2011 m. vasario 4 d., penktadienis

Viduržemio jūros regiono kaimo duona

Nesigavo man ji iš išvaizdos ideali kaip org. recepte, bet turiu pasakyti kad vis dėlto geresnis varijantas nei tikėjaus išėjo! Neturėjau nei salyklo nei raugo, jiems tiesiog neturiu drąsos... bet padauginau mielių ir prašau, ideali duonelė prie šiandienio jautienos troškinio garavo ant stalo :) 

Šiai duonelei gaminti, tiksliau kildinti reikia laiko. Logistinis mano planas (reikėjo žiūrėti, kada būnu namie):  

                     ketvirtadienį ~ 8 val pasidariau įmaisą
                                                 ~10 val įdėjau įmaišą į šaldytuvą
                                                 ~ 20 val užminkyti tešlą
                         penktadienį  ~8 val išsiimti tešlą atšilimui
                                                po 9 val galima tešlą formuoti ir kildinti :)

Na jei kam dar nepraėjo ūpas tai štai receptas :

Įmaišui reikia: 150 g miltų
                           15 g miltų tipo 1050
                           175 g vandens
                           2 g šviežių mielių

Iš įmaišui skirtų produktų užsimaišyti tešlą ir palikti uždengus pirma 2 val kambario temperatūroj kad sureaguotų. Tada statyti šaldytuvan mažiausiai 10 val.

Pagrindinei tešlai: viso įmaišo
                                300 g miltų
                                35 g miltų 1050 tipo
                                135 g vandens
                                10 g druskos

                                5 g šviežių mielių

Susidėti visus produktus į didesnį dubenėlį ir užminkyti tešlą. Aš minkiau kombaino pagalba ~10 min. Tešla buvo labai elastiška, bet nelipni ir neskysta. Ganėtinai greitai sušoko į kamuoliuką ir nebelipo prie indo sienelių. Belieka ją uždengti ir statyti šaldytuvan mažiausiai 12 val.

Kitą dieną tešlą palikti mažiausiai 1 val kambario temperatūroj, kad ši atšiltų. Tada pasidalinti į dvi dalis ir lengvai suformuoti pailgus batonėlius su smailais galais. Dėti ant miltuoto rankšluostėlio, uždengti ir palikti 1 1/2 val kad pakiltų. ( Kitą kartą daryčiau taip: batonėlius pirma pakildinčiau "gera puse" į apacią 10 min ant miltuoto rankšluostėlio, apversčiau ir toliau kildinčiau). Likus 10 min iki kildinimo galo juos išilgai įpjauti. Laiku įsikaitinti orkaitę iki 230°. Apačioje taip pat įdėti tuščią skardą. Prieš pašaunant duoną, įpilti į skardą vandens kad susidarytų garai ir kepti pirma 15 min. Atidaryti duris, išleisti garus ir toliau kepti 5 min. Tada pravertomis orkaitės durimis pabaigti kepti dar 5 min. Skanaus ;) Labai traški plutelė ir tikrai skanus vidus!


5 komentarai:

  1. :D :D aciu, pamaciau recepta, gal persigalvojau :D atrodo graziai, bet tas visas laikas kildinimui.............. xixi neturiu tiek kantrybes, reiks ieskot kokio kito bagetes recepto... (blush)

    AtsakytiPanaikinti
  2. na aisku, galima deti nemazai mieliu ir kildinti tesla ta pacia diena... bet mane jau tokie receptai "neveza" :DD
    Kildink sia tesla,laiko gi turi ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pritariu tau, Aguonele, geri dalykai greitai nesidaro, jiems reikia laiko.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žiūrint į nuotrauką beveik jaučiasi skonis :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Grange: dėl tavęs susiradau jau paprastesnių bagetų receptukų, tik nežinau kada bandysiu. Žodžiu sek!

    Rennie: taip! su mieline tešla reikia kaip su vaiku elgtis :)) kuo daugiau meilės tuo rezultatas geresnis :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails