Per šventes grilinom žuvytę. Doradas ♥ su skaniu padazu ir salotomis. Na ir aišku kas prie jos labiausiai tinka? Ogi focaccia! Mums, 4 asmenims, visos buvo per daug. Jos drąsiai pusės recepto užtekę būtų. Bet gavos skani, puri...su sūriu viršumi. Jai išsikepti reikia:
400 g vandens (kambario temp.)
20 g žviežių mielių
550-600 g miltų tipo 550
12 g druskos
25 g alyvuogių aliejaus
kelių saulėje džiovintų ir aliejuje marinuotų pomidorų
šviežio rozmarino šakelės
rupios druskos
Mieles ištirpinti vandenyje. Miltus susimaišyti su druska. Į kombaino indą sudėti miltų mišinį, supilti mielių skystį bei aliejų ir užminkyti tešlą. Ją minkiau ~10 min lėčiausiu kombaino greičiu. Neišsigąsti, kad tešla "palaida". Ji tokia ir turi būti! Užminkytą tiesiog reikia perlankstyti ir įdėjus į dubenėlį, uždengti ir leisti kilti 30 min. Perlankstyti ir toliau uždengus leisti kilti, kol masė padvigubės.
Skardą išsikloti kepimo popieriumi ar išsitepti aliejumi. Išversti pakilusią tešlą ir leisti 10 min "pailsėti". Aliejumi išsitepti rankas ir tešlą atsargiai, neišleidžiant oro burbuliukų, gražiai ir tolygiai paskleisti skardoje. Leisti 30 min uždengus pastovėti. Aliejumi išteptais pirštais įspausti focaccia, kad ši įgautų tipišką išvaizdą ir leisti toliau kilti kol padvigubės. Užberti keliais smulkintais džiovintais pomidorais bei šviežiu rozmarinu, apibarstyti rupia druska ir užšlaksčius alyvuogių aliejumi pašauti į įkaitintą 200° orkaitę ~ 35 min. Skanaus!
Šaltinis: čia
wow kokia grazuole!!!! mano sarase irgi focaccia yra, greiciau prieiciau prie jos :)
AtsakytiPanaikintiAčiū :* o kaip tau išvis reikalai su rugine duona? Gavos kas ar ne? baisiai smalsu man ;)
AtsakytiPanaikintiTikra gražuolė! Et gaila miltus karališkus nusipirkau, o tai kepčiau su alyvuogėmis. Mmm skanumėlis
AtsakytiPanaikintiO kuom tie karališki įspūdingi? Aš seniau viską kepdavau su 405 tipo ir gaudavos, tad kodėl tau nepabadžius su turimais? gausis karališka focaccia :DD
AtsakytiPanaikintiaguonele, dar nepriejau prie jos... geda peleda 8)
AtsakytiPanaikintiTaip noriu šią duonelę išsikepti. Didelis noras galbūt nugalės skausmus ir ką nors pavyks sumeistrauti :)Tas lankstymas bus sunkioji dalis :/
AtsakytiPanaikintiKeletas klausimų: ar galėčiau naudoti sausas mieles? Jei taip, tai kiek gramų? Ar tikslinga būtų tešlos maišymui naudoti elektrinį plaktuvą su tešlos antgaliu (lėčiausiu greičiu)?
Nepyk, jog tik dabar atrašau... bet buvom išlekę šiek tiek.
AtsakytiPanaikintiŽinoma kad mieles ir sausas gali imti. Kadangi šiuo metu nenormaliai šilta, tai užteks ir 5 g o šiaip 7g reikėtu ;)
Taip taip, tinka ir elektrinis plaktuvas. Tik su tai tešlai skirtais antgaliais ;) jis palengvins labai darbą, nes rankomis vargas būtų...
Linkiu kad pavyktų ir didelės sveikatos tau!!!
Didžiai nusivylus esu. Gal net pyktelėjus. Neiškilo tešla :(
AtsakytiPanaikintiSausos mielės nelabai norėjo "dirbti", bet lyg ir vandens temperatūra buvo tinkama, ir šilumos pakankamai.
Liūdna...
Bet dar mėginsiu! ;)
Aš visada kepu tik su sausom mielėm ir viskas pavyksta puikiai. Gal mielės senos arba drėgmės gavusios?
AtsakytiPanaikintiJulija, kaip ir Fausta rašo, tikrai galbūt mielės jau ne aktyvios buvo...hm.. arba į per karštą vandenį sudėjai. Šiaip sausas mieles geriausia užpylus šiltu vandeniu leisti suputoti ir tik tada toliau dirbti su jomis. Tada matysi ar jos geros ar ne ir nesugadinsi produktų. Sėkmės toliau eksperimentuojant! patikėk ir man nutinka visko ;)
AtsakytiPanaikintiAš taip ir dariau: užpyliau mieles šiltu vandeniu ir norėjau leisti suputoti. Neputojo man tos rupūžės! :)
AtsakytiPanaikintiPriežastį vieną randu-galbūt per šiltas vanduo buvo.
Galiu pasigirti? Šiandien sužinojau, kad esu priimta mokytis konditerijos!!! Laimės pilnos kelnės :) Nekantrauju pradėti.
Visu pirma SVEIKINU!!!!!!!! Linkiu istvermes ir nuostabiu kuriniu!!!!!!!Zinau kad tai nera lengva, tad lenkiu galva pries visus tokius zmones...nezinau ar as sugebeciau.
AtsakytiPanaikintiVadinas mieles nuzudei. Zudike :p...hihihi.. vanduo negali buti karstesnis nei 38°.
Nusimariojau savaitgaliui į Dzūkiją, paėmiau gabalėlį šviežių mielių, užminkiau tešlą, puikiai iškilo ir iškepė! Va tai tau :)
AtsakytiPanaikintiDar puikiau patiko duonelę ragauti :) Ne kartą bus kepama.
Julija: matomai jau labai labai norėjai kad pavyktų ir tikėjai savimi! DŽIAUGIUOS!!!!!!!!!!!
AtsakytiPanaikinti