Gal pamenat , kad viena sekmadieni praleidome besikarstydami medziuose. Miske ten uztikau didelius plotus , nuaugusius meskiniu cesnaku! Aisku nesusilaikiau ir prisiskyniau namo, kuri uzsisaldziau susimaisius su sviestu. Labai skanu i padazus tada panaudoti toki sviesta. Sis augalas taip intensyviai kvepia cesnaku ir jaucias taip pat, kad net neitiketina. Lapai panasus i pakalnuciu, tad tuo paciu ir apgaulingi! Vokietijoje jis labai populiarus yra ne tik pavasari,bet saldytas naudojamas istisus metus. Lietuvoj jis yra itrauktas i raudonaja knyga, tad nezinau kaip su jo ieskojimu ir skynimu gautus .... na bet neleidziu saves tuo nuliudinti ir atsinesu pesto recepteli! 52 skaniosios savaite pakviete visus sudalyvauti "zaliojoje savaiteje" su pavasario augalais, tad neatsilieku ir as :) O pesto dariau is :
100 g migdolu
pundelio meskinio cesnako ( ~ 60 g )
50 g parmezano surio
100 ml alyvuogiu aliejaus
1 a.s. druskos
3 a.s. citrinos sulciu
svieziai maltu pipiru
Migdolams nulplikinti odeles ir jas nulupti ( uzpilti karstu vandeniu ir palaikius kelias min , uzpilti saltu. Odeles tada labai lengvai nusilupa). I blenderi deti riesutus ir juos kartu su tarkuotu parmezanu sublenderiuoti.
Meskini cesnaka nusiplauti ir nuvarvinus grubiai susipjaustyti. Belieka kartu su riesutais ir suriu sublenderiuoti. As tai per kelis kartus turejau daryti, nes mano mazas blenderis. Bet tikrai ne daug to darbo. Belieka paskaninti viska aliejumi, citrinos sultimis, druska bei pipirais. Susimaisyti ir i gerai sterilizuota stiklainiuka susideti ;) laikyti saldytuve pora savaiciu.
Ko gero visi zino, kad pesto labai skanu su makaronais. As tai sia sauleta popiete pasikepinau italiskos baltos duonikes ant sausos grilines keptuves ( jei jusu orkaite 220° traukia, tai duona galite pora min joje pakepinti!), tada uzsitepiau ant jos pesto ir uzsidejus smulkiai pjaustytu pomidoru megavaus ♥ Labai patinka man tas derinys pesto su pomidorais, dar kumpelio nepamirsti ...
o taip atrodo meskinis cesnakas ( vok. Bärlauch) ...
labai ačiū už idėją,kaip tik planuoju jų psisėt.
AtsakytiPanaikintiRamune prasau ir sekmes isbandant ;) o kaip juos galima ir patiems pasiseti? as maniau jog cia laukine zole ...hm..
AtsakytiPanaikintibent jau Palangos turguj juos tai glebiais pardavineja. tik vat niekada nesusimasciau ar jie is misko, ar kokiuose siltnamiuose auginti... didelio pundelio kaina - 1.5 lito.
AtsakytiPanaikintipuiki ideja del pesto, reiks ismeginti siandien.
Sekmes isbandant Egidija, man tai labai patiko! lauksiu tavo atsiliepimu ;)
AtsakytiPanaikintipagaliau nusiboginau į turgų ir šiandien pasigaminau. labai gardu, dar skaniau ir už tikrąjį pesto iš bazilikų. su duonos gabaliuku visą blenderį "išlaižiau" - gardumynas... užskaitau kaip šio pavasario atradimą Nr. 1.
AtsakytiPanaikintivau kaip dziugu Egidija ! as dar maza maza stiklainiuka laikaus saldytuve, kad prie progos atsidaryciau ir su sviezia duona valgyciau :)
AtsakytiPanaikintiman tai pats meskinis cesnakas yra jega! turiu pora receptu, kuriuos butinai butinai dar si sezona noriu isbandyti, ziuresiu kaip pavyks ;)
meskini cesnka draudziama skinti miske nes jis irasytas i raudonaja knyga... FAIL
AtsakytiPanaikintiBukit geri, tik neraukit lietuvos miskuose, augalas irasytas i raudonaja knyga, pirkit seklas, uzsiauginsite savo darzuose ir ilgai dziugins pavasariniais vitaminais.
AtsakytiPanaikintiTikrai geris :) cia vokietijoje jo pilnos pamiskes :) nelabai ir zinojau apie toki daikta, kaip meskinis cesnakas, juolab kad lietuvoj jis I raudona knyga irasytas. Man tokio pesto mokytoja (vokiete) buvo padarius, tai tikrai labai skanu buvo :) jau turiu ir seklu pakeli, butinai reiks lietuvoj mamos darze paseti :)
AtsakytiPanaikinti