2013 m. kovo 28 d., ketvirtadienis

Sviestiniai rageliai Nr.2

 Artėjant šventėms, kai turėsime daugiau laiko sau ir svečiams, galima bus ir ilgiau užtrukančiais kepiniais pasilepinti. Aš kepiau šiuos ragelius kažkuriam savaitgaliui, bet planuoju juos taip pat ir Velykų stalui. Tik suksiu į juosteles, kad ir į iškeptu vidų margutį įdėti galėčiau :)
Išties jie labai skanūs bei purūs. Reikia ( man rodos man iškepė  ~15):

400 g kvietinių miltų (tipo 550; galima ir su tipo 812 maišyti)
3 kiaušinių
70 g šalto pieno
9 g druskos
35 g cukraus
15 g šviežių mielių
125 g šalto sviesto

Aptepimui: 1 kiaušinio trynio & 8 v.š. pieno, šiek tiek druskos bei cukraus

Sudėti visus produktus, išskyrus sviestą, į kombaino indą ir užminkyti tešlą. 5 min minkyti lėčiausiu greičiu. Tada dėti po ~30 g sviesto ir minkyti, kol įdėtas gabaliukas į tešlą susijungs. Kai visas sviestas sudėtas bus ir tešla gražiai nuo indo sienelių atšokinės, uždengti ir palikti 1 val kambario temperatūroj kilti. Kartą pertąsyti-perlankstyti ir statyti šaldytuvan +/-12 val.
Kitą dieną tešlą išsiversti ant lengvai miltuoto stalo ir iškočioti. Susukti ragelius ir palikti uždengus nuo 90 iki 120 min kilti. Tiesiog šie gerai pakilti turi. Aptepti ir pašauti į iki 200 ° įkaitintą orkaitę 20-25 min. Skanaus!

Šaltinis: čia (taip pat visas gamybos procesas čia puikiai nufotografuotas ;)

2013 m. kovo 26 d., antradienis

Jautiena su stikliniais makaronais

Greita mūsų vakarienė. Ir kadangi ji skani gavos, tai rašau receptą ir čia :)
Mums reikia:

jautienos mėsytės
2 svogūnų
geros saujelės šaldytų šparaginių pupelių
6 v.š. sojos padažo
2 v.š. neutralaus aliejaus
2 v.š. kukurūzų miltų
česnako skiltelės
gero cm šviežio imbiero
200 ml vandens
austrių padažo
pakelio stiklinių makaronų

Mėsytę susipjaustyti plonomis juostelėmis. Tada susimaišyti sojos padažą, aliejų, smulkintą česnaką (geriausia peiliu pjaustytą nei įpaustą), taip pat smulkiai pjaustytą imbierą bei miltus ir supylus ant mėsytės gerai "paminkyti" viską. Palikti mažiausiai 30 min pastovėti. 

Svogūnus susipjaustyti stambiau.
Į gilesnę keptuvę įpilti šiek tiek neutralaus aliejaus ir apkepti ant ganėtinai didelės kaitros svogūnus iki kol šie beveik iškeps. Sudėti šaldytas pupeles ir kepinti, kol šios minkstos bus. Visą turinį atsidėti į šoną. Į keptuvę pilti vėl šiek tiek aliejaus ir apkepti gana trumpai mėsytę (ant didelio karščio, dažnai vartant). Sudėti daržoves, supilti vandenį ir leisti šiek tiek padažui sutirštėti. Paskaninti austrių padažu ir įmaišius stiklinius makaronus patiekti. Skanaus!
P.S. stiklinius makaronus pavirti 2 min šiek tiek pasūdytame vandeny ir nukošti. Man asmeniškai neskanu be druskos virtame vandeny, dėlto aš visada sūdau, nors pakuotė sako kai ką kita.

2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

2013 m. kovo 23 d., šeštadienis

Šokoladinio torto mini variantas.


Užsikabliavau ant mažų tortų. Labai praktiška, kai noris greitai, skaniai ir tik tam pasilepinimui. Belieka tik užšaldytą biskvitą atsileisti ( čia man buvo irgi premjera, bet turiu pasakyti, jog rezultatas kaip šviežio! Dabar dažniau taip darysiu.) ir sutepti jau kokiu noris kremu. Praeitą savaitę dariau sviesto pertepimą su virtu kondensuotu pienu. Nu neeeee, visiškai ne mūsų skonio. Valgiau tik biskvitą :/ Neįsivaizduoju kaip galima tokius kremus valgyti, kurie velias burnoje ir jokio lengvumo nėra. Dėlto šįkart neeksperimentavau o savo Šokoladinio torto mini variantą dariau ♥



2013 m. kovo 19 d., antradienis

Panna cotta su porto vyne troškintom slyvom

Nežinau kokios mistinės jėgos veikė, kai pamačiau pirkti gražiausių raudonų slyvų, nėjo susilaikyti nepirkus. Prigriebiau, negalvodama ką čia su jom veiksiu :) Bet kaip sakoma, nėra padėties be išeities! Savaitgalį mėgavomės grietinėlės desertu su rūgštele.
Panna cotta dariau pagal seniau įkeltą receptą, tik iš dvigubo kiekio ( 4 porcijoms), o slyvoms reikia:

4 didesnių slyvų
40 g cukraus
50 ml porto vyno
2 gvazdikėlių
1 vanilės ankšties

Vyną pilti į mažesnį puodelį ir subėrus cukrų užvirti. Tada karštį prisukti, sudėti smulkintas slyvas bei likusius prieskonius ir ant žemos ugnies kaitinti, karts nuo karto pamaišant kol skystis sutirštės ir slyvos norimo minkštumo bus. Leisti atvėsti, išsimti gvazdikėlius bei vanilę ir patiekti ant grietinėlės deserto ;) Skanaus!

2013 m. kovo 18 d., pirmadienis

Vištienos kumpeliai jamaikietiškai

Tie eksperimentai su visokiais įvairiais prieskoniais labai jaudinantys, nes nežinai kas gausis. Bet eilinį kartą nustembu kaip J.Oliver sugeba derinti viską iš eilės ir rezultatas pritrenkiantis gaunas. Aš šiek tiek dar pasikoregavau pagal save ir ėmiau:

Jamaikietiškam padažui:
2 didesnius svogūnų laiškų stiebus (nežinau kaip nupasakoti tą kiekį, bet paspaudę čia, galbūt įsivaizduosite)
kelias šakeles šviežio čiobrelio
3 mažesnius šviežius lauro lapus
šiek tiek šviežio muskato riešuto
2 gvazdikėlius
3 kvapniuosius pipirus
6 v.š. jamaikos romo (tinka ir kitas rudas)
6 v.š. balto vyno acto
1 a.š. medaus
3 skilteles česnako
džiovinto ar šviežio čili pipiro


6 vištienos kumpelius
druskos, pipirų
alyvuogių aliejaus

Padažą galima pasidaryti iš anksto ir palikti šaldytuve. Į dubenėlį sudėti stambiai pjaustytus svogūnų laiškus, nuo kotelių nuimtus čiobrelio lapelius, lauro lapus, šiek tiek sutrintus gvazdikėlius bei pipirus (aš grūstuvėj sugrūdau), česnako skilteles, čili pipiriuką, 1 1/2 a.š. druskos, medų, paskaninti šviežiu muskato riešutu, supilti romą bei actą ir viska sublenderiuoti. Gausis žalia tyrelė :)

Vištienos kumpeliams išėmiau kaulus ir šiuos į tris dalis susipjausčiau. Pabarsčius druska, pipirais ir užlašinus šiek tiek alyvuogių aliejaus "išmasažavau" viską ir palikau šiek tiek pasimarinuoti.

Kumpelius apkepti karštoje keptuvėje 5-8 min, vis pavartant. Išsiimti iš keptuvės ir sumaišyti su pasidarytu padažu.  Jei keptuvė atspari karščiui, tada galima ir joje toliau kepti, kitu atveju sudėti į kepimo indą ir pašauti kepti į 220° ~15 min. Man ištraukus iš orkaitės permažai spalvos pasirodė, todėl aš po griliumi dar pakišau. Daug geresnis vaizdas! Skanaus ♥ Mes su šviežia duonele valgėm.

Šaltinis: knyga J.Oliver "30 min Menüs".

2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Kiaulienos suktinukai su faršo & agurkų įdaru


Na,nepasigedot suktinukų pas mane? Jau seniai rodos dariau kokius! Kai šiuos pas Srovelę pamačiau, žinojau kad darysiu. Ir ką - nenusivyliau. Be galo be krašto skanūs, ypač vyras gyrė ♥ Tik rupužės niekaip nenorėjo gražiai būti nupaveiksluoti :/ Aš kepiau iš pusės kiekio nei nurodyta org. recepte ir taip dviems dienoms užteko :) O 8 suktinukams ėmiau:

~500 g kiaulienos sprandinės
~150 g maišyto faršo
75 g šalto rūkymo šoninės (ar kumpelio)
1 svogūną
2 cornichons agurkėlius
1 mažą kiaušinį
1 gerą a.š. krakmolo
druskos, pipirų

Kiaulienos sprandinę susipjaustyti į plonesnes riekeles ir šias pamušti įsidėjus tarp maistinės plėvelės. Pabarstyti druska & pipirais ir palikti šiek tiek pasimarinuoti.

Svogūną apkepti iki skaidrumo, sudėti kubeliais pjaustytą šoninę ir pakepti, kol ši gražią spalvą įgaus. Ataušinti.
Faršą susimaišyti su kiaušiniu, krakmolu, mažais kubeliais  pjaustytais agurkais, ataušusia svogūnų & šoninės mase, paskaninti. Gauto įdaro dėti po gerą šaukštą ant sprandinės ir susukus dėti siūle į indo apačia. Indą sandariai uždengti ir pašauti į 180° karštą orkaitę 50 min. Tada traukti lauk, nupilti visą susidariusį skystį, aptepti suktinukus šiek tiek medaus & vandens mišiniu ir pašauti toliau kepti, kol šie gražią spalvą įgaus. Aš čiut dar alyvuogių aliejaus užlašinau ;)

O prie jų laaaaabai derėjo bulvės, kurias kepiau taip pat orkaitėj (keksiukų formoj). Bulves reikia susipjaustyti plonai plonai, paskaninti druska, pipirais bei šiek tiek bulvių prieskonių, užberti dar šviežio čiobrelio bei užpilti alyvuogių aliejumi. Gerai išmaišyti ir sudėti į silikonines keksiukų formeles. Kepti tol, kol bulvės iškeps ;) Skanaus!

2013 m. kovo 13 d., trečiadienis

Makaronai su krevečių ir konjako padažu

Šį patiekalą gaminau praeitą savaitę du kartus! Nerealus ♥ Padažo gamyba užtrunka šiek tiek laiko, bet patikėkit - kiekvienas kąsnis vertas to. 2 asmenims reikia (daug ką dėjau ar pyliau iš akies, dėlto čia reikia jau savo skoniu vadovautis):

500 g didelių krevečių (aš naudojau šaldytas)
poros svogūnų
3 skiltelių česnako
2 lauro lapų
poros kvapnių pipirų
1 a.š. pomidorų pastos
grietinėlės
šviežio baziliko
konjako
druskos, pipirų
šiek tiek žuvies buljono
šiek tiek džiovinto ir sumalto čili pipiriuko
gero šaukšto miltų

Krevetes atsileisti ir "išvaduoti" iš kevalų. Išsiimtą mėsytę persipjauti per storį, padruskinti, pipirinti ir užbarsčius šiek tiek čili pipiriuko leisti šaldytuve marinuotis.

Gamintis padažą: kevalus gerai nusausinti ir kartu su stambiai pjaustytu svogūnu, česnaku, lauro lapais bei pipirais pakepti šlakelyje alyvuogių aliejaus. Kai šie gražią spalvą įgaus, lengvai svogūnas parus, įmaišyti pomidorų pastą ir dar šiek tiek maišant pakepinti. Tada užpilti vandeniu ir leisti lengvai virti. (Aš manau jog pyliau ~1 l vandens...Taip pat iš pradžių uždengus viriau, vėliau atidengiau). Aš tiesiog žiūriu, kad skysčio pusė beliktų ir tai kas verda, labai jau skaniai nuo kevalų skonio įgauna. Reikia paskaninti druska, pipirais bei žuvies buljonu. Jei tokio nėra, padažą tiesiog dar ilgiau kaitinti. Išjungti ir leisti pora val pastovėti ir tada jau persikošti. Man sultinio gavos ~400 ml, kurį beveik ir visą sunaudojau padažui (50 ml pastačiau šaldytuvan , bus į kitą padažą ;)
Krevetes apkepti alyvuogių aliejuje iki norimo laipsnio. Pačiame gale įdėti smulkiai pjaustytą česnako skiltelę ir dar kiek pakepti. Iš akies užpilti konjaku ir leisti gerai jam nugaruoti. Visą keptuvės turinį atsidėti į šoną.
Svogūną smulkiai supjaustyti ir apkepti šlakelyje skysto sviesto iki skaidrumo toje pačioje keptuvėje, kur kepė krevetės. Užberti miltais ir gerai pamaišyti viską. Supilti pasidarytą sultinį ir maišant leisti padažui sutirštėti. Pagardinti grietinėle bei šviežiais bazilikais. Pačiame gale sudėti krevetes, leisti šiek tiek šioms sušilti ir susimaišyti su mėgiamais makaronais. Skanaus!
Su šiokiais tokiais mano pakeitimias, bet org. receptas rastas žurnale "Lecker" Nr.2011.11.

2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Savaitgalio desertas ♥

Na kaip savaitgallis be deserto! Nenorėjau didelio torto kepti, nes teturėjau tik čiut daugiau nei pusę indelio mascarponės. Užtat pasilepinti dariau mažus ala tortukus. Kombinavau iš seniau keptų ir nenusivylėm. Kartokas biskvitas susilieja su saldžiu įdaru o šviežių aviečių skonis visa tai atgaivina ♥

Iš išsikepto biskvito išėjo man išsispausti 6 tortukams 8cm skersmens biskvitus. 4 užsišaldžiau kitiems savaitgaliams :)
Lai tai bus Jums idėja, reikia nebijoti tik eksperimentuoti ;)
Biskvitą kepiau šio torto , kurį gerai sulaisčiau karameliniu likeriu skaninta espresso kava, o įdarą ėmiau mūsų pamėgto tiramisu su baltu šokoladu


2013 m. kovo 6 d., trečiadienis

Ruginės duonos paplotėliai

Na nesusidraugauju dar su rugine duona, kaip kad norėčiau. Išėjo šie skanūs, bet man norėjos jų geriau iškilusių. Org. recepte jie tokie idealūs ♥ Man tai net kai kuriems plutelė atšoko, bet čia priežastis bus tame, kad vandens per savo žioplumą padauginau. Žodžiu, kepsiu būtinai dar kartą, nes noriu sužinoti ar man jie geriau pavykti gali! Skoniui jokių priekaištų neturiu. Taigi, 6 vienetams išsikepti reikia:

Raugui:
125 g rupaus malimo ruginių miltų
125 g šilto vandens
1 a.š. raugo starterio

Viską susimaišyti ir palikti šiltai iki 20 val rūgti.

Tešlai:
125 g rupaus malimo ruginių miltų
100 g pilno grūdo kvietinių miltų
1 a.š. druskos
1/2 a.š. medaus
1/2 a.š. kmynų
1/ 2 a.š. pankolio sėklų
1/2 a.š. kalendros sėklų
1/2 a.š. maltos mėlynosios ožragės
5 g šviežių mielių
50-70 ml šilto vandens (aš pyliau 100 ml, ko manau pasekoje kai kurių paplotėlių plutelė atšoko)

Kmynus, pankolio bei kalendros sėklas sugrūsti šiek tiek.
Miltus susimaišyti su druska bei visais prieskoniais ir mielėmis. Šiuos krėsti į raugą ir minkyti tešlą, palaipsniui supilant vandenį. Užminkius tešlą statyti šiltai (uždengti), kol ši padvigubės.
Ant lengvai  miltuoto stalo 2 kartus tešlą perlankstyti kaip kokį voką ir palikti vis 10 min uždengus pastovėti. Tada atsignybti 6 vienodus gabaliukus ir suformuoti į kamuoliukus, kuriuos gražiai į paplotėlius paploti. Apvartyti ruginiuos miltuos ir dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Uždengti ir leisti šiltai kilti. Org. recepte rašo ~30 min. Man rodos šio laiko per maža. Kitą kartą aš po 30 min apversiu ir dar tiek pat kildinsiu ;)
Pašauti kepti į 250° orkaitę 25-30 min. Nepamiršti pradžioje ir skardos su verdančiu vandeniu!
Skanaus!
Šaltinis: čia

2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Zacherio tortas

 Pradėkim savaitę nuo skanaus torto/pyrago. Bręstantis kelias dienas, bet kiekvienas kąsnis prie kavos puodelio tikrai vertas to. Šiaip jie būna dažniausiai nerealiai saldūs, bet šiame saldumas man atiderintas idealiai pasirodė! Aš kepiau 20cm tortinės formoj ir ėmiau:

100 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus pudros
1 a.š. vanilinio cukraus 
100 g šokolado (50 g juodo ir 50 g pieniško)
4 M dydžio kiaušinius (atsiskirti reikia)
100 g miltų
6 g kakavos
žiupsnelį druskos
1 ir 2/3 a.š. kepimo miltelių

Pertepimui:
180 g abrikosų uogienės
30 g apelsinų likerio (aš pyliau konjako)

Šokoladiniam glaistui: 

(aš ėmiau tokį savo pamėgtą variantą. Org. recepte reikia tik šokolado ir sviesto. Man per daug kietai tai skamba)
150 g šokolado
2 v.š. grietinėlės
2 v.š. vandens
1 v.š. skysto medaus

Orkaitę įsijungti iki 160°.
1 diena. Šokoladą ištirpinti garų vonelėje. Sviestą išplakti su cukraus pudra iki purumo, įplakti po vieną kiaušinio trynius. Šiek tiek praaušusį šokoladą supilti į sviesto masę ir dar gerai išmaišyti viską.
Kiaušinio baltymus išplakti su druska iki lengvo standumo. Miltus susimaišyti su kakava ir kepimo milteliais, įsijoti į sviesto masę ir gerai išmaišyti viską. Pačiame gale sujungti ir baltymus su sviesto mase. Gautą tešlą sukrėsti į kepimo formą ir pašauti kepti 50-60 min. Leisti rankšluostėliu pridengus iki kitos dienos formoje vėsiai stovėti.

2 diena.  Iškeptą pyragą persipjauti į 3 dalis ir ištepti gerai pertepimu, šonus taip pat. Statyti šaldytuvan.

3 diena. Šiaip pyragą jau galima aptepti glaistu ir vėl statyti šaldytuvan. Aš pyragą įdėjau į maišelį ir vėl pastačiau šaldytuvan.

5 diena. Pyragą apsitepiau glaistu, leidau šiek tiek kambario temperatūroje pastovėti ir jau pjoviau ragauti! Skanu :)
P.S. "Biskvitas" man iškepė su maža kepurėle. Tai perpjovus aš viršutinį sluoksnį į tortinės apačią dėjau, kad ištepus tortą viršų lygų turėčiau :) 
Šaltinis: čia
Related Posts with Thumbnails