2013 m. sausio 13 d., sekmadienis

Pusiau ruginė duonelė su saulėgrąžomis

Labai labai skani duonelė. Labai gerai ji man iškepė, tas korėtumas svarbiausias. Nors išvertus iš kildinimo krepšelio ir įpjovus išilgai ji pasidavė į šonus, bet velniop kad plokštesnė gavos. Skonis nugalėjo :)
Reikia didesniam kepaliukui:
Raugui:
180 g ruginių pilno grūdo miltų
215 g vandens
10-20 g raugo starterio ( aš dėjau visus 20g)

Sumaišyti viską ir palikti šiltai prie +/-30° iki 15 val kilti.

Brinkiniui
60 g ruginių salykliniu dribsnių
30 g avižinių stambių dribsnių
80 g sauleėrąžų
12 g druskos
180 g 60° vandens

Visus priedus užpilti vandeniu,išmaišyti ir palikti mažiausiai 3 val brinkti. Aš juos brinkinau, tiek pat ilgai kiek ir raugas rūgo.

Tešlai:
Viso brinkinio
Viso raugo
260 g rupesnio malimo kvietinių miltų (tipo 1050)
15 g medaus
45 g vandens

Visus tešlai skirtus produktus dėti į kombaino indą ir minkyti lėčiausiu greičiu pirma 6 min. Tada uždengti ir palikti 30 min stovėti. Vėl perminkyti viską šiek tiek didesniu kombaino greičiu, kol tešlos kibumas matysis. Man užtruko gal kokias 5 min. Tešlą išsiversti ant miltuoto stalo, suformuoti kepaliuką. Šį padrėkinti šiek tiek ir apvolioti saulėgrąžose. Dėti į kildinimo krepšelį, šį uždengti ir statyti šiltai. Geriausia temperatūra virš 25°.  Aš kildinau pirma 1 1/2 val. Tada išsiversti kepaliuką ant kepimo popieriaus, įpjauti ir dar statyti kilti ~ 1 val.
Pašauti kepti į gerai įkaitintą orkaitę. 250°. Taip pat nepamiršti į orkaitės skardą verdančio vandens įpilti. Po 2 min orkaitės duris praverti ir taip 1-2 min kepti. Karštį prisukti iki 200° ir pabaigti kepti duonelę. Visas kepimas užtrunka ~ 1 val. Man kepant ant kepimo akmens, kažkaip visą laiką trumpiau reikia tad būtina žiūrėti kaip duonelė vis atrodo ;) Skanaus!

Šaltinis: čia

14 komentarų:

  1. Mane, net vyras ragina, kad Tavo puslapyje dažniau lankyčiausi...nori duonos...naminės. O aš vis neatrandu laiko raugo starterį pasidaryti...o gal galima vien su mielėmis? Ar čia jau bus pyragas?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bandyk vietoj raugo starterio kokius 5g svieziu mieliu deti ir tikrai gausi duona. Tik kildinimo laika reikia pagal savo namuose esama temperatura stebeti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aguonele, o gal zinot kur LT ruginiu salykliniu dribsniu rast? ar galiu juos pakeist idedama daugiau aviziniu dribsniu? :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Zinokit kur ju LT gauti, tai tikrai nezinau. Galiu tik pasiulyti psl, is kurio as pati juos siunciuos.

    http://www.teetraeume.de/Gewuerze-Saaten-Flocken/Saaten-Flocken/Malzflocken-Roggenmalzflocken?source=2&refertype=1&referid=99

    Labai labai gera skoni duonoms priduoda. Man jau indelli atsidarius kur juos laikau duona pakvimpa ♥ Manau su paprastais dribsniais ne tas gausis. Bet bandyti galite. Pakepkite tik pries tai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Išsikepiau, valgau - labai skanu. Tik aš 4val ilgiau kildinau tešlą :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš vietoj ruginių salyklinių dribsnių dėjau avižinius, viskas skaniai gavosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na kaip smagu girdeti atsiliepimus ♥
    Kas liecia kildinimo laika, tai cia priklauso nuo raugo aktyvumo bei kildinimo temperaturos ;) Mano raugas kazkoks tai nenormaliai aktyvus :)) jau pastebejau sita. ir aisku silta pas mane.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gal galite truputi paaiskinti kaip ten su tuo starteriu.Cia kaip suprantu visada taliekamas raugas.Nes as truputi kitaip ismokinta.Jei nesunku praveskit pamokele:) Aciu:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Neatidi skaitytoja:) atidziau paskaicius, radau visas nuorodas:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ok jei radote reikiama informacija, jei iskils klausimu klauskite, pabandysiu atsakyti ;) didelio mokslo nereikia cia (bent as taip darau...vadovaujuos nuojauta dazniausiai:)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Visu pirma, tai didelis didelis dekui uz jusu bloga, tiek daug naudingos informacijos, viskas taip aisku ir viskas vienoj vietoj. Aciu! As dar tik pradedu perprasti duonos kepimo mmagija ir norejau paklausti ar galima duona su raugu kepti duonkepej? Kazkur skaiciau, kad duonkepe skirta duonai su mielem...

    AtsakytiPanaikinti
  12. Zinokit, nesu susidurus visiskai su duonkepemis. Bet kodel ne, tieisog tik reikia ilgiau kildinti (jeigu tai imanoma nustatyti).

    AtsakytiPanaikinti
  13. Dar vienas kvailas klausimas, kas atsitiks jeigu kildinsiu per ilgai? Aciu uz pagalba

    AtsakytiPanaikinti
  14. Bus per rugsti ir kiek zinau, ji gali dar kilimo procese sukristi ir kepant jau nebepakilti.

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails