2011 m. birželio 7 d., antradienis

Dar viena duona tik su raugu

Esu laaaaabai patenkinta savo raugu :) Laaabai aktyvus ir nesukelia jokių panikos reakcijų, kai nesuburbuliuoja...(žinau jog jam reikia laiko) susidraugavom :) Pradėjau jį geriau pažinti. Ši duonelė taip pat puiki gavos, tik nesijuokit... užsigulėjau saulutėje ir laiką pamiršau... ko pasekoje duonelė šiek tiek perkepė. Bet skonis geras, išskyrus plutelę :( Ji apdegė... Na bet ją tikrai dar kepsiu, tai kada nors ir kitokiomis nuotraukomis nustebinsiu :) O didesniam kepaliukui išsikepti reikia:

Raugui: 20 g raugo starterio
            100 g kvietinių miltų tipo 550
            125 g vandens
Visus produktus susimaišyti. Gausis ganėtinai skysta masė, kurią reikia palikti uždengus nuo 12 iki 16 val prie 21°. Kas šiuo metu tikrai ne problema ;) 

Pagrindinei tešlai: viso raugo ( jei norit galite 40 g atsidėti kaip starterį šaldytuvan ).
                           325 g kvietinių miltų tipo 550
                           75 g pilno grudo ruginių miltų
                           200 g vandens
                           10 g druskos
Tešlai skirtus produktus, išskyrus druską, susidėti į kombaino indą ir lėtai maišant minkyti tol, kol produktai susijungs. Užtruks max ~2 min. Dabar uždengti ir palikti nuo 20 iki 60 min (as laikiau 30 min) pailsėti. Suberti druską ir užminkyti tešlą, maximum 2 min. Taip, tik 2 min!!! Uždengti ir palikti 2,5 val kilti. Po 1val 15 min tešlą perlankstyti ;)
Išsiimti pakilusią, perlankstymo/tąsymo pagalba suformuoti kepaliuką, kurį dėti į gerai išmiltuotą kildinimo krepšelį ir uždengus palikti nuo 2 iki 2 1/2 val kilti prie ~24°. Alternatyviai galima 8 val kildinti prie 10° arba iki 18 val šaldytuve ;)
Orkaitę laiku įsikaitinti su skarda ar akmeniu iki 240°. Apačioje pastatyti dubenį su verdančiu vandeniu. Duonikę atsargiai išversti ant įkaitusios skardos ar perkelti liže ant akmens, įpjauti kaip širdis geidžia ir kepti 40-45 min. Nežinau, man užteko ir 35 min... žodžiu žiūrėti ir vadovautis nuojauta ;) Skanaus!
Šaltinis: čia 

13 komentarų:

  1. Nežinau net ką ir parašyt ....
    O čia tas pats raugas, su kuriuo startavai kovo mėnesį? Tik vis primaitintas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. taip taip, tas pats ;) Labai jis smagiai sau šaldytuve tupi... beje, vis dėlto jis man pagerėjo po to kai primaitindama pradėjau sverti miltus ir vandenį. Kiekvieną penktadienį gauna 20g miltų bei tiek pat vandens. Kitom dienom-dieta! :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Viskas, noriu ir aš tokios duonos !!! Bandysiu ir aš tą raugą šiandien užmaišyt. Nebegaliu ramiai žiūrėt į tavo duonas :D O kvietiniai miltai būtinai turi būt 1050?
    Ir dar klausimas - o giros tu nedarai? Kaip užsimaniau šiandien ....Bet man tos pirktinės- bambalinės tai neskanios :(

    AtsakytiPanaikinti
  4. aguonėlė - duonų karalienė, ir ne kitaip :D

    nu jau pamažu pavydo taurė pildos pildos,kai pertekės, pradėsiu ir aš kept...
    dabar tai iš vis apsileidau, duonekepė ir ta stovi nebenaudojama...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip taip merginos, duonos kepimo virusas siaucia o tai puiku :) Kuo daugiau receptu, tuo idomiau! Bent man :) bandau viska!
    Fausta: raugui netinka 450 bei 550 tipo miltai. Tau tokiu atveju reiktu rupaus malimo kvietiniu...
    Giros dar!!! nedariau, bet kai tu pasakei o kodel gi ne? jei rasiu koki padoru recepta tai butinai isbandysiu :))

    Grange: nieko, tu kitais rupesteliais uzsiemus. Manu tikrai kai isikursi gailesies kad duonkepe turi, nes zinok orkaitej viskas puikiau gausis!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Žinai, man labai gražiai atrodo tavo tokių duonelių viršus. Tie visi raštai... Mmm... ;)
    Tu jas kažkokiam krepšely lyg kildini, jei neklystu?
    Dabar dar labai tuo raugu ir raugo starteriu susidomėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ar duonelė jaučiasi su rūgštele ar ne?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū, vadinasi, man tokia duona nepatinka, o galvojau gal kažką blogai darau, jog ta rūgštelė jaučiasi, ir pagal vieną receptą, ir pagal kitą, iškyla gerai, atrodo nuostabiai, bet ta rūgštelė man viską gadina. Vadinasi, liksiu prie savų receptų :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Bet zinai, tas rugstumas priklauso nuo raugo ir imaiso brandinimo...kiek zinau. Is tikruju as susimasciau del rugstumo: jei lyginciau juoda bociu duona su siai ir visomis keptomis, tai siose nesijaucia visiskai tada rugstele...arba mano skonio receptoriai kitokie. Reiks vakare paklausti MB kaip jam rustumas jaucias?
    As ir siaip nesu megeja vien tik duonu su raugu, nes man jos kitokios...skanios, bet kitokios. O vat to "kitokio" ir nemokeciau aprasyti.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Savaitgalį dar vieną panašią į tavąją kepiau, atrodo super, bet valgant iš padžių lyg ir gerai, o paskui jau pajuntu rūgštelę, vos vos juntamą, bet ji mane erzino. Gal aš tiesiog pripratus prie saldžių duonų, užtat taip gerai ir pajuntu rūgštį. Daugiau su tokiais receptais jau neeksperimentuosiu, ne mano skoniui, vadinasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aciu uz nuostabu duonos recepta, dar nesu gyvenime valgius tokios skanios duonos. Nesu igudus kepeja, dar tik mokaus duona kept. tikrai dar nekarta bandysiu jusu receptus.

    AtsakytiPanaikinti
  12. va ir as jau imaisa padariau,rytoj bus skani kvapni duonyte.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails