2011 m. kovo 29 d., antradienis

Duona su amaretto likeriu

Labai skani duonikė. Nors pilas likeris, bet jis visiškai iškepusioje nesijaučia ;) taigi jai reikia:

90 g aktyvaus kvietinio ar ruginio raugo 
(aš ėmiau 12 g kvietinio raugo starterio, į jį įmaišiau 45 g miltų tipo 1050 & 45 g vandens ir išmaišius palikau 24 val kambario temperatūroj. Gavos puikus raugas! Pas mane temperatūra buvo tik 17°, dėlto tiek ilgai laikiau. Jei temperatūra 20-26° tai užtenka ir 16 val ;) )


150 g pilno grūdo ruginių miltų
250 g miltų tipo 550
10 g šviežių mielių
230 g vandens
30 g amaretto likerio
9 g druskos

50 g vandens ištirpinti mieles. Raugą sumaišyti su likusiu vandeniu (180g). Į didesnį dubenį suberti miltus, sudėti ištirpintas mieles bei raugą, supilti amarettą ir kombaino pagalba lėčiausiu greičiu 4 min minkyti tešlą. Suberti druską ir dar 6 min vidutiniu greičiu minkyti tešlą. Ji bus minkšta, bet labai maloni, nelinkusi lipti. Persidėti į lengvai aliejuotą indą ir kildinti 30 min. Perlankstyti ir statyti toliau uždengus kilti dar 30 min. 

Pakilusią tešlą lankstymo pagalba suformuoti į kepaliuką. Jį dėti siūle į apačią į kildinimo krepšelį (aš šykart jį išklojau rankšluostėliu, kurį pabarsčiau miltais) ir uždengus leisti kilti ~60 min. 

Orkaitę įssikaitinti iki 240°. Duoną perkelti ant įkaitusios skardos ar kepimo akmens, įpilti verdančio vandens į indą  ir pastatyti orkaitės apačioje ir kepti 15 min. Tada orkaitės duris atidaryti, kad garai išeitų ir sumažinus karštį iki 200° dar kepti 20 min. Aš pora min palaikiau dar išjungtoje orkaitėje. Ataušinti ant grotelių ir skanauti skanauti :)


********************

Šaltinis: čia 

2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Dublis Nr.2: viduržemio jūros regiono kaimo duonelė

Taigi, seniau kepta ši duonelė laaabai mus sužavėjo. Tik aš jos receptą praeitą kartą kiek supaprastinau, nes: 1. neturėjau raugo starterio bei ruginių miltų
                                   2. taip pat ir salyklo namie nerasta buvo :)  Kaip jau žinote, juos abu jau turiu ir labai sėkmingai naudoju! O šios duonelės rezultatai kaip matos yra skirtingi. Šį kartą ji iškilo dar labiau, dar labiau įtrūko ir su dar didesnėmis skylelėmis iškepė. Nuo salyklo įgavo traškią traškią plutelę. Apsispręsti kuri geriausia yra sunku, nes viena ir kita puikios.  
Taigi šiam varijantui reikia ( beveik kaip ir praeita karta viskas):

Įmaišui :  75 g miltų tipo 550
                 75 g speltos miltų tipo 630
                15 g ruginių miltų tipo 1150
                175 g vandens
                2 g šviežių mielių

Iš įmaišui skirtų produktų užsimaišyti tešlą ir palikti uždengus pirma 2 val kambario temperatūroj kad sureaguotų. Tada statyti šaldytuvan mažiausiai 10 val.

Pagrindinei tešlai: viso įmaišo
                                 150 g miltų tipo 550
                                 150 g speltos miltų tipo 630
                                35 g ruginių miltų tipo 1150
                                135 g vandens
                                3/4 a.š. sauso salyklo
                               10 g druskos

                               3,5 g šviežių mielių

                               3/4 a.š. kvietinio raugo starterio

Susidėti visus produktus į didesnį dubenėlį ir užminkyti tešlą. Aš minkiau kombaino pagalba ~15 min. Tešla buvo labai elastiška, bet nelipni ir neskysta. Ganėtinai greitai sušoko į kamuoliuką ir nebelipo prie indo sienelių. Belieka ją uždengti ir statyti šaldytuvan mažiausiai 12 val.

Kitą dieną tešlą palikti mažiausiai 1 val kambario temperatūroj, kad ši atšiltų. Tada pasidalinti į dvi dalis ir lengvai suformuoti pailgus batonėlius su smailais galais. Dėti ant miltuoto rankšluostėlio, uždengti ir palikti 1 1/2 -2 val kad pakiltų. Batonėlius pirma pakildinau "gera puse" į apacią 1 val ant miltuoto rankšluostėlio, apversčiau ir toliau kildinau. Laiku įsikaitinti orkaitę iki 230°. Apačioje taip pat įdėti tuščią skardą. Prieš pašaunant duoną, įpilti į skardą vandens kad susidarytų garai, duonikę įpjauti ir perkėlus ant skardos ar akmens kepti pirma 15 min. Atidaryti duris, išleisti garus ir toliau kepti 5 min. Tada pravertomis orkaitės durimis pabaigti kepti dar 5 min. Skanaus ;) 

Palyginimui: seniau įdėtas varijantas čia ;)  

2011 m. kovo 25 d., penktadienis

Lašišos kepsniukas

Pavaišinsiu savo pietumis, išgersiu espresso kavos ir begsiu darbukan :)
Lauke šilta dar vis, termometras va dabar 13:05 rodo +15,2° :) O man nuo pat ryto noras šiandien lašišos valgyti buvo. Dar prašės dvi cukinijos sunaudojamos tad reikia:

lašišos kepsniukų
1,5 a.š. jūros druskos
1 a.š. rudo cukraus
1 a.š. garstyčių grūdelių
1 a.š. maišytų cielų pipirų
2 mažesnių cukinijų
2 svogūnų
nemažai aromatingų pomidoriukų
druskos, pipiru, šaukštelio medaus, čili pipiriuko
šviežių petražolių

Lašišą gerai nuploviau ir įtryniau sugrūstais prieskoniais (druska, pipirais, cukrumi, garstyčiomis). Šlakelyje alyvuogių aliejaus pakepinau griežinėliais pjaustytus svogūnus iki skaidrumo. Tada sudėjau taip pat griežinėliais pjaustytas cukinijas ir kepinau, kol šiol gražią spalvą įgavo. Subėriau mažais gabaliukais pjaustytus pomidorus ir troškinau iki norimos konsistencijos. Paskaninau viską druska, pipirais, medumi bei čili pipiriuku. 

Lašišą išsikepiau ant grilinės keptuvės, apšlaksčiau citrinos sultimis ir patiekiau prie daržovių. Labai dera ryžiai, bet mes valgėme su šilta šviežia duonyte :) Skanaus!

2011 m. kovo 24 d., ketvirtadienis

Kopūstainis

Labai skanus patiekalas, tik man jo susukimas kiek sunkokai ėjos, nes kopūsto lapai mažiukai buvo. Gerai kad šaldytuve vis kokio kumpelio mėtos, nes kitaip nežinau kuo čia pasibaigę būtų :)Taigi mums reikia:

kopūsto kokių 10 apvirtų lapų
vištienos faršo (aš maliaus 6 kumpelius be odos)
kiaušinio, druskos, pipirų
1 v.š. majonezo
1 v.š. krakmolo
česnakinių pipirų
2 didesnių morkų
1 didesnio svogūno
mėgiamo tarkuoto sūrio
plonai pjaustyto šalto rūkymo kumpelio 

Svogūną pasikepinti šlakelyje sviesto iki skaidrumo. Tada sudėti tarkuotas morkas ir patroškinti viską ~5 min.

Kopūsto lapus pasiskleisti ant maistinės plėvelės ar rankšluostėlio, ant jų dėti svogūnų&morkų masę. Tada pasiruoštą faršą (jį susimaišiau su  kiaušiniu, krakmolu, majonezu, druska, pipirais bei česnakiniais pipirais) bei ant jo sūrį. Aš taip apibarčiau šviežiomis žolelėmis dar viską. Belieka susukti kaip vyniotinį. Kadangi mano lapai tikrai mažiukai buvo, tai man nesigavo gražiai. Išeitis apvynioti su kumpeliu buvo ideali. Beliko įdėti į kepimo formą ;)

Užpilti reikia tokiu skysčiu: šaukšte sviesto pakepinti šaukštą miltų, užpilti 1,5 puodelio verdančio sultinio bei 0,5 puodelio grietinėlės. Pasiskaninti kaip mėgstame, aš dar ir kečupo gerus pora šaukštų įmaišiau ir užpilti kopūstainį. Aš žiūrėjau kad šis padažas būtų ne per tirštas, nes jis kepant dar labiau sutirštės. 

Pašauti viską į įkaitintą 180° orkaitę ~45 min. Kaip namai kvepėjo ♥ Ačiū Srovele!

2011 m. kovo 22 d., antradienis

Beveik ruginė duona

Ir sakot nebūna stebūklų? Būna būna... man taip buvo vakar. Su šia duona :) Visą dieną galvą skaudėjo, nu tai aišku to pasėkmė kad aš per tą išsiblaškymą 100 ml per daug vandens į tešlą įpyliau :o Pastebėjau per vėlai, kai jau kombainas dirbo... gaila mesti buvo, gi mano toks mielas raugas sunaudotas, ai galvoju įbersiu 50 g miltų dar. Tešla be proto lipo, bet taip ar taip komentaruos skaičiau kad ji limpa, galvoju nu kaip nors. Bandau! Kilo liuks, aišku tik išverčiant iš kildinimo krepšelio visas viršus ant jo dugno liko (: nu bet jau net  nesinervavau, nes taip ar taip viskas ėjos ne taip kaip turėjo :) Pašoviau be jokių įpjovimu ir o stebūkle.... duona gavos!!! Kokia ji skani, tirpsta... drėgna, nesivelianti. Būtent tokia, kokią aš įsivaizdavau kad kepsiu su savo raugu ♥ Žodžiu, niekada nereikia nuleisti rankų kad ir kokia beviltiška situacija buna ;) O dabar prie duonos.
Rašau receptą mažam kepaliukui, nes būtent tokio mažai šeimai užtenka. Reikia:
Raugui: 25 g raugo startelio (tai to nuo raugo atsidėto ;) Jį pamaitinau aš tik šeštadienį, tai olialia kaip man jis puikiai ten tūno. Kaip Ilona pasakytų "Cypiu iš džiaugsmo" kiekvieną dieną :)
              100 g ruginių miltų tipo 1150
              100 ml vandens
Tešlai: viso raugo
             70 g rupaus malimo kvietinių miltų tipo 1050
             35 g miltų tipo 550
             145 g ruginių miltų tipo 1150
             7 g druskos
             140-150 ml vandens


Raugui skirtus produktus susidėti į dubenėlį, užminkyti, pabarstyti lengvai miltais ir uždengus maistine plėvele palikti kambario temperatūroj 16 val. Man gavos kiek ilgiau... Beje dirbu pirmą kartą su ruginiais miltais, tai kai užsiminkiau šią tešlą, pagalvojau ar išvis čia kas gausis iš šios cementinės masės :D 
Kitą dieną dėti į didesnį dubenį gerai suaktyvėjusį raugą, suberti miltus ir supylus vandenį minkyti tešlą lėčiausiu greičiu na kokias 4 min. tada suberti druską ir toliau minkyti dar kokias 6 min. Tešla bus labai minkšta. Tai rašo ir org.recepte. Ją aš išsiėmiau ant lengvai miltuoto stalo, šiaip ne taip suformavau kamuoliuką ir įdėjus į lengvai aliejumi pateptą dubenėlį leidau kilti ~1 val. 
Tada išsiėmiau vėl ant miltuoto stalo ir tąsymo/lankstymo pagalba (ką aš tuo turiu omeny, galite pažiūrėti youtube) suformavau kamuoliuką. Ši technika tešlą padarė šiaip ne taip formuojama. Dėjau į miltuotą kildinimo krepšelį ir palikau vėl ~ 1 val šiltai kilti.
Orkaitę su skarda ar kepimo akmeniu įsikaitinti iki 240°. Statyti dubenėlį su  įpiltu puse puodelio verdančio vandens, perkelti išverstą duonikę ( įpjauti kaip norite) ir prisukus temperatūrą iki 220° kepti. Po 5 min orkaitės duris atidaryti, išleisti garus ir toliau kepti 35-40min. Ataušinti ant grotelių. Štai toks kepaliukas man gavos:
 
O kokia skani su sviestu :) Tikrai verta būti iškepama, nėra labai nieko sudėtinga tik tešlą reikia mokėti "sutvardyti" ;) 
Šaltinis: čia 
**********************
Papildymas 28.04.2011
Negalvokit jog aš savo receptų niekada daugiau  nekepu, netobulinu :) Kepu kepu ir tikrai ne po kartą. Štai šią duonikę irgi kepiau jau du kartus. Mano pastebėjimas vis dėlto yra, kad vandens reikia nepagailėti. Tešla geriau skystesnė lai bus nei per kieta. Visą šį stygių pastebėsime kitaip kepinyje. Jau užsiminkius šį kartą tešlą man ji pasirodė per kieta, bet ožka many spyriojos vandens dapilti ir va... duona ne tokia porėta ir sausesnė gavos. Bet skani! 

2011 m. kovo 21 d., pirmadienis

Jo didenybė: kibinas :)

Kiekviena šeima ko gero turi savo kibinų receptą. Aš pagal šį receptą kepu jau metai iš metų ir kažkaip neieškau naujo, nors jau Ilonos vilioja :) Bus matyt kada išbandysiu. Vakar oras buvo fantastiškas, saulė karšta ir būtent prie tų pirmų tokių pasisėdėjimų juos kepiau. Man gaunas ~ 15 tokių vidutinio dydžio o tešlai imu:
200 g šalto sviesto
400 g miltų
150 g grietinės
2 L dydžio kiaušinius
žiupsnelį druskos

Į miltus sutarkuoju sviestą ir sutrinu iki birių trupinių (na šioj vietoj vėl galiu tik pagirti KitchenAid'ą, kurio vėduoklės pagalba man viskas čiki gaunas o aš tik laiminga stoviu ir žiūriu kaip man čia viską minko :)) .Tada sudedu grietinę bei paplaktus kiaušinius, įberiu žiupsnelį druskos ir užminkau vienalyę masę. Belieka ją suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti šaldytuvan mažiausiai 2 val.
Faršą dedu visada iš akies ir visada tik vištiena. Žodžiu susimalu gal kokius 5 vištienos kumpelius be odos, dedu smulkintą svogūną, pilu kefyro. Paskaninu druska, pipirais bei česnakiniais pipirais ir viskas. Belieka tešlą išsikočioti, dėti faršo, susukti, aptepti kiaušinio & pieno plakiniu, užbarstyti sezamo sėklomis ir kepti 180° 30-40 min. 

Kadangi taip šilta, belieka įsipilti šalto alaus, griebti kibiną ir skanauti :)

2011 m. kovo 20 d., sekmadienis

Šokoladinis browni's su trapia karūnėle


Man patinka saldaus ir sūraus kombinacija. Seniau kepti sausainiai sužavėjo ♥  Šis brownis taip pat puikus ir viršus tikrai labai trapus. Bet skanus! O reikia 21x21 cm skardelei:
Trupiniams:  60 g  minkšto sviesto
                        45 g žemės riešutų sviesto
                        75 g cukraus
                        150 g miltų
                        60 g sūdytų žemės riešutų

Brownio tešlai: 200 g juodo šokolado
                           150 g sviesto
                           170 g cukraus
                           4 kiaušinių
                           100 g miltų
                           1 a.š. kepimo miltelių

Pasidarome trapią tešlą: org. recepte rašo jog reikia abu sviestus išplakti iki purumo. Suberti cukrų ir dar paplakti. Įmaišyti miltus su smulkintais riešutais ir  rankomis padaryti trapią tešlą. Aš plakiau kombaino vėduokle viską (išskyrus riešutus) iki birių trupinių. Tada sudėjau riešutus ir rankomis patryniau dar viską. Tešla gausis tikrai biri. Dėti šaldytuvan mažiausiai 30 min. 
Tešlai: sviestą kartu su šokoladu ištirpinti garų vonelėje. Kiaušinius išplakti iki putų. Subėrus cukrų dar viską gerai išplakti. Pilant šokolado masę plakti toliau. Miltus susimaišyti su kepimo milteliais ir įsijoti į skystą masę. Lėtai ir trumpai paplakti kol miltų nesimatys. 
Kepimo formos dugną iškloti kepimo popieriumi, sukrėsti ir tolygiai paskleisti šokolado masę, ant jos užbarstyti trupinius ir pašauti į įkaitintą 180° orkaitę 25-30 min. Skanaus!
Šaltinis: čia

2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Duona su manų kruopų miltais

Dar viena duonikė :) kaip gi be jos! Ir aišku su įmaišu, nes visdėlto su juo man duonos skaniausios ♥ Ši tokia geltona nuo manų kruopų miltų, net neįmanoma perduoti tos spalvos. Taip pat labai traški plutelė ir minkštas minkštas vidus. Mano favoritė. Šiai reikia:

Įmaišui: 250 g manų kruopų miltų
               125 ml vandens
               3 g šviežių mielių

Tešlai: viso įmaišo
             250 g manų kruopų miltų
            175 g vandens
            5 g šviežių mielių
            3 g sauso salyklo ( jei nėra, galima ir nedėti)
            11 g druskos

Visus įmaišui skirtus produktus susidėti į indą ir minkyti 5 min ganėtinai kietoką tešlą. Ją uždengti ir palikti kambario temperatūroj 14-16 val. Pas mane temperatūra ~18° buvo, org. rašo nuo 17-18°.

Kitą dieną mieles ištirpinti vandeny. Į didesnį dubenį supilti šį gautą skystį, sudėti gabaliukais plėšytą įmaišą, suberti miltus su salyklu ir kombaino pagalba lėčiausiu greičiu minkyti tešlą 5 min. Tada suberti druska ir pagreitinus greitį minkyti tešlą dar 6 min. Gausis labai maloni, paklusni, niekur nelimpanti tešla. Ją uždengti ir palikti ~1 val šiltai pakilti. 

Išsiversti ant lengvai miltuoto stalo ir pora kartų perlankstyti. Palikti 10 min pailsėti. Tada suformuoti kepaliuką, dėti siūle į apačią ant miltuoto rankšluostėlio ir palikti ~ 1val pakilti. 

Orkaitę įsikaitinti su skarda ar kepimo akmeniu iki 230°. Duonikę įpjauti kaip norime, perkelti ant skardos ar akmens, orkaitės sieneles apipurkšti vandeniu ir uždarius duris kepti. Po 1 min atverti duris ir išleisti garus. Po 10 min karštį prisukti iki 200° ir kepti 40 min. Likusias 5 min kepti orkaitės duris pradarius. Skanaus!

*********************

Šaltinis: čia 

2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Aštrus kiaulienos troškinys

Labai aštru, bet mums skanu. Žinoma jį kiekvienas pagal save reguliuoti gali ;) taigi šiam troškiniui ėmiau:

~ 600 g kiaulienos sprandinės
2 svogūnus
2 česnako skilteles
skardinę pomidorų savo sultyse ( 340 g)
druskos, pipirų
1/3 a.š. malto kumino
džiovinto čili pipiriuko (aš niekur neradau pirkti jalapeno pipirų, jie taip pat čia puikiai derėtų)
džiovinto raudonėlio (oregano)
keleto marinuotų čili pipiriukų

Mėsytę susipjaustyti 1 cm kubeliais. Storapadį puodą įsikaitinti su šlakeliu riebalų (kiaulės ar ghee sviesto) ir jame porcijomis apkepti mėsytę (Jei sudėsite visą iš karto, tada išsiskirs sultys, riebalai atvės ir nieko gero nebus ;) ir atsidėti į šoną. Į tą patį puodą pilti kelis lašus skysto sviesto ar alyvuogių aliejaus ir pakepinti iki skaidrumo smulkintus svogūnus bei česnakus. Sudėti mėsytę atgal, paskaninti druska, pipirais, čili pipiriuku, papr.raudonėliu, kuminu ir kelias min pamaišant patroškinti. Supilti pomidorus, įdėti kelis smulkiau pjaustytus marinuotus čili pipirus ir uždengus troškinti ~1 val kol mėsytė bus minkšta minkšta.  Paskaninti ir skanauti! Labai dera prie plokščių makaronų o mes valgėme su dar šilta duonike :) Liuks!

2011 m. kovo 15 d., antradienis

Žuvies užkepėlė

Atnešu savo pietus ir skubu į darbą :) Šiandien lauke +17°!!!! Kas sekat mano blogą, tas žinot kad esu mėgėja užkepėlių. Labai patogu iš vieno indo viską valgyti ir to plovimo ne daug po to ;) Žodžiu, šiai užkepėlei ėmiau.

starkio žuvies su oda (odą nulupau gražiai; pas mane gavos du tokie indeliai, tai tiksliai negaliu pasakyti kiek tos žuvytės buvo)
druskos, pipiru, šviežio muskato
virtų bulvių
4 su kaupu a.š. minkšto sviesto
3 su kaupu a.š. džiuvėsėlių
šviežių krapų
citrinos sulčių

Žuvytę pasiprieskoniavau druska, pipirais bei žuvies prieskoniais ir palikau pora min pasimarinuoti šaltai.

Krapus susiblenderiavau. Tada šakute viską sutryniau į vientisą masę: minkštą sviestą, džiuvėsėlius, krapus. Paskaninau druska, pipirais bei citrinos sultimis.

Virtas bulves susipjausčiau riekelėmis ir sudėjau į kepimo indą, kurį prieš tai ištepiau gerai sviestu ir paskaninau druska, pipirais bei muskatu. Ant jų žuvytę sudėjau o ant žuvytės gražiai ir tolygiai gautą krapų sviestą paskleidžiau. Kepti po griliaus funkcija 15 min. Leisti pora min dar orkaitėj pastovėti ir skanauti :)

Mano "Hokkaido" duona :)

Pasirodo ji tikrai 2009 metais užvaldžius vokiškus blogus buvo o dabar ateina į lietuviškus :) taigi ir aš ją kepiau, burnoj tikrą džiaugsmą turėjau :) Labai labai skani ♥ Man duona reikalinga tik pusryčiam. Ši taip pat puikiai tiko su dešra, sūriu ar tik su sviestu.  Viena problema yra, jei neturi tinkamos skardelės tai jau tokia originaliai graži nesigaus. Kadangi tinkamiausia forma man didelio kekso pasirodė, tai tešlą dalinaus ne į 4 o 8 dalis. Ir tai į keksinę tilpo tik 7 rulonėliai. Viena bandelė kepė šone :) Skoniui tai jokios įtakos neturėjo, tik gal išvaizdai. Aš patarčiau tiems, kurie taip pat tokios idealios formelės neturi, kepti dviejose keksinės formose suformavus daugiau rulonėlių.  

Receptą galite nusižiūrėti pas Srovę ar Iloną ;) Sėkmės išbandant! Aš tik ėmiau 21 g šviežių mielių, viršų paplaktu kiaušinio tryniu tepiau ir kepiau formoje, kurią pirma ištyniau sviestu ir pabarsčiau miltais ;) 

2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

Browni's su nuga ir karamelizuotais riešutais

Puikus ♥ ta nuga tokia skysta ir riešutai tokie saldūs ♥ Na žinokit kepsiu rytoj vėl :) O reikia:
50 g + 25 g klevų sirupo
80-100 g graikinių riešutų
100 g juodo šokolado
100 g sviesto
100 g rudo cukraus
2 kiaušinių                 100 g miltų
100 g nugos masės
(seniau komentaruos klausdavo kur jos gauti LT. Tikrai nežinau šito, bet ją galima tada kokiu nors minkštu šokoladu pakeisti ;) o gal atsiras kas pasakys kur ją LT perka? )
1 v.š. kakavos
Į keptuvę pilti 50 g klevų sirupo, užkaitinti ir tada jame subėrus kepinti riešutus kol skystis visas riešutus padengs t.y. karamelizuos. Juos sudėti ant lengvai aliejumi pateptos folijos ir leisti atvėsti (man jie tokie skanūs buvo kad vos laikiaus visų nesuvalgius :)).
Šokoladą dėti kartu su sviestu ištirpinti garų vonelėje ;) Tada į šią skystą masę berti cukrų ir plakti. Mušti kiaušinius ir gerai išplakti. Supilti likusį sirupą ir vėl išplakti. Įsijoti miltus su kakava ir vėl išplakti. Į šią masę suberti gabaliukais pjaustytą nugą bei čiut pasmulkintus riešutus ir viską atsargiai bei tolygiai išmaišyti.
Pilti į kepimo skardą ir kepti įkaitintoje 170° orkaitėje 25-27 min.
P.S. Browni'o tešla supylus į skardą negali būti aukštesnė nei 2-3 cm. Kitaip ji arba perdžius arba neiškeps, nes žiūrėjimas mediniu pagaliuku kiek sudėtingas. Šio pyrago vidus yra klampus ir mėgstantis labai jau greitai išdžiūti. 
P.S.S. Norint kad browni's išliktų kelias dienas valgomas, geriausia jį laikyti sandariai uždarius su riekele obuolio.
P.S.S.S. iš duoto kiekio gaunas nelabai daug kiek jo noris valgyti :) Atėję draugės tą tik patvirtino! Aš kepiau iš tiek produktų, nes neturėjau kitokios tinkamos skardos. Ši skardelė buvo tokia, t.y. ilgio 30 cm ir 11 cm pločio ;)

Šaltinis: žurnalas "Living at home" Nr.02.2011

2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Mano pirma duona su kvietiniu raugu :)


Taigi o štai ir ji :) Kas valgė, tas gyrė o ir aš pati stebiuos dar vis, kad tik iš vandens ir miltų tokį dalyką išsikepti galima :) reikia:
450 g miltų ( 550 tipo)
30 g pilno grūdo kvietinių miltų ( neturėjau, tai dėjau 1050 tipo)
2 a.š. druskos
200 g kvietinio raugo
300 ml šilto vandens ( jei raugas netoks skystokas bus tada galima vandens dar iki 25 ml dapilti)
Taigi miltus susimaišyti su druska, įdėti raugą bei įpylus vandenį užminkyti tešlą. Ji gausis lipnoka, bet tikrai nebus nesuvaldoma. Man užteko 300 ml vandens. Tešlą dėti į didesnį indą, uždengti maistine plėvele ir statyti šaldytuvan per naktį 12 val.
Kitą dieną tešla bus padvigubėjus. Ją išsiimti ant lengvai miltuoto stalo ir lengvai minkant susiformuoti kepaliuką. Aš jį dėjau į kildinimo krepšelį ;) statyti šiltai ir leisti pakilti. Kadangi tešla tiek ilgai išbuvo šaldytuve, ją teko ilgokai kildinti. Man užtruko 3,5 val. 
Dėti į įkaitintą 230° orkaitę ant karštos skardos ar kepimo akmens ir kepti 30-35 min. Man trūko kažkaip tai keistoj vietoj, na bet tai jau nesvarbu :) gėris šilta su storu sluoksniu sviestuko ir pomidoru ... na dar druskytės čiut ♥
Šaltinis: čia

Kvietinis raugas

Atsikėliau pirmadienį ir pasakiau sau... šiandien bandau! Prisiskaičiau begalę apie jį... net galva svaigsta nuo tiek informacijos. Taigi dokumentuoju savo raugo procesą (raugo jokiu būdu neuždengti sandariai. Aš tiesiog maistine plėvele pridengiau):
Užmaišiau 50 g rupių kvietinių miltų (tipo 1050) su 50 g šilto vandens ir padėjau uždengus šiltai. Geriausia temperatura 26°. Aš tiesiog ant radijatoriaus pastačiau 24 val.
Po 12 val  reikia 1 kartą mediniu pagaliuku permaišyti ;)


 Po 24 val mūsų raugas jau kvepia kefyru :) ir atrodo štai taip ;)



Jį maitinam 25 g rupiais kvietiniais miltais ( tipo1050) bei 25 g šilto vandens. Gerai išmaišome ir paliekame uždengę vėl šiltai 24 val. Šykart nereikia po 12 val permaišyti! 
Šiame etape jau turi matytis burbuliukai.


Vėl dedame 50 g rupaus malimo kvietinių miltų (tipo1050) bei 50 g šilto vandens ir gerai mediniu pagaliuku išmaišome. Statome šiltai 24 val, po 12 val gerai viską permaišome.

 Rauge matos labai daug burbiukų, jie tik dauginas ir dauginas. Mes dar įberiam 50 g rupaus malimo miltų (1050 tipo) bei 50 g šilto vandens, gerai išmaišome ir padedame 24 val šiltai.



 Viskas! Mūsų raugas gatavas! Belieka pirma atsidėti 50 g į mažesnį stiklainiuką, kurį lengvai pridengus statyti šaldytuvan ir kas savaitę pamaitinti (tai bus raugo starteris!!!) o likusį panaudoti duonos kepimui :) 
 P.S. aš išsikepiau puikią duonikę ♥ negaliu patikėti, kad tik iš miltų ir vandens kažkas gaunas :)

Daug informacijos ėmiau iš čia ;)
**********************
Papildymas 22.03.2011
Raugą (tiksliau raugo starterį) pamaitinau pirmą kartą šeštadienį, t.y po savaitės. O dariau taip: ant viršaus buvo toks tamsokas vanduo. Jį nupyliau, viską išmaišiau mediniu pagaliuku ir  įbėrus šaukštą rupaus malimo miltų tipo 1050 ir šaukštą virinto vandens gerai išmaišiau. Pastačiau atgal šaldytuvan. Tikrai kuo puikiausiai suveikė, raugas grietinės tirštumo ir labai labai labai burbulėtas. Puiku! Man gaunas ♥  Su juo keptą duoną rasite čia ;)

2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Glazūruotos vištienos blauzdelės

Seniau norėjau išbandyti šį pas AJ-receptai rastą vištienos blauzdelių receptą :) puiku, skanu. Čili su saldžiarūgščia glazūra- tobula ♥ Mes valgėme prie bulvių košės ;) O ėmiau:

5 vištienos blauzdeles
3 česnako skilteles
druskos, pipirų
čili pipiriuko
džiovinto baziliko bei džiovinto paprastojo raudonėlio

Glazūrai: ~ 1 v. š. sviesto
                     1 a.š. rudo cukraus
                     1 a.š. garstyčių 
                     3 v.š. šviežiai spaustų apelsino sulčių 

Vištieną įtrinti prieskoniais ir palikti pora val pasimarinuoti. Geriausia per naktį ;)

Pasidarome glazūrą: sviestą ištirpiname, suberiame cukrų ir maišydami kaitiname kol šis ištirps. Supylę sultis bei įdėję garstyčias išsukame viską iki vienalytės masės. 

Kepimo indą gerai įtrinti sviestu, sudėti blauzdeles ir aptepti glazūra, kurios dar čiut pasilikti. Aš turėjau rozmarino, tai šakelę irgi įmečiau. Pašauti į įkaitintą 200° orkaitę ir kepti kol blauzdelės įgaus gražią spalvą ir bus aišku iškepę :) Karts nuo karto reikia aptepti likusia glazūra!

2011 m. kovo 6 d., sekmadienis

Vištienos suktinukai


Kartais atsidarai šaldytuvą ir tik tada nusprendi... aha, šiandien vakarienei bus... Šiems suktinukams turėjau 2 vištienos krūtinėles, kurias iš storio į tris dalis supjausčiau. Tada pamušiau tarp maistinės plėvelės įsidėjus kad nesuplyštų. Padruskinau ir pipirinau. Aptepiau varškės sūreliu su žolelėmis, uždėjau tarkuoto sūrio bei juostelę plonai pjaustyto rūkyto kumpelio ir susukau. Skystą sviestą pyliau į keptuvę, įdėjau 2 ketvirčiais pjaustytus svogūnus bei  suktinukus ir apkepiau iki gražaus rudumo. Užpyliau ~150 ml balto vyno bei ~150 ml vištienos sultinio ir uždengus troškinau 20 min. Po 10 min apverčiau kartą mėsytę.
Suktinukus išsiėmiau o skystį su svogūnais sutryniau blenderiu. Šaukštą sviesto išsilydžiau ir jame pakepiau kokį gerą šaukštą miltų. Tada supyliau per sietelį sutrintą skystį ir užviriau kad sutirštėtų. Pasaka koks skanus nuo vyno ♥                              

2011 m. kovo 5 d., šeštadienis

Itališka vyno duona

Tai tapo savaitgalio tradicija...šeštadienio rytas su savo kepta duonike. Šykart norejau tik kažkokios bageto formos, tai formavau pailgai. Bet jau čia nėra ribų ir taisyklių ;) Svarbu tik kepimo laikas tada!!!

Labai puiki, skani, minkšta su traškia plutele. Išeina 2 bagetai kaip matos o reikia:

Įmaišui: 40 g rupesnio malimo kvietinių miltų (1050 tipo)
                35 g miltų (550 tipo) 
                50 ml vandens
                2,5 g šviežių mielių
                1,5 g druskos

Mieles išsitirpinti šaltame vandeny ir subėrus miltus su druska užminkyti tešlą. Ją palikti uždengus 2 val kambario temperatūroj, vėliau dėti šaldytuvan per naktį.

Tešlai: 450 g rupesnio malimo kvietinių miltų ( 1050 tipo)
             250 g miltų (550 tipo) 
             27o ml šalto vandens
             210 ml šalto balto vyno
             15 g šviežių mielių
             12 g druskos

Miltus susiberti į didesnį dubenį, supilti vandenį kartu su jame išmaišytomis mielėmis bei vyną, įdėti įmaišą (tiesiai iš šaldytuvo tinka) ir minkyti kombaino pagalba, lėčiausiu greičiu tešlą. Tai užtruks ~10 min. Druską suberti į pačią pabaigą ;) Indą uždengti ir palikti šiltai 1 val kilti. 

Išsiimti ant lengvai miltuoto stalo tešlą, ją lengvai patęsiant iš visų pusių perlankstyti kelis kartus. Ji taps labai maloni ir tada palikti dar 15 min pailsėti.

Pasidalinti į dvi lygias dalis ir lankstymo pagalba susiformuoti norimos formos kepaliukus, batonėlius ar galų gale bagetus :) Pirma siūle į viršų uždengtus leisti kilti, o po pusės kilimo laiko apversti. Visas kildinimas užtrunka 1 val.

Orkaitę kartu su skarda ar kepimo akmeniu įsikaitinti iki 230°. Duonikę įpjauti ir uždėti ant įkaitusios skardos ar akmens. Į apačią statyti indą su verdančiu vandeniu ir taip kepti 15 min. Tada atidaryti orkaitės duris, išleisti garus ir orkaitę prisukti iki 200°. Kepti 5 min, dar 5 min kepti orkaitės duris pradarius. Sėkmės išbandant ir skanaus! Ji puiki.... nesvarbu kas ant jos bus uždėta ♥

Šaltinis: čia 

2011 m. kovo 4 d., penktadienis

Žagarėlių pusseserės "Juostelės" :)

Nu nežinau net kaip šias juosteles užvadinti ... kepant pakyla minimaliai ir yra kiek kitokios konsistencijos nei įprasti žagarėliai. Bet kadangi jų kepimo ir darymo principas kaip ir žagarėlių, tai lai būna pusseserėmis :DD

O žagarėlių kepimo manija eina per blogus ♥ Štai Neringos rožytės, Astos ausytės... kas dar jungias?

Šiems reikia (aš rašau ką dėjau o skliausteliuos org. recepte duotos proporcijos):

2 kiaušinių (100 ml)
6 kiaušinio trynių(160 ml)
žiupsnelio druskos
120 g cukraus pudros
500 g miltų
20 ml brendžio ( org. rumas pylės)

Iš visų produktų užminkyti vienalytę tešlą ir palikti uždengus 30 min pastovėti. Ant miltuoto stalo išsikočioti, susipjaustyti juostelėmis ir išsivirti įkaitusiame aliejuje. Apibarstyti cukraus pudra ir skanauti!

Šaltinis: čia

Kiauliena korėjietiškai

Užmačiau visai atsitiktinai ir išbandžiau. Labai skanu, pasigamina be jokių stovinėjimų prie viryklės. Nu žodziu, rekomenduoju ;) Aš 2 asmenims ėmiau:

~ 600 g sprandinės
4 raudonus mažesnius svogūnus
2 česnako skilteles
1 a.š. cukraus
2 a.š. aliejaus
1/2 a.š. druskos
šviežiai maltų pipirų
4 a.š. sojos padažo
citrinos sulcių

Pasidaryti marinatą iš: cukraus, aliejaus, druskos, sojos bei citrinos sulčių.

Sprandinę reikia susipjaustyti didesniais gabaliukais. Įspausti česnaką ir užpylus marinatu palikti pora val pasimarinuoti. Tada sudėti viską į kepimo indą ir pašauti į įkaitintą 200° orkaitę ~50 min. Na kol mėsytė suminkštės. 

Mes valgėme su bulvių apkepu ( tik dabar jau iš akies viską dedu :)) bei  morkų salotomis (į kurias įėjo: tarkuotos morkos, tarkuotas obuolys, graikiški riešutai, spaustas česnakas, druska ir alyvuogių aliejus). 

Šaltinis: čia 

Related Posts with Thumbnails