2010 m. liepos 27 d., antradienis

Riesutinis Prahos pyragas

Na paskutinis mano irasas, pries iskeliaujant i Lietuvele pailseti :) Gavos skanus, trapiu virsumi tik man ciut ciut daugiau cukraus norejos... Kas megsta mielinius kepinius tai si verta isbandyti ;) Taigi reikia:
teslai: 250 g miltu
            20 g svieziu mieliu
            60 ml silto pieno
            30 g cukraus
            60 g minksto sviesto
            ziupsnelio druskos
            kiausinio trynio

Idarui: 200 g maltu riesutu ( as dejau migdolinius)
             40 g cukraus ( deciau drasiai 60-70 g )
             25 g tarkuoto sokolado
             ziupsnelio cinamono
             2 v.s. romo ( as pyliau brendzio, nes romo neturiu)
             1 didelio kiausinio ( atskirto)
             4-5 v.s. pieno

Aptepimui: kiausinio trynio & laselio pieno
           
Miltus susiberti i dubeneli ir pirstais itrinti i juos mieles. Sudeti likusius produktus ir uzminkyti tesla. Ja minkyti, kol si prades puskuoti. tada deti i dubeneli ir uzdengus leisti kilti, kol padvigubes. As kildinau pakankamai ilgai, nes pyliau salta piena bei namie nebuvo labai silta. tai kol apsipirkinejau, tesla kilo maziausiai 2 val.   
Pasidarome idara. Riesutus susimaisome su sokoladu, cinamonu, cukrumi, brendziu, kiausinio tryniu bei pienu. Paragaukite ar uztenka saldumo, nes man jo truko! Kiausinio baltyma issiplakame ir atsargiai imaisome i mase. 
Tesla issikociojame i staciakampi, ant jos paskleidziame idara, palikdami krastus kad eitu vynioti ir susukame kaip norime. As sugalvojau kepti kekso formoj, tad sukau is dvieju pusiu. Kepimo forma istepiau pirma sviestu ir pabarsciau miltais, idejau gauta "suktini" ir uzdengus leidau 30 min pakilti. Tada aptepiau kiausinio trynio & pieno plakiniu, uzbrasciau migdolinemis plokstemis ir pasoviau i ikaitinta 180° orkaite 40-45 min. Org. recepte reikia 200° orkaitej 30 min kepti. Skanaus!       
Saltinis: cia

*********
Kituose blog'uose užmačiau:
pas Eglę
pas Vilmą

2010 m. liepos 26 d., pirmadienis

Farso kepinys su traskia plutele ir surio idaru

Nezinau kas pasidare, bet tiesiog truksta ideju (: gal , kad jau mano lagaminas kelios dienos pasiekes LT o pati tik antradieni ji pamatysiu ... gyvenu atostogu mintimis :) fototaparatas ir senas issitrauktas is stalciaus :) saldytuvo turini taip pat stengiuos kiek imanoma  sumazinti. Vakar ilgai sukau galva ka is farso pasigaminti. Kotletus kepus pries kelias dienas buvau, tad nenorejau... netikra zuiki ... na kazkaip nelipo. bevartydama nuotraukas internete uzmaciau farsa isukta i sonine ir susigundziau :) pasinaudojau ideja ir va gavos skani vakariene. O sunaudojau:

400 g maisyto farso
svoguna
kiausini
3 kupinus a.s. dziuveseliu
grietineles
druskos, pipiru, svieziu petrazoliu
cesnako skilteles, 1 a.s. garstyciu
sonines juosteliu
surio

Svoguna susismulkinti ir slakelyje aliejaus pakepti iki skaidrumo, leisti pravesti. I farsa imusti kiausini, sudeti smulkintu petrazoliu, druskos, pipiru, garstycias, ispausti cesnaka, pravesusi svoguna bei dziuveseliu mase ( dziuveselius uzpilti grietinele, kad juos apsemtu, na gal tai 50 ml buvo, nezinau nes nematavau ir maisyti maisyti, nes jie labai greitai bringsta! ir greitai sudejus i farsa sumaisyti) ir uzminkyti vienalyte mase. Paskaninti jei dar truksta. 

Pasitiesti maistine plevele ir ant jos susideti jau kaip norima plonas sonines juosteles. Ant ju paskleisti farsa, uzdeti suri (pjaustyta ar tarkuota neturi reiksmes) ir susukti. Deti siule i apacia i kepimo inda ir pasauti i ikaitinta 180° orkaite ~45-60 min. Skanaus! 

P.S. Bekepant issiskiria nemazai visokiu putu, as jas visada nupilu nuo kepimo praejus kokiai 20-30 min, kad kepinys apkeptu o neissitroskintu ;) Mums patiko!

2010 m. liepos 25 d., sekmadienis

Grietininis raudonųjų serbentų pyragas

Kaip jau ir minejau: megstu nesvarbu kokiuos kepiniuos raudonuosius serbentus. Kai pamaciau si recepta, zinojau kad isbandysiu! Taigi, man labai patiko, bet tikrai nesiulau tiems bandyti, kurie nemegsta nestandziu pyragu. Jis valgomas gerai atsaldytas, bet vistiek  nera labai standus. Pats derinys labai vykes, ne per saldus bet su tokia rugstele, kuri atrodo atvesina :) As kepiau 14 cm kepimo formoj is:

Pagrindui: 100 g miltu
                    1/3 a.s. kepimo milteliu
                    ziupsnelio druskos
                    35 g cukraus
                    1 a.s. vanilinio cukraus
                    50 g salto sviesto
                    2 a.s. salto vandens

Idarui:    1 kiausinio
                   50 g cukraus
                   200 g grietines 24% riebumo ( org. deta 250 g )
                   1/2 a.s. citrinos zieveles
                   1 a.s. citrinos sulciu
                   25 g maltu migdolu
                  ~200 g raudonuju serbentu
( org. 250g)

Is pagrindui skirtu produktu uzsiminkyti tesla, kuriai plonai iskloti kepimo forma ir padeti saldytuvan maziausiai 30 min.

Kiausini issiplakti su cukrumi ir citrinos zievele iki baltumo. Pirma imaisyti maltus migdolus bei citrinos sultis, tada atsargiai grietine.

Serbentus nusiplauti, nusausinti ir isvaduoti nuo koteliu. Puse ju paskleisti ant dugno o likusius paskleisime ant virsaus (as maisiau didesne dali i grietines mase, kas man rodos strukturai taip pat itakos turejo). Grietines mase paskleisti formoje, uzbarstyti likusius serbentus ir pasauti kepti i ikaitinta 180° orkaite 45 min. Leisti atvesti formoje, veliau dar pora val palaikyti saldytuve ir megautis prie kavos puodelio apibarscius cukraus pudra. Skanaus!

2010 m. liepos 22 d., ketvirtadienis

Farso & cukinijos tarte

Kai taip karsta, uzsedo kazkoks tarte kepimo manas :) Is tikruju patinka kad jos greitai daros, gaunas skanios tiek siltos tiek saltos ir dar taip graziai atrodo. Na gerai, sia valgem laaabai velai, tad ir prapjautos nuotrauka nedrystu deti, nes priverstinai su blicu jau reikejo daryti. Si nera tokia pikantiska kaip praeitos, bet tikrai paprastai skani. O 18 cm quiche/tarte formai reikia:

Pagrindui: 100 g miltu
                       10 ml pieno
                       1/2 kiausinio (kita puse idarui panaudosim)
                       40 g salto sviesto 
                       druskos

Idarui: 250 g farso ( as dejau vistienos)
                1 svoguno ( nepatikesit, bet namie nei vieno neturejau :( 
                cesnako skilteles
                1 v.s. pomidoru pastos + 50 ml vandens
                50 ml grietineles
               ~ 50 ml pieno ( as emiau ciut maziau)
               1 1/2 kiausinio
               saujeles tarkuoto parmezano surio
               2 nedideliu jaunu cukiniju
               druskos, pipiru, cili pipiriuko

Is pagrindui skirtu produktu uzsiminkyti vienalyte tesla, kuria padejus saldytuvan, maziausiai 30 min laikyti.

Svoguna susipjaustyti ir apkepti slakelyje alyvuogiu aliejaus iki skaidrumo. Sudeti farsa ir kartu su cesnaku apkepti. Imaisyti pomidoru pasta bei uzpilti 50 ml vandens. Viska paskaninti druska, pipirais bei cili pipiriuku ir atsideti i sona.

Cukinijas susipjaustyti plonais griezineliais ir trumpai apkepti slakelyje alyvuogiu aliejaus, pabarstant lengvai druska. Isemus leisti ant popierinio ranksluostelio riebaliukams nuvarveti. 

Grietinele susimaisyti su kiausiniu bei pienu, paskaninti druska, pipirais, as dar itarkavau sviezio muskato bei imaisiau parmezano suri. Kepimo formos dugna iskloti kepimo popieriumi, iskociojus tesla ja iskloti forma. Belieka paskleisti farsa, ant kurio uzpilti grietineles mase bei graziai ant virsaus sudelioti cukinija.

Pasauti i ikaitinta 180° orkaite 40 min. Skanaus!

Saltinis: cia

2010 m. liepos 21 d., trečiadienis

Keksiukai su raudonaisiais serbentais

Laaaabai megstu raudoniuosius serbentus kepiniuos ♥ Kadangi 52 savaites pakviete i siu uogu savaite, tai butinai norejos ir man atsinesti ka nors su jais :) Keksiukai gaunas purus ir su malonia rugstele ( na ko tiketis is serbentu ... ) o reikia 12-ai:

125 g minksto sviesto
2 kiausiniu
1 pakelio vanilinio cukraus ( 9g) 
150 g cukraus
ziupsnelio druskos
4 a.s. pieno
225 g miltu
2 a.s. kepimo milteliu
300 g raudonuju serbentu

Minksta sviesta issiplakti kartu su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiausiniais, pienu bei druska. I sia mase isijoti miltus maisytus su kepimo milteliais ir atsargiai su sluotele sujungti viska, jokiu budu nepermaisant! 

Serbentus nuplauti, nusausinti ir graziai isvaduoti nuo koteliu. Sauksto pagalba imaisyti i tesla, kuria sudeti i kepimo formeles.

Pasauti i ikaitinta 180° orkaite ~ 25 min, kol dantu krapstukas istraukus lieka sausas. Skanaus!

Daugiau receptu su serbentais rasite serbentu savaiteje ;) 

Saltinis : cia

2010 m. liepos 20 d., antradienis

Pikantiska voveraiciu tarte

Pavaisinsiu dar viena skania tarte :) siuo metu vyksta namuose saldytuvo turinio naikinimas, tad kombinuojama viskas. Kadangi paskutines tarte pagrindas labai jau vykes buvo, ji panaudojau ir siam kartui. Velgi , prie salto alaus... pasaka! 18 cm quiche/ tarte formai reikia:

Pagrindui: 25 g parmezano surio
                       50 g salto sviesto
                       75 g miltu
                       1/3 a.s. druskos
                       1/2 kiausinio (kita puse bus idarui)

Idarui:   ~ 200 g svieziu voveraiciu
                  1 poro ( na tik tos baltos dalies)
                  1 skilteles cesnako
                  4 - 5 sauleje dziovintu pomidoru, marinuotu aliejuje
                  3 plonu sonines juosteliu
                  75 g grietines
                  50 ml pieno
                  1 1/2 kiausinio
                  druskos, pipiru
                  svieziu petrazoliu

Is pagrindui skirtu produktu uzsiminkyti tesla, kuria ivyniojus i maistine plevele padeti saldytuvan atsalti.

Pora susipjaustyti griezineliais, kuri kartu su cesnaku pakepinti iki minkstumo slakelyje sviesto. Atsideti i sona.

Voveraites nusiplauti, susipjaustyti jei labai jau dideles ir slakelyje sviesto pakepinti kol visas skystis isgaruos ir atsideti i sona prie poro. 

Bacon juosteles pakepinti iki sios susitrauks ir grazia spalva igaus. Isimti ant popierinio ranksluostelio ir leisti atvesti. Tada supjaustyti ar sulauzyti smulkiai. 

Pomidorus nuvarvinti ir susmulkinti.

Grietine susimaistyi su pienu bei kiausiniu, paskaninti druska bei pipirais, imaisyti smulkintu petrazoliu.

Tesla issiimti is saldytuvo ir ant miltuoto stalo issikocioti. Kepimo formos dugna iskloti kepimo popieriumi, graziai paskleisti tesla. Ant jos sudeti voveruskas su porais, uzbarstyti dziovintus pomidorus bei smulkinta bacon'a (sonine). Visa sia mase uzpilti grietines mase. 

Pasauti i ikaitinta 175° orkaite 35-40 min, kol viskas iskepe yra ir pagrindo tesla grazia spalva igauna :) Skanaus isbandymo !

Idarui ideja skolinta is zurnalo "Lust auf Genuss" Nr.8.2009

2010 m. liepos 19 d., pirmadienis

Juoduju serbentu likeris

kuriam reikia tiek ne daug ... 500 g juoduju serbentu, 400 g karamelizuoto cukraus, 0.7 l baltos degtines bei 2 cm imbiero. Viska sudeti i didesni stiklaini, uzdaryti sandariai ir padejus vesiai laikyti maziausiai 2 sav. Mano stoves ilgiau, nes isvykstu Lietuvon :)  Jau ir laikas, nes pastebiu jog kai kuriu lietuvisku produktu namie nei su zibureliu nerasi :DD

Po keliu savaiciu stovejimo, viska perkosti, susipilti i bonkeles ir megautis visus metus mazais kiekiais :) As pernai avieciu uzpiltine dariaus, tai tiesiog malonumas buvo ja gurksnoti ... 

Pratesimas po keliu savaiciu, kas gavos is sio gerimo ... po triju dienu man jis jau velniskai skanus pasirode :DDD

Pratesimas ir daugiau atsiliepimu cia :)

2010 m. liepos 18 d., sekmadienis

Mieliniai keksiukai su sokoladiniu idaru ♥

Kazkada radau recepta, kuriame dedas sausos mieles su kepimo milteliais. Ikitol nezinojau kad ir tokiu stebuklu yra pirkti :) Na ir zinokit isbandziau sias mieles! Nezinau ar nuo to, bet keksiukai gavos puruciai nors mazai kildinos ir kas labiausiai man patinka tesla tokia smagiai plesanti gavos :) O keksiukams reikia ( iseina 14 nemazu keksiuku, as kepiau is puses kiekio. Recepta visiems 14-ai rasau:

1 pakelio sausu mieliu su kepimo milteliais 
50 g cukraus    
375 g miltu
ziupsnelio druskos
200 ml silto pieno
nutellos kiekvienam keksiukui po 1 a.s.
Aptepimui: kiausinio trynio & slakelio pieno
 

Susimaisyti miltus su mieliu misiniu, cukrumi ir druska. I sia mase supilti silta piena ir viska mikserio pagalba ( antgaliai teslai minkyti) uzmaisyti. As kokias 5 min tesla minkiau. Tada uzdengti ir leisti siltai 30 min pakilti. 

Pakilusia tesla dar karta rankomis perminkyti ant lengvai miltuoto stalo. Ji bus labai maloni :) Dabar belieka pasidalinti tesla i 15 gabaliuku. Kiekviena gabaliuka rankomis pasitasyti, kad gautus kaip mazas blynas. Ant jo deti sauksteli nutellos ir atsargiai "sulipdyti". Deti i keksiukam skirta forma sulipdyta apacia i dugna( jei tai silikonines, be problemu jie iskepe issiims. Metalines reikia istepti sviestu!). 

kai taip visi 14 keksiuku sudeti bus, is 15 gabalelio pasidaryti 14 mazu rutuliuku, kuriuos tiesiog uzdeti ant keksiuku. Viska aptepti kiausinio trynio & pieno plakiniu ir pasauti i ikaitinta 180° 25 min. Skanus tiek silti tiek salti, net ir antra diena minksti! Beje, mielinius kepinius as laikau visada ranksluosteliu pridengus, kad jie neisdziutu ;)

Saltinis: zurnalas VIVA Nr.04.2006 

2010 m. liepos 17 d., šeštadienis

Makaronai su upetakio bei grietineles padazu

... arba kaip sunaudoti likusi vakaryksti upetaki :)

Liko nuo vakar jo nemazai, tad kuo puikiausias padazas isejo. 
Sviestuke pasikepiau svoguna iki skaidrumo, tada sudejau smulkinta zuvyte, pakaitinau ir viska uzpyliau grietinele bei pienu. Paskaninau druska bei pipirais, taip pat ibarsciau svieziu petrazoliu. Kad padazas tirstesnis gautus, iberiau gera saujele tarkuoto parmezano surio :) Beliko issivirti megiamu makaronu ir susimaisyti viska. Skanaus! Mums patiko.

2010 m. liepos 16 d., penktadienis

Orkaitėje keptas upėtakis

Dar niekada nesu kepusi pati upėtakio (: vis tik pas mamą ragavus. Bet kai pamačiau gražių pirkti, nesusilaikiau. O vakar vakare ir mėgavomės juo. O dariau labai paprastai. Reikia:
upėtakio
 rozmarino šakelės
 petražolių šakelių
 česnako, druskos, pipirų
 sviesto su žolelėmis
 kelių citrinos riekelių


 Žuvytę gerai nusiplauti ir nusausinti. Įtrinti druska, pipirais bei viršuje įpjauti kelis kartus. Į upėtakio vidų pridėti žolelių, česnako skiltelių, citrinos skiltelių o įpjautose vietose įdėti sviesto su žolelėmis. Taip aš palikau pora val ją pasimarinuoti ( o tiksliau išėjau į darbą, kad grįžus viskas greičiau eitūs). Kepimo skardą išklojau folija, uždėjau žuvytę, šalia priglaudžiau dar bulvyčių, apšlaksčiau alyvuogių aliejumi :
Tada vėl uždengiau folija ir pašoviau į 180° orkaitę troškintis, po 30 min atidengiau ir toliau kepiau kol bulvikės ir žuvytė iškepė. 

Skanu, be jokių problemų nusilupo skūra ir taip filiukė lengvai išsiėmė. Nereikia jokio pašalinio padažiuko, užtenka pasišlakstyti išsiskyrusiomis sultimis su aliejumi ;) Beje, dar labai švieži pomidorai derėjo :)

2010 m. liepos 15 d., ketvirtadienis

Raudonuju serbentu dzemas su brendziu

Praeita sezona viriau keleta uogienu is slyvu, geltonu slyvuciu bei braskiu & rabarbarais. Taigi siais metais zinau ka tikrai darysiu: uogieniu su brendziu :) labai liuks ! skanu, alkoholis nesijaucia bet suteikia toki lengva skoni... taip pat patiko uogienes su joms skirtu cukrumi. Atsimenu kaip bijojau jog per tirsta bus... butent tokios uogienes vienos is skaniausiu buvo. Na o atsidarius serbentu sezonui bandau ir is ju uogiene :) O sunaudojau:

1300 g raudonuju serbentu
~ 1 kg uogienems skirto cukraus ( santykiui 1:1)
5 v.s. brendzio
125 ml salto vandens

Serbentus gerai nuplauti ir kartu su visais koteliais sudeti i didesni puoda. Uzpylus vandeniu leisti uzvirti ir tada prisukti ugni. Dabar belieka laukti, karts nuo karto pamaisant, kol serbentai isskirs daug sulciu ir patys istis gerai. Visa sia gauta mase perkosti per sieteli, serbentus gerai isspaudziant. Gauta skysti pilti i svaru puoda ir leisti atausti. 

I atvesusia serbentu mase, kurios gavos ~ 1 litras man, supilti cukru ir gerai ismaisyti. As pyliau kokius 900 g cukraus, nes nelabai patinka saldumas. Puoda statyti ant stiprios ugnies ir leisti uzvirti. Maisant virti nuo uzvirimo ant siek tiek silpnesnes ugnies 4 min. Susidariusias putas reikia nugraibyti! Supilti brendi, ismaisyti ir supilstyti i sterilizuotus stiklainiukus. Atvesinti pirma kokia 15 min apvertus. Sekmes isbandant ;) 

2010 m. liepos 13 d., antradienis

Caprese su alyvuogiu pesto bei pirmi mano nardymo bandymai :)

Kartais reikia tiek ne daug, kad skaniai ir lengvai pavalgyti. Mano vakaryksciai pietus susidejo is standartiniu caprese salotu, prie kuriu megavaus alyvuogiu pesto. O reikia, be mocarelos ir pomidoru:

~ 25 normaliu juodu alyvuogiu
7-8 baziliko lapeliu
alyvuogiu aliejaus
pipiru


Alyvuoges arba sublenderiuoti arba smulkiai supjaustyti kartu su baziliku. Viska paskaninti alyvuogiu aliejumi, as dedu jo gausiai, nes man skanu ;) druskos siaip tai jau nereikia, nes alyvuoges pakankamai surios. Patiekti prie mocarelos ir pomidoru, viska apslaksciau as dar avieciu balzamico actu. Skanaus ! Toks pesto skanu ir prie skrudintos baltos duonikes ir taures balto vyno...

na ir pasigirsiu :) siandien ir as turejau ta galimybe isbandyti profesionalu nardyma. siaip tik pasvajodavome kad idomu pasinerti butu kokiame Indiskame vandenyne... prie Balio salu, tame rojaus kampelyje ... (na pasvajoti juk galima :))  paziureti skaidriame vandenyje nuostabu povandenini pasauli :)
na ir ka, kazkoks keistas jausmas kai reikia atsakingai kvepuoti per burna, kada bijai uzdusti ( tikras absurdas)... man reikia laiko kad priprasciau prie to, bet svarbu pirmas zingsnis padarytas! 

2010 m. liepos 12 d., pirmadienis

Greiti vištienos kotletukai

Na noriu ar ne, bet stengiuos rasti laiko ir namie pasigaminti savo maisto. Jau visa savaite valgiau kazkur ir kazka, bet taip pasiilgau tokio paprasto ir savo maisto, kad ir per tokius karscius pasisukioju virtuvej :) o siems pirsteliams/ kotletams reikia:

6-7 vistienos blauzdeliu be odeliu 
2 cesnako skilteliu
nemazai svieziu krapu
druskos, pipiru
1 kiausinio

Vistienos blauzdeles susiblenderiavau ir sia mase palikau pora val saldytuve atvesti ( zinoma galima ir susimalti, bet as tingejau terliotis...). Tada imusiau kiausini, sudejau smulkintus krapus, ispaudziau cesnako bei paskaninau druska & pipirais. Rankas issitepiau aliejumi ir sufomavau mazus kotletukus, kuriuos be jokiu kitu riebalu, issikepiau griliaus keptuvej.  

Mes valgeme su bulviu & zirneliu kose o prie kotletuku labai derejo tzatziki jogurtukas ;) Skanaus! 

2010 m. liepos 11 d., sekmadienis

Greitos sezamo bandeles

Greitos bandeles, kurias galima ir isvakaro pasiruosti. Suformavus bandeles, deti saldytuvan ir ryte issikepti ;) As kepiau ta pacia diena. O 10-iai pailgesniu bandeliu reikia:

250 g miltu
1/8 l pieno 
1 a.s. sausu mieliu ( 5 g)
1/2 a.s. druskos
1 mazo kiausinio ( s dydzio)

Aptepimui : 20 g sviesto
                      1 kiausinio trynio
                      sezamo seklu

Piena pasildyti ( max 38°) ir iberus mieles gerai ismaisyti, leisti siltai pastoveti kol susidarys maza mieliu kepurele.

Miltus kartu su druska susiberti i dubeni, kiausini issiplakti ir toliau plakant sumaisyti su skysta mieliu mase. Gauta skysti pilti i miltus ir uzminkyti elastinga tesla. Uztrunka nuo 5 iki 10 min, kol si pradeda puskuoti. Tada uzdengti ir leisti 30-45 min siltai kilti. Tada perminkyti, atsignybti daugmaz vienodus gabaliukus ir susiformuoti norimas bandeles. As kepiau pailgoje kepimo formoje, delto bandeles dariau pailgas.

Forma issikloti kepimo popieriumi, sudeti bandeles (jas pirma gerai apvoliojus skystame svieste, veliau graziai viena nuo kitos atsiples) paliekant tarpelius  

uzdengti ir leisti siltai kilti 45 min. Pakilusias aptepti kiausinio tryniu, uzbarstyti sezamo seklomis ir pasauti i ikaitinta 180° orkaite ~ 30 min. As dar siltas aptepiau sviestu, kad plutele sumikstetu ;) Skanaus! 

Saltinis : cia 

2010 m. liepos 10 d., šeštadienis

Tarte su vysniniais pomidorais & parmos kumpeliu

Labai skani, pikantiska tarte! Idealiausias derinys prie salto balto vyno bei lengva vakariene sitokiais karstais vakarais, kokie dabar yra bent pas mus...  o 18cm tarte/quiche formai reikia:

teslai:  25 g gero parmezano surio
               75 g miltu
               50 g salto sviesto
               1/3 a.s. druskos
               1/2 kiausinio

idarui:   vysniniu pomidoru
                 100 g grietines
                 25 g parmezano surio
                 1 1/2 kiausinio
                druskos, pipiru & sviezio muskato
                parmos kumpelio
                sviezio baziliko

Is teslai skirtu produktu pirma mikserio pagalba, veliau rankomis skubiai uzminkyti tesla ir ja ivyniojus i maistine plevele padeti kameron 20-25 min. 

Idarui pasidaryti grietines mase: kiausinius issiplakti su grietine bei parmezano suriu, paskaninti gerai muskatu bei pipirais, pagailint iberti druskos. 

Pomidorus persipjauti per puse.

Is kameros isimta tesla issikocioti ant miltuoto stalo, deti i kepimo forma, kuria pirma iskloti kepimo popieriumi. Ant teslos uzpilti skysta mase, sudeti pomidorus bei smulkinta parmos kumpeli, paskaninti svieziu baziliku ...

pasauti i ikaitinta 175° orkaite 40-45 min. As vis paziuriu dantu krapstuku ar jau iskepe ;)
Mes valgeme silta bei salta prie salto vyno taures ♥ Skanaus!

Ir koks keistas sutapimas ar ne, bet pasirodo 52 savaites tartu savaite paskelbe :) 
Ideja: zurnalas "Lecker" Nr. 7+8.2008

2010 m. liepos 9 d., penktadienis

Phantasialand

karsciai kankina nenormalus... siandien 38° ir tikrai nera kur detis, bet vistiek su jaunimu reikia uzsiimti. Tagi vakar lankemes laisvalaikio parke "Phantasialand" netoli Köln'o. Viskas padaryta nerealiai, nors aisku vaikams tai jau per maza ten visko :o 

Kadangi ne tik kankino karsciai, bet ir nerealiai daug zmoniu buvo, tai mes padagogai (as ne mokytoja, tik dirbu jaunimo uzimtumo centre!) mazai kokiais kalniukais naudojomes... na nejau stovesi 1 val eilej del 3 min adrenalino ... ko gero mes dar neatsigave po kanoju plaukiojimo iskylos :) geriau grozejomes visokiais menais

megavomes saule ir gurksnojome saltus gerimus :)))

jei jau per karsta budavo, eidavome atsivesinti prie vandens ... 

net kaip tikra turiste fotografavaus su parko zmogeliais ( kuriuos tikrai uzjauteme, kad jie tokiame karsty taip apsirenge sliauziojo ... :( ) 

ir sugebek tu man taip sukreivuoti kojas.... 

na o dabar parodysiu ir tikra vireja, kuris savo virtuves reikmenis su savimi nesiojas :DDD na kuri taip sugebetu susikabinti savo rakandus? mano ko gero 10 vyru neuztektu visiems sukabinti :DDD

2010 m. liepos 7 d., trečiadienis

Mano virtuve lieka uzdaryta :)

Mano virtuvej kelioms savaitems ikeliaus ramuma... dalinai nesigailiu, nes laikas leidzias gana maloniai ir tuo labiau oras dar nepaveda. Stai vakar gryzom is keliu dienu keliones su kanojais... 

Miegojome tokiuose tipiuose....

ir aisku maista kepeme tokiais kiekiais :))

Geros vasaros visiems ir nuostabaus oro, o as dar pridesiu siandien vokieciams puikios pergales ir  ispudingo zaidimo! as pakuojuos ir traukiu i baseina...

2010 m. liepos 4 d., sekmadienis

Risoto su lasinukais & zirneliais

Lengvas vasaros maistas... gamyba uztrunka siek tiek, na bet skonis atperka viska. As sunaudojau:

1 pakeli lasinuku juosteliu ( 125 g)
1 svoguna
250 g risoto ryziu
1/2 puodelio balto vyno
~ 650 ml vistienos sultinio
1 puodeli saldytu zirneliu
gera sauja parmezano surio
ziupsneli druskos ( ziureti, kiek surus lasinukai yra)
kelis ciobrelio stiebelius
skiltele cesnako
2 v.s. sviesto

Svoguna susismulkinti ir kartu su lasinukais susideti i storadugni puoda, ikresti sauksta sviesto, ciobrelio lapeliu primesti ir kepti kol svogunai taps skaidrus ir siaip beveik visas skystis isgaruos. Supilti risoto ryzius, atsukti vidurine ugni ir kepinti kol sie taps skaidrus. Uztruks kokias 2 min. Viska uzpilti vynu ir maisant leisti troskintis ant silpnos ugnies. Kai skysciu nebeliks, uzpilti 1/4 puodelio sultinio ir vel maisant leisti troskintis...ir taip toliau, kol sultinio dar 2 uzpylimams beliks ir ryziai daug maz isvire bus. Belieka tada suberti zirnelius ir sultini ir iki galo maisant troskinti. Viskas uztrunka ~ 45 min.

I jau paruosta mase ispausti cesnako skiltele, sudeti likusi sviesta bei parmezano suri, ismaisyti ir patiekti ;) Skanaus!

Ideja : zurnalas "Lecker"Nr.6.2009

2010 m. liepos 3 d., šeštadienis

Vilkzuvine pomidoru patale

Kai taip silta, tai nelabai ko nors sunkaus noris. Penktadieni uz tai prisipirkau nezinau kiek kg visokiu svieziu zuvu, kurias uzsisaldziau. Labai geras varijantas, nebuna tokios vandeningos jei pirktum uzsaldytas ;) Taigi, zuvies skyriuj uzmaciau laaaabai dideles ir grazias paprastojo kirtiklio files ( vok. Steinbeißer).Iki tol net nebuvau girdejus tokios zuvies (geda...) tad atejo ir jai laikas! pardavejas isgyre dar, as susigundziau bet jau siandien galiu pasakyti kad ji labai skani. Tuo paciu dziaugiuos praturtinus savo virtuve dar viena skania zuvyte :) O tokiai lengvai vakarienei reikia:

vilkzuvines (kiekis pagal nora)
nemazai visokiu pomidoru
svogunu
iv. svieziu zoleliu ( as dejau bazilika, svogunu laiskus bei krapus)
cili pipiriuko, druskos, pipiru bei cesnako skilteles

Zuvyte nusiplauti, nusausinti ir susipjaustyti norimo dydzio gabaliukais. Juos susideti i indeli, pasudyti, padruskinti ir ispaudus cesnako leisti pusvalandi pasimarinuoti.

Alyvuogiu alieju isipilti i keptuve ir sudejus riekelemis pjaustytus svogunus kepti ant silpnos ugnies, kol sie taps skaidrus. Tada sudeti pomidorus, viska paskaninti druska, pipirais bei cili pipiriuku, suberti smulkintas zoleles ir prisukus ugni leisti atidengtai troskintis. 

I kita keptuve isipilti aliejaus, zuvyte apvolioti miltuose ir apkepti po kelias min is kiekvienos puses. Deti ant pomidoru, uzbarstyti dar pvz. krapais bei parmezano suriu ir uzdengus leisti jau ant stipresnes ugnies kokias 5 min pasitroskinti kad zuvis galutinai iskeptu ;) Mes valgeme su sviezia, dar silta duonyte. Skanaus!  

P.S. Intensyviau panarsius internete radau idomios informacijos apie zuvyte! Pasirodo,  paprastasis kirtiklis dazniausiai nepardavinejamas, nes jo file per maza butu. Jo vardu yra pardavinejos vilkzuvines ir dazniausiai tik file, nes siu zuvu isvaizda yra labai nepatraukli... daugiau informacijos galima rasti pvz. vok. wikipedijoj ...  delto pataisiau ir pavadinima pas save :) 
Related Posts with Thumbnails