2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

Prancūziška duonelė arba sakyčiau batonas su raugu

Išbandė Srovelė šią duonelę. Mes nesam paskutiniu metu vien baltų miltų duonų mėgėjai. Nežinau, tiesiog visi  miltai su didesniais skaičiukais priduoda kažkokį skonį. Ši man gavos skani. O jei dar atviriau- skanus batonas su raugu ;) 
Aš nežaidžiau su gramais, pareguliavau pagal save, kaip ir vandens kiekį. Man tešla pasirodė per kieta, dėlto jo pyliau dar. Taigi jai išsikepti reikia:

Raugui: 30 g aktyvaus raugo starterio
                    (t.y. prieš dieną pamaitinto)
            50 g miltų tipo 550
            5 g ruginių sijotų miltų
                 (aš dėjau pasijotus ruginius rupinius miltus; tipas 1150)
            30 g vandens

Sumaišyti visus produktus ir palikti 12 val šiltai.

Tešlai: 490 g miltų tipo 550
           10 g ruginių sijotų miltų
                 (aš dėjau pasijotus ruginius rupinius miltus; tipas 1150)
           325 g vandens ( + dar 10 g
           11 g druskos

Į kombaino indą berti miltus, vandenį ir pasiruoštą raugą. Minkyti lėčiausiu greičiu 4 min. Pridengti ir leisti 30 min pastovėti. Tada suberti druską ir galutinai išminkyti tešlą. Tai užtruks 6 min. Uždengti ir palikti 1 val šiltai pastovėti. Aš laikiau prie 25°.
Pakilusią tešlą išsiversti, gražiai suformuoti kepaliuką ir dėti kildinimo krepšelin. Krepšelį uždengti ir padėti prie +/- 25° 2,5 val kilti. Įpjauti viršuje ir kepti 40 min prie 240°. Pašovus kepaliuką taip pat ir garų duoti, kuriuos po 10 min išleisti reikia. Kadangi aš kepu ant kepimo akmens, tai po 10 min karštį iki 200° prisukau ir kepimo laiką dar 10 min trumpinau. Tiesiog žiūrėkite kaip atrodo duonelė ir kaip skamba pabarbenus vidus :) Bet kad ji niekur neįtrūko, tai liuks. Vadinas puikiai iškildinta buvo. Skanaus!

Šaltinis: čia    

5 komentarai:

  1. Aguonėle, tikrai atrodo pas tave šviesesnė duonikė, negalvojau, kad toks mažas kiekis, kiek kitokių ruginių miltų gali gerokai pakeisti duoną, žinok man ji nebatoniška:) visai gavosi,gal kai tuos ruginius rupius pasijojau.
    Užmačiau pas tave šaltinyje vienam, ruginę duoną, nu baisiai skaniai ji man ten atrodo, gal galėtum išversti kada?(o dar geriau iškepti:DD)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rodyk tą šaltinį. Nors kepu mažai ruginių duonų, nes mb negali valgyti, bet galiu išversti tau jei pati nesusigundysiu :)

      Panaikinti
  2. http://ketex.de/blog/?p=3141
    ta forminė:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu šitą buvau ir aš nusižiūrėjus ♥ Bandyčiau savaitgalį galbūt. Labai viskas ten paprastai aprašyta.
      Žinai, vėliau prisėsiu ir išversiu receptą. Dabar pas kaimynus lekiu :)

      Panaikinti
  3. Du kartus kepiau duoną. Vieną kartą kvietinę kitą -juodą. Kodėl pluta gaunas tokia kieta, nors ir nupurškiu vandeniu ir leidžiu atvėsti drėgname rankšluostuke. Noriu šį kartą šią duonelę išbandyt, bet ir vėl bijaus to kietumo gal perkepu ar kaip. Kepu orkaitėj

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails