2011 m. gegužės 22 d., sekmadienis

Ciabatta


Pasakysiu taip: receptas daugiau  įgudusiems duonos kepėjams  :)) (na nesijaučiu aš jau labai tokia, bet pradedantiesiems vistiek nerekomenduoju, kadangi su tešlos sutvardymu reikia padirbėti). Man tai iššūkis tikras! Užsiminkiau aš ją ir ji man buvo tokia skysta, kad nesupratau kaip išvis iš jos ką iškepti galima! Bet... praverčia vis kažkur matyta technika, matytas duonos formavimo principas ir prašau.... ideali ciabatta ♥ Na gerai, daugiau korėtumo norėtūs bet kaip tik su 3 g mielių iškepta, tai puiku! Na o reikia:

Įmaišui: 190 g miltų tipo 550
             190 g vandens
             1 g šviežių mielių
Visus produktus sumaišyti ir palikti uždengus 12 val fermentuotis 21° temperatūroj. Pas mane namie virš 22° buvo vakare, tai manau jog naktį gal ~20°. 

Pagrindinei tešlai:  viso įmaišo
                           310 g miltų tipo 550
                           190 g vandens      
                           10 g druskos
                           2 g šviežių mielių
                           15 g alyvuogių aliejaus
Į kombaino indą sukrėsti įmaišą, įpilti 150 g vandens bei aliejų ir šluotelės pagalba lėčiausiu greičiu plakti viską 2 min. Suberti 30 g miltų ir  pagreitinus šiek tiek greitį plakti viską dar 1 minutę.
Kombaino šluotelę pakeisti minkymo kabliu ir subėrus 280 g miltų bei mieles minkyti tešlą lėčiausiu greičiu 2 min. Uždengti ir leisti 30 min "pailsėti" prie 24° (pas mane tiek ir buvo virtuvėj ;)
Suberti druską ir minkyti lėčiausiu greičiu 10 min. 
Dar 10 min minkyti vis į tešlą supilant 40 g vandens. Po šio minkymo ją persikelti į lengvai aliejumi išteptą indą, uždengti ir leisti 3 val kilti prie 24° temperatūros.

Pakilusią išsiversti ant gausiai miltuoto stalo ir metalinio "špaktelio" pagalba bandyti ją sutvardyti :) Tikrąja ta žodžio prasme... Aš pasidalinau į dvi dalis ir be jokių minkymų bandžiau kiek įmanoma tešlą susukti į pailgą kepaliuką. Nepagailėjau miltų, nes kitaip neišėjo, kokia ji palaida buvo. Tada perkėliau ant kepimo popieriaus, palikdama tarpą tarp viena kito kepaliuko ir uždengus leidau 1 val pakilti.
Orkaitę įsikaitinti laiku iki 230° ir pašauti duonikę ant įkaitinto akmens ar skardos. Gausiai duoti garų pirmomis minutėmis ir kepti 30 min.  

Šaltinis: čia  


*******
Ji be galo skani gamtoje prie grilinto maisto... vaišinu bent virtualiai  ♥ Dingo akimirksniu....







8 komentarai:

  1. Sakiau, jog esi duonos meistrė, bet supratau, kad klydau-tu esi duonos motina! ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū Tau mieloji už tokį įvertinimą :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kažin jei padarius įmaišą ir kitą dieną likusius viską į duoinkepę? Labai mėgstu čiabattą, bet pas mane kombainas tik labai greitai arba super greitai viską daro. Na dar yra tas pulse režimas, tik kažin kaip duonai su juo...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žinok, nemanau kad kas gautūs... geriau pabandyčiau pusę kiekio su greitu kombainu plakti. Čia svarbu kad gerai išsiplaktų ir būtų pertraukos. Tai įtakoja gliuteno susidarymą, kuris vėl gi masę guminę ir elastišką padaro. O duonkepė nemanau jog yra tai pajėgi... nors su jai visai jokių reikalų neturėjus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nuuuu gerai norėčiau daryti su kombainu. Tik kaip čia kažin dabar geriau - įmaišą iš vakaro padaryti, ryte sudėti visus kitus produktus išminkyt kombaine ir eit į darbą, palikus kilt šaldytuve? Nes darban 8-19 reiškia niekas nieko jai nedarys. Nežinau kaip čia su laiku susidorot. Ar geriau ryte įmaišą padaryti, palikti koridoriuje (vistiek juk šilta gan) ir grįžus vakare kombainuoti, vėl leisti pakilti ir kepti apie 22h?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Nezinau net ka tau cia atrasyti...(:
    Laika as nurodzius, jau apati turi ziureti kaip tau geriau kepti. as nemegstu labai naktimis kepti, tuo labiau cia jau labai susivelytu... kol uzsimikytum, dar tie visi kiti kildinimai... reikia tikrai apsiskaiciuoti ;) Sekmes !

    AtsakytiPanaikinti
  7. Šiandien kepiau šią ciabatą, gavosi puikiai! Buvau nusiteikusi, kad bus sunku su tešla susidoroti, bet pamiltavus rankas ir stalą, viskas gavosi labai lengvai :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dziugu girdeti, kad pavyko ir tesla jokiu keblumu nesukele! Sia prisimenu kaip viena skaniausiu ciabatu ♥

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails