles dėjau tik pirmam kepime su raugu, nes raugas buvo jaunas dar)... Bet paskui jau nebereikia ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš žinau kad šiaip jau mielės nereikalingos, bet išbandant naują receptą dedu step by step viską... kartais mieles dedu dėl greitesnio kilimo čia jau greičiau nekantrumas :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aaa, tai tda viskas aišku ;) Reiks išbandyt. Ačiū ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Išbandžiau šią duoną. Liuks gavos, neskaitant žioplos klaidos :))) Raugą pamaitinau kvietiniais stambaus malimo miltais :) Kažkaip tik rytą susiprotėjau, kad susivėliau, bet galutinis rezultatas nenuvylė. Kepiau duonkepėj.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Laura vau kaip dziaugiuos! Ai, kartais tos klaidos ir geriau buna ;) Man karts nuo karto pasitaiko, kad per daug vandens pripilu bet duona tik koretesne gaunas. Aisku pavargstu kol ja sugaudau, na bet nemesi lauk!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labas, labai graziai duonyte atrodo. Jau uzsiraugiau imaisa.Tik jei kepant nepilciau vandens i skarda, ar labai blogai gautus. Kada tai buvau kepus su vandeniu,tai visa apacia kepaliuko neiskepus liko...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Lina o tu nepilk to vandens litrais. Aš tikrai tik kokį pusę gero puodelio pilu, kad tiesiog paspartinti mielių aktyvumą ir taip pat dėl plutelės kokybės ;) Jis greitai išgaruoja ir bent man dar nebuvo kad apačia neiškeptu.Ir dažniausiai po 15 min praveriu dureles, kad garai išeitų.
    O pašauni šiaip duonikę ant įkaitintos skardos ar kepimo akmens? Tai taip pat įtakos turi ;) Sėkmės išbandant šią! Lauksiu atsiliepimų ♥

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aciu labai,vandens pyliau maziau ir viskas gerai gavosi.Duonyte kepiau ant skardos.Ji gavosi puiki... Dabar kepa tarybinis batonas. Ziurint seiles skiriasi.Aciu Jums labai...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Lina: na va kaip puiku, kad vieni iš kitų vis ką nors pasimokiname ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails