Man duonos kepimas tai atsipalaidavimas ... :) Aš tešlą minkau, kildinu, perminkau ir vėl kildinu kada namie tvarkaus. Tada be jokio širdies skausmo nuo darbo atsitraukti galiu :DD
Šitokią turkišką duonelę visada pirkdavau pas turkus, bet va nuo šiol pati kepsiuos! Skani, puri ir dera prie visko. Aš kepiau ant kepimo akmens ( čia ko gero pamiršus pasigirti buvau. Bet jau koks geras mėnesis jį turiu ir negaliu atsidžiaugti, nes man duonos ar bandelės ant jo keptos yra puikios! )
2 duonelėms reikia:
Įmaišui: 20 g šviežių mielių
1/2 a.š. cukraus
125 ml šilto vandens
50 g miltų
Tešlai: viso įmaišo
500 g miltų
1 1/2 a.š. druskos
3 v.š. alyvuogių aliejaus
250 ml šilto vandens
Aptepimui: grietinėlės bei sezamo sėklų
Mieles bei cukrų suberti į šiltą vandenį ir sumaišius pastatyti šiltai 10 min kad suputotų. Tada suberti miltus, išmaišyti ir padėti 40-45 min šiltai, kad "sureaguotų".
Miltus susimaišyti su druska,susiberti į didesnį dubenį. Padarius vidury duobelę, supilti pakilusį įmaišą, šiltą vandenį bei aliejų. Užminkyti tešlą. Aš minkiau kombaino lėčiausiu greičiu 12 min. Tešla gausis ganėtinai lipni, bet taip ir turi būti. Ją įdėti į dubenėlį, kurį prieš tai patepti aliejumi reikia ir tešla gerai išvolioti kad ši pasidengtų riebalų plėvele. Uždengti ir pastačius šiltai leisti kilti 1 val.
Pakilusią lengvai perminkyti. Ji buvo lipnoka tad ją pasidėjus ant stalo kelis kartus sulanksčiau iš visų pusių ir padariau 2 gražius kamuoliukus, kuriuos siūle į apačią padėjau vėl 30 min šiltai pakilti. Reikia būtinai nepamiršti uždengti!
Pakilusį kamuoliuką atsargiai grietinėle išteptomis rankomis paploti/patąsyti, kad šis būtų plonas. Užberti sezamo sėklomis. Medinį padėkliuką pasibarsčiau manų kruopų miltais ir uždėjau paplotėlį.Jo pagalba paptolėlį nustūmiau ant akmens į įkaitinta iki 250° orkaitę 8-10 min kepti. Taip pat padaryti ir su kitu paplotėliu. Abu iškart nelabai eis išsikepti ;)
Iš orkaitės išsiėmiau štai taip pakilusią duonytę! Ją reikia iškart dėti į rankšluostėlį ir palikti atvėsti. Ji kiek sukris, bet bus labai gražiai korėta ir minkšta.
Šaltinis: čia
ar pavyks iškepti neturint akmens ?
AtsakytiPanaikintinesu taip kepus tai nezinau tiksliai,bet kai jo seniau neturejau tai ir viskas pavykdavo.reikia isikaitinti gerai orkaite su skarda ir tada ant skardos deti duonyte,tik jokiu budu ne su kepimo popieriumi.sekmes ir lauksiu atsiliepimu!
AtsakytiPanaikintiAguonėle, labai labai ačiū už šią duonelę!!!!! Super skani, paprastai pagaminama, laaaabai įspūdinga perpjovus, nerealaus dydžio skylės, o pati duonelė labai labai lengvutė :) Ugnė
AtsakytiPanaikintitiesa, kepiau paprastai, ant skardos, viskas gavosi super :) Ugnė
AtsakytiPanaikintiLabai labai džiaugiuos, kad ši duonelė Ugne Tau taip pat patiko!!! Ji dažnokai svečiuojas ir ant mūsų stalo, ypač prasidėjus griliaus sezonui ♥
AtsakytiPanaikinti