2014 m. sausio 10 d., penktadienis

Ruginė dribsnių duona

 
Jau nebepamenu kada kokį naują duonelės receptą išbandžius esu. Po švenčių radau savo raugą ne kokiam stovy, tad teko naują maišytis. Dar ne aktyvus šis, tad nedrįstu ir mėgiamos duonelės kepti. Už tad ruginei duonelei tiko. Jis tik skonio gi priduoda, o korėtumą mažas mielių kiekis. Duonelė sužavėjo mane savo švelniu skoniu. Jai išsikepti reikia:

Raugui:
150 g pilno grūdo ruginių miltų
150 g vandens (30°)
20 g raugo starterio

Užmaišyti viską ir palikti šiltai taip prie 28-26° laipsnių 16val rūgti.

Įmaišui:
100 g rupių kvietinių miltų (tipo 1050)

90 g šilto vandens
1 g šviežių mielių

Užmaišyti viską ir palikti kambario temperatūroje (18-20°) 16 val.

Brinkiniui:
85 g 4 rūšių dribsnių (aš dėjau tiesiog salyklinius ruginius)
135 g verdančio vandens
11 g druskos

Dribsnius užplikyti vandeniu ir palikti mažiausiai 3 val brinkti. Aš šiuos brinkinu tiek pat ilgai kaip ir raugą su įmaišu.

Tešlai:
 viso raugo
viso įmaišo
viso brinkinio
55 g pilno grūdo ruginių miltų
75 g rupių ruginių miltų (tipo 1150)
75 g kvietinių miltų (tipo 550)
50 g dribsnių (aš dėjau paprastus avižinius)
10 g medaus
10 g aliejaus ( destiliuotą ėmiau)
5 g šviežių mielių
~45 g vandens

Tešlai skirtus produktus dėti į kombaino indą ir užminkyti tešlą. Pirma 8 min. Tada šią pridengti ir leisti 20 min pastovėti. Vėl minkyti 2-3 min ir vėl 20 min leisti pastovėti. Tada išsiversti ant ruginiais miltais pabarstyto stalo (neišsigąsti,ruginė tešla yra lipni ir ganėtinai palaida!), ir pabandyti suformuoti kepaliuką. Tada šį vis padrėkinti ir apvolioti atsargiai dribsniuos. Įdėti į duonos kepimo formą (skirta 1 kg) ir uždengus pastatyti šiltai kilti 1val. Duona turi žymiai pakilti. Pašauti į įkaitintą iki 250° orkaitę 15 min. Tada karštį prisukti iki 180° ir pabaigti kepti dar 45-50 min. Ataušusią prapjauti ir ragauti ;) Skanaus!
Šaltinis: čia

5 komentarai:

  1. Tai dalis uzsiauginto raugo, kuris stovi saldytuve ;)

    http://aguonele.blogspot.de/search/label/Raugas

    AtsakytiPanaikinti
  2. SUper duonytė, ačiū už receptuką ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo fantastiškai!!!! Aš jau nebepamenu kada savo duoną kepiau...
    Šitą receptą užsisaugau, nes atrodo taip, kad eičiau kepti šią pat akimirką, tik kad su ja muzika ilga... :)
    Techninis klausimas - kiek yra 1 g mielių matuojant šaukšteliu? Mano svarstyklės tokių svorių nerodo, bet įsivaizduoju, kad tai yra labai labai nedaug.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails