Raugui: 130 g rupesnio malimo miltų (tipo 1050)
160 g vandens
12 g raugo starterio (iš vakaro pamaitinto)
Sumaišyti viską ir palikti 12-16 val prie 22° kilti. Pas mane buvo šiek tiek ilgiau ir šilčiau, bet be problemų.
Tešlai: viso raugo
500 g kvietinių miltų (tipo 550)
170 g rupesnio malimo miltų (tipo 1050)
65 g pilno grūdo ruginių miltų
15 g pilno grūdo kvietinių miltų
470 g vandens
16 g druskos
Visus miltus, raugą bei vandenį lengvai užminkyti ir uždengus palikti 30 min pastovėti. Tada suberti druską ir minkyti, kol masė gražiai nuo indo sienelių atšokinės. Aš minkiau iš viso 12 min. Pirma lėčiausiu kombaino greičiu, o likusias 5 min greitį padidinus. Belieka uždengti ir palikti 2 val kilti. Kas 40 min perlankstyti / pertąsyti. Man tešla pasirodė čiut per skysta duonai. Tad aš lankstymą dariau ant lengvai miltuoto stalo ir po antro lankstymo tikrai geriau ji jau atrodė.
Pakilusią tešlą išsiversti ant miltuoto stalo (ohoho kaip tešla pakilo ir kokia burbuliuota buvo! Lanksčiau, kad tik jų sumažėtų, nes bijojau per didelių skylių galutiniame rezultate), padalinti į dvi dalis ir suformuoti kepaliukus, kuriuos dėti į miltuotus kildinimo krepšelius. Kaip suformuoti kepaliuką, galima labai puikiai čia pažiūrėti!
Uždengti ir kildinti kaip kam priimtina. 2-2,5 val prie 25° ar iki 8 val šaldytuve.
Kepti pirma 250° 15 min su garais. Tada išleisti garus ir pabaigti kepti 180° orkaitėje 35 min. Skanaus!
Šaltinis: čia
Va tuo tai negaliu pas Tave atsižavėti...kai grįšiu iš Francės, darysiu raugą ir vėl Tave kopijuosiu. Iš kur pas Tave tiek kantrybės, sugebėjimo, grožio?:)))
AtsakytiPanaikintiČia viskas tik logistika :)
PanaikintiAčiū Odeta.
SUPER geworden! Wundert mich jetzt aber gar nicht! Bei dir sieht alles so toll aus, dass man dir aus der Hand fressen möchte ;)!
AtsakytiPanaikintiDANKE!!!!!!!!!!! Das Bort backe ich mit vieeeeeeeel Liebe ♥
PanaikintiO kad dabar šitos duonelės su pienu! :) Tavoji dar puikesnė nei originalas :)
AtsakytiPanaikintiPasiilgau ir aš duonos kepimo, jau tuoj pusė metų bus, kapi savo duonos nebekepu...
Aguonele, o jus nebandet kepti Borodino duonos? Kazkada, dar tarybiniais laikais buvo pirkti tokia formine Borodino duona, man labai skani. Nezinau, ar jums kada teko ragauti tokios duonos... butu idomu, jeigu jus isbandytumet ;-)
AtsakytiPanaikintiNea nesu bandžius nei girdėjus...
Panaikintibet laikui atsiradus paieškosiu ir išsikepsiu jei receptas mano skonio receptorius atitiks :)
Aguonele, kaip suprasti raugas is vakaro pamaitintas? Rauga dariausi pagal Jusu aprasyma ir dabar bandysiu kepti pirmaja duona su raugu. Dekoju uz paaiskinima!
AtsakytiPanaikintiNa aš maitinu raugą arba tiksliau raugo starterį kartą per savaitę, kad jį "pasibudinčiau". Tai dažniausiai būna dieną prieš raugiant raugą duonai. Duona iškepa korėtesnė, geriau ir greičiau kyla.
PanaikintiTobula!
AtsakytiPanaikintimielioji aguonele,aciu jums ,va galiu pasigirti as irgi susdraugaviau su raugu,jau ir pamaitiniau ir jis burbuliouja burbujiuoja,jau ir sita duonyte iskepiau ,aciu dievui pasiseke,kiek ilgai raugo starteri damaitinant galima saldytuve laikyti.
AtsakytiPanaikintiDžiugu džiugu!
PanaikintiO raugą galima laikyti...na iki nežinau kada. Mano iki šiol jis gyvas ir geras, o jau jam pusantru metukų :)
Ką reiškia kepti su garais? Kaip tai padaryti? :) Ačiū :)
AtsakytiPanaikintiKai įjungiate orkaitę, apačioje padėkite skardelę, kad ši taip pat kaistų. Pašovus duonelę, į skardelę įpilkite daugiau nei pusę puodelio verdančio vandens ir greitai uždarykite orkaitės dureles. Garai įtakos turi kilimui bei plutelės susidarymui.
PanaikintiLabai ačiū!
PanaikintiDuona tiesiog žavi savo korėtumu! Skani ir puikiai pavyko :)
AtsakytiPanaikintiKildinu šią duoną ir dabar pamačiau, kokią apmaudžią klaidą padariau... Galvoju, ko mano tešla tokia kieta - ogi kepu pusę porcijos, o rupių miltų subėriau visą, gavosi beveik 100 g miltų per daug. :( Tokių skylių jau nebesitikiu, svarbu, kad nors ne plyta išeitų.
AtsakytiPanaikintiLaba. Kaip pagaminti rauga?
AtsakytiPanaikinti