2014 m. birželio 27 d., penktadienis

Ketaus puode keptas kalakutienos kumpis

Nesu didelė kalakutienos mėsytės valgytoja, bet turiu pasakyti kad kumpis jau vis dažniau ir dažniau atsiranda ant mūsų stalo. Jis išties skaniai pasidaro. Pastangų įdėti reikia minimaliai, o rezulatatas geras. Šiam patiekalui ėmiau:

~1,5 kg kalakutienos kumpį
1 a.š. rūkytos paprikos miltelių
1 a.š. saldžios paprikos miltelių
druskos, pipirų
čili pipiriukų
pora skiltelių česnako

4-5 svogūnus (galiu pasakyti, jog šie išsitroškinę buvo tooookie skanūs, kad tikrai nepagailėti reikia)
macnaus sultinio (galima ir porto vyną ar gerą kitą raudoną imti)

klevų sirupo ( nebūtina)

Kalakutienos kumpio odelę įpjauti įstrižai. Gerai įtrinti prieskoniais bei trintu česnaku. Galima šiek tiek palikti pasimarinuoti.
Svogūnus supjaustyti ir šiais iškloti kepimo puodą. Ant jų uždėti kumpį ir užpilti 150 ml sultinio. Uždengti ir pašauti į 220° orkaitę ~1,5 val. Tada traukti lauk, orkaitės karštį atsukti iki 240°, kumpį aptepti klevų sirupu ir pašauti kepti taip dar 15 min (taip pat įpyliau dar šiek tiek sultinio, nes norėjau daugiau padažo). Aš traukiau lauk, kai termometras netoli 90° rodė. Buvo idealu. Skanaus!
Žinoma mes nesuvalgėme jo viso, tai kitą dieną buvo likučių puota. 
Morką, česnaką, kelis šalotinius svogūnus bei kopūstą pakepinau/patroškinau keptuvėje. Paskaninau druska, pipirais bei pomidorų padažu. Užpyliau vėl tuo macniu sultiniu. Kadangi orkaitėje kepiaus duonelę, tai į keptuvę sudėjus kumpio likučius, šią ir į orkaitę 10 min įkišau.

2014 m. birželio 24 d., antradienis

Mielinės bandelės su raudonaisiais serbentais

Kadangi sode mano serbentų medelis apsipylė uogomis, reikia šiuos realizuoti. Aišku pirma ką dariau, tai prisiviriau drebučių, nes šiuos mes labai mėgstame. O šios bandelės visai pavyko ir patiko! Pusę užsišaldžiau, bus matyt kas ten man gausis kai atsileisiu. 
8 vienetams išsikepti reikia:

Tešlai:
250 g kvietinių miltų
130 -140 g pieno
40 g cukraus
25 g sviesto
10 g šviežių mielių
žiupsnelio druskos

Tešlai skirtus produktus sudėti į kombaino indą ir užminkyti vienalytę, elastišką tešlą. Uždengti ir padėti šiltai kilti. Taip 30 - 45 min. 
Pakilusią padalinti į 8 lygias dalis. Iš šių suformuoti kamuoliukus ir palikti dar pora min pakilti (aš tai darau, kad lengviau būtų vienodus paplotėlius iškočioti). Tada šiuos iškočioti ir sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Aptepti kiaušinio plakiniu, uždėti serbentus, šiuos šiek tiek į tešlą paspaudžiant.

Trupiniams (aš dariau iš didesnio kiekio, bet šio man neprireikė. Tad čia koreguoju gramus):

30 g cukraus
30 g sviesto
70 g miltų

Iš šių produktų pasigaminti trupinius. Tiesiog sudėti viską į kombainą ir maišyti iki kol trupiniai susidarys. Jei darysite rankomis, tai tiesiog tešla galite ir užtarkuoti ant bandelių ;) Gautais trupiniais apibarstyti bandeles ir uždengus palikti kilti: 30-45 min.
Kepti 180° 20-30 min. Jei noro ir ūpo turite, galite bandeles aptepti cukraus pudros & citrinos sulčių mišiniu. Skanaus!

2014 m. birželio 23 d., pirmadienis

Vištienos šašlykai

Dar vienas naujas šašlykų marinato receptas. Mums šių metų atradimas! Tikrai skanu ;)

Reikia:

vištienos kumpelių mėsytės be skūrelės
tarkuoto svogūno
druskos & pipirų
šiek tiek majonezo

Mėsytę supjaustyti gabaliukais, įtrinti gerai nurodytais produktais, suverti ant gerai išmirkytų medinių pagaliukų ir palikti mažiausiai 12 val marinuotis. Viskas išsikepti ant grotelių ir skanauti ;) 

2014 m. birželio 15 d., sekmadienis

Vištienos suktinukai su kumpio & parmezano įdaru

Seniai besirodžiau čia, bet matau jog vis dar skaitytojų netrūksta. Ačiū tiems ištikimiesiems ♥ 
Šiandien išbandžiau kažkokį kitą suktinukų įdara, tad būtinai ir čia pasidalinti turiu. Ėmiau:

vištienos kumpelių mėsytės be skūros (pamuštos šiek tiek tarp maistinės plėvelės)

įdarui: 
kažkokio kumpelio
džiuvėsėlių
grietinėlės
parmezano sūrio
1 kiaušinio
kelis džiovintus ir marinuotus pomidorus (galima dėti šviežių petražolių)
druska, pipirai

Aš naikinau likučius, tad dėjau ką turėjau. Jūs taip pat gallite improvizuoti ;)
Iš įdarui turimų produktų pasidaryti vienalytę, ganėtinai standžią masę, kad šią būtų galima ant suktinukų uždėti ir ši bekepant "nepabėgtų".
Ant vištienos mėsytės dėti parmos ar kažkokio kitokio vytinto kumpio, tada įdaro masės ir viską susukti. 
Tvirtinti geriausia siūlu. Paskaninti mėgiamais prieskoniais ir palikti kurį tai laiką pasimarinuoti. 
Apkepti alyvuogių aliejaus & skysto sviesto mišiny iš abiejų pusių ir pašauti į ikaitintą 200° orkaitę. Kepimo laikas priklauso nuo šių dydžio: 20-30 min. Aš kartą apverčiau ir karts nuo karto aptepiau alyvuogių aliejaus, česnako, druskos, medaus mišiniu. Kartu su suktinukais orkaitėje apkepiau ir trumpai apvirtas šviežias bulvikes. Skanaus!

2014 m. gegužės 21 d., trečiadienis

Stirnienos ala čili troškinys

Bandau vasarai pratuštinti šaldymo kamerą. Vat ten ir radau maišelį su užrašu "stirniena faršui. 300g". Tai nieko nelaukus atsileidau ir susimaliau. Ką gaminti ilgai negalvojau, nes reikėjo pasidaryti ryte o valgymas vyko tik vakare. Tokiems reikaliukams geriausiai tinka troškiniai. Tada visi skoniai taip susigeria ♥ 
Didelio mokslo nereikia, dėti galima tai ką turima spintelėse. Aš ėmiau:

300 g stirnienos faršo
2 svogūnus
pora česnako skiltelių
skardinę juodųjų pupelių su čili
skardinę smulkintų pomidorų
skaninau: juodu šokoladu, kakava, druska, pipirais, čili pipiriuku, cukrumi.
400 ml žvėrienos sultinio

Faršą reikia apsikepti ir atsidėti į šoną. Tada alyvuogių aliejuje pakepinti iki skaidrumo svogūnus su česnakais. Supilti sultinį bei pomidorus, sudėti mėgiamus prieskonius bei faršą ir kaitinti ant silpnos ugnies taip apie 20 min. Pačiame gale sudėti pupeles, užvirti ir palikti "bręsti". Vakare beliks tik pasišildyti, paskaninti jei dar ko truks ir patiekti. Mes valgėme su šiais Alinos picos paplotėliais, kurie čia idealiai tiko. Aš prie troškinio dar jogurto šaukštą bei avokado kelias skilteles patiekiau, kurie aštrumą puikiai stabilizavo. Skanaus!

2014 m. gegužės 4 d., sekmadienis

Pica

Seniai bedarius esu, bet tikrai kartais verta keptis. Skanu pas italą už kampo, bet namie irgi ne ką prasčiau gaunas. Žinoma nesigauna tokia 100% apvalaina, bet kiekvienas kąsnis toks geeeeeras. Šįkart tešlą dariau iš:

500 g kvietinių miltų (tipo 550)
~280 g šilto vandens (jei tešla pasirodys labai jau kieta,  tada dapilti dar)
12 g druskos
6 g šviežių mielių
iš akies alyvuogių aliejaus ( nu gal +/- 2 v.š.)

Viską sudėti į kombaino indą ir užminkyti elastišką tešlą. Mažiausiai 5 min. Tada rankomis perminkyti, perlankstyti ir uždengus padėti šiltai 1,5-2 val kilti. 
Pakilusią tešlą padalinti į 4 lygias dalis, uždengti ir toliau kildinti, kol kepsime. Galima ir iki 3 val. 
Prieš darant padą verta žinoti, jog šis skaniausias iškepęs tada būna, kai tešla pries iškočiojant visiškai neperminkoma yra. Tiesiog reikia imti pakilusį kamuoliuką ir iškočioti iš vienos pusės į blyną.

Viskas. Belieka užtepti pomidorų padažu ( aš daraus pati: pasikepinu svogūną su ančiuviais iki skaidrumo, suberiu nuluptus pomidorus, paskaninu čili, druska bei pipirais ir troškinu, kol masė tiršta tampa.), uždėlioti mocarelos riekeles ir jau tada kas ką nori. Man patinka mėlynieji svogūnai, tunas bei alyvuogės ♥ 
O vyriškoji lytis sotesnį variantą daro: pomidorų padažas, mocarela, salamis, pievagrybiai, svogūnas bei alyvuogės. 
Skanaus! Beje, aš kepu ant kepimo akmens, kurį mažiausiai 30 gerai aukščiausioj temperatūroj įkaitinu. Ant šio pica kepa apie 10 min

2014 m. gegužės 2 d., penktadienis

Rududu keksas su irisais

Pamačiau ir nieko nelaukus išbandžiau. Tikrai geras!
Kepiau 26 cm tortinės formoj ir laiką trumpinau. Reikia:

1 1/2 puodelio miltų
1 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. kepimo sodos
žiupsnelio druskos
110 g minkšto sviesto
1/2 puodelio rudo cukraus
1/2 puodelio virto kondensuoto pieno arba Rududu (tiesiog pusę skardinės ėmiau)
2 didelių kiaušinių
1/2 puodelio pasukų
10 smulkintų karvutės saldainių ( org. dėjos 1/2 puodelio smulkintų irisų)

Pirmą ką darau, tai sviestu ištepu kepimo formą ir padedu į šaldytuvą. O toliau seka tešla ;)
Miltus susimaišyti su kepimo milteliais, soda bei druska.
Sviestą išplakti su cukrumi iki purumo. Toliau plakant sudėti virtą "kondensofkę", po vieną įmušti kiaušinius, supilti pasukas. Neišsigąsti, kad susidarys maži gumulėliai, taip nutinka kai pasukos būna ne kambario temperatūros. Belieka į šią masę įsijoti miltų mišinį ir šluotele sujungti viską. Pačiame gale įmaišyti saldainius. Gautą tešlą paskleisti kepimo formoje, pašauti  į 180° orkaitę 40-50 min. Tiesiog mediniu pagaliuku patikrinti ar jau iškepęs. Ataušinti ir skanauti. Tikrai tiesa, kad ne per saldus, drėgnas. Tik man saldainės kiek į apačią nusėdo, tai kitą kartą sakiau šias ant tešlos sumėtysiu ;)
Šaltinis: Forelle
Related Posts with Thumbnails