Dar viena nauja savaitgalio duona :) Org. recepte kepės iš speltos miltų. Aš kadangi jų nemėgstu, tai keičiau viską kvietiniais ir labai liuks gavos! Dideliam kepaliukui išsikepti reikia:
Raugui: 120 g pilno grūdo kvietinių miltų
120 g vandens
12 g raugo starterio
Sumaišyti viską ir palikti šiltai iki 18 val rūgti.
Plikiniui: 150 g skaldytų kvietinių grūdų
150 g verdančio vandens
12 g druskos
Grūdus užplikyti verdančiu vandeniu, įmaišyti druską ir palikti brinkti 16 val kambario temperatūroj. Aš kitą kartą daryčiau taip: į grūdus suberčiau druską ir užpylus šaltu vandeniu pastatyčiau virti. Kai užvirs, uždengčiau puodą ir ant silpnos ugnies virinčiau 10 min. Nukelčiau nuo ugnies ir palikčiau vėsti kiek reikia.
Tešlai: viso raugo
viso plikinio
300 g Šiaulių kvietinių miltų (tipo 812)
100 g pilno grūdo kvietinių miltų
170 g vandens
1 a.š. medaus
Sudėti visus produktus į kombaino indą ir minkyti tešlą. 7 min. Tada uždengti ir kildinti 2 val šiltai, po 1 val perlankstyti / pertasyti.
Iš pakilusios suformuoti kepaliuką, kurį dėti į kildinimo krepšelį ir uždengus toliau kildinti. Man reikėjo iš namų lėkti, tai stačiau iškart šaldytuvan 4 val o vėliau dar 1 val kambario temperatūroj palaikiau. Normaliai galima nuo 2 iki 4 val kildinti. Tiesiog priklauso kiek šilta kildinant ;)
Kepti reikia pirma 15 min prie 250° duodant garų. Po 15 min praverti orkaitės duris, išleisti garus ir prisukus karštį iki 190° pabaigti duonelę dar 40-45 min kepti. Skanaus!
Šaltinis: čia
oi kaip fainiai tu jau ir braskiu pasidarei ,as alukiu dar
AtsakytiPanaikintiLabas. Nevietoj cia klausiu ir turbut ne i tema, bet norejau suzinoti ar butinai tam raugui kvietiniui naudoti miltus 1050 tipo? Ar netinka rupaus malimo kvietiniai miltai is kauno grudu imones?:)
AtsakytiPanaikintiTinka visi kvietiniai miltai išskyrus tipo 405 ar 550.
Panaikinti