2012 m. vasario 19 d., sekmadienis

Kvietinė duona su saulėgrąžomis

Laikas bandyti kažką naujo! Ši verta būti išbandoma ;) Skani, puri ir tokio lengvai švelnaus ruginio skonio. Aš kepiau tik mažą kepaliuką (kurį taip gerai iškildinau, kad niekur niekur net mažiausio įtrūkio nebuvo!!!), o jam ėmiau:

Raugui: 55 g kvietinių viso grūdo miltų
            55 g vandens
            7 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti 16-18 val val prie 25° kilti. Aš kildinau netoli 24 val prie 23°...kitaip nesigavo.

Įmaišui: 50 g rupaus malimo kvietinių miltų
            45 g vandens
            0,5 g šviežių mielių
Sumaišyti viską ir palikti 12 val taip pat šiltai kilti.


Brinkinimui: 35 g viso grūdo kvietinių miltų
                25 g pakepintų saulėgrąžų
                7 g druskos
                70 g karšto vandens (80°)
Sumaišyti viską ir palikti iki 12 val brinkti.

Tešlai: raugo
          įmaišo
          brinkinio
          75 g kvietinių miltų tipo 550
          75 g rupaus malimo kvietinių miltų
          35 g rupaus malimo ruginių miltų
         10 g minkšto sviesto
         7-8 g medaus
         60 g vandens

Visus produktus dėti į kombaino indą ir 5 min minkyti tešlą lėčiausiu greičiu, leisti 15 min pastovėti. Tada dar 5 min paminkyti ir uždengus leisti 45 min šiltai kilti.
Pakilusią tešlą išsiversti ant lengvai miltuoto stalo, suformuoti gražų -apvalų kepaliuką. Rankas apšlakstyti vandeniu ir "apglostyti" duonelę, kurią tada apvolioti saulėgrąžose. Dėti į kildinimo krepšelį, uždengti ir kildinti ~2 val. Čia priklauso nuo temperatūros, bet tešla turi gerai pakilti.
Pašauti į įkaitintą iki 240° orkaitę, duoti garų kuriuos po 10 min vėl išleisti, o karštį iki 200° prisukti. Kepti iš viso ~45 min. Man ant kepimo akmens užtrunka kiek trumpiau ;) Skanaus!

Šaltinis: čia

13 komentarų:

  1. Tai, o kur pienas su medumi:))?
    Kokia baltutė simpatulka:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Šįkart neturėjau laiko pasimėgauti šiuo malonumu :)

      Panaikinti
  2. Kuo toliau tuo tobuliau:)Nenustoji stebinti:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Akis išpūčiau pamačiusi pirmąją nuotrauką, Motinėle ;) Niam, niam, niam :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aguonele, tu esi duonelių karalienė:))) Klausima turiu, ar tinka raugo starteriui tas kvietinis raugas, kur pas tave yra?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip taip, aš dar tą patį vis naudoju :)

      Panaikinti
  5. Kokia duonelė, kokia gražuolė! labai labai viliojanti kepti..Pasiilgau naminės duonos ne tas žodis...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kame reikaliukas, kad tu nekepi jos?

      Panaikinti
    2. Nugi kažkas viduj neleidžia :D va tas ir reikaliukas...mieliau imuosi viso kito...kažkas atsitiko dar nuo vasaros :( bet jau bresta reikalas, jau vieną receptą atsiprintinau, tiesa jis su mielem, nes savo raugo jau nebeturiu.. Tai dar viena iš priežasčių, kad turiu augintis pati, nesinori, tingisi nors tu ką... Tau taip nebūna? :D

      Panaikinti
    3. Buna buna :) Duonai dar ne, bet va keksam tai neturiu laiko kepti. MB jau zyzia, kad noretu kokio bet man nors tu ka, rankos nekyla juos kepti...ir siaip paskutiniu metu mazai noro yra kazka naujo bandyti :( geriau senus, bet tikrai gerus! patiekalus gaminu :)

      Panaikinti
  6. Aguonėle, o raugo starterį visuose receptuose reikia pamaitintį prieš naudojant raugui? Prieš kiek laiko jį reikia pamaitinti imant raugui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diena pries as pasimaitinu dazniausiai ;)

      Panaikinti
    2. Ačiū. Jau dvi duonikes kepiau. O raugą šaldytuvan padėjau. Dabar jau žinosiu, kad prieš naudojimą pamaitinti jį reikia.

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails