2011 m. kovo 11 d., penktadienis

Mano pirma duona su kvietiniu raugu :)


Taigi o štai ir ji :) Kas valgė, tas gyrė o ir aš pati stebiuos dar vis, kad tik iš vandens ir miltų tokį dalyką išsikepti galima :) reikia:
450 g miltų ( 550 tipo)
30 g pilno grūdo kvietinių miltų ( neturėjau, tai dėjau 1050 tipo)
2 a.š. druskos
200 g kvietinio raugo
300 ml šilto vandens ( jei raugas netoks skystokas bus tada galima vandens dar iki 25 ml dapilti)
Taigi miltus susimaišyti su druska, įdėti raugą bei įpylus vandenį užminkyti tešlą. Ji gausis lipnoka, bet tikrai nebus nesuvaldoma. Man užteko 300 ml vandens. Tešlą dėti į didesnį indą, uždengti maistine plėvele ir statyti šaldytuvan per naktį 12 val.
Kitą dieną tešla bus padvigubėjus. Ją išsiimti ant lengvai miltuoto stalo ir lengvai minkant susiformuoti kepaliuką. Aš jį dėjau į kildinimo krepšelį ;) statyti šiltai ir leisti pakilti. Kadangi tešla tiek ilgai išbuvo šaldytuve, ją teko ilgokai kildinti. Man užtruko 3,5 val. 
Dėti į įkaitintą 230° orkaitę ant karštos skardos ar kepimo akmens ir kepti 30-35 min. Man trūko kažkaip tai keistoj vietoj, na bet tai jau nesvarbu :) gėris šilta su storu sluoksniu sviestuko ir pomidoru ... na dar druskytės čiut ♥
Šaltinis: čia

15 komentarų:

  1. Tai sveikinu su pirmagime:)Gera pradžia pusė darbo:)O šiaip, kaip pačiai, mielinė, ar šita skanesnė?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū ačiū :*
    Žinok, labai jau didelio skirtumo nepastebėjau. Tikslas tik įvykdytas- turiu raugo šaldytuve. Nes yra tiek visokių receptų kuriems būtent jo reikia!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. kokia grazi ir skaniai atrodanti, jau tu manau ir parduotuvele duonas kept atidarytum ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi Dalija ačiū, bet žinok man dar toli iki kepyklėlės :DD aš tik nesveikai jos kepimui pasidavus!

    AtsakytiPanaikinti
  5. matau kad lengvai pasidavus! p.s. labai zaviai naujoje nuotraukoje atrodai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aguonėle, žinok tu pati geriausia:))) pasigaminau raugą pagal tave, kuris gavos laaabai gerai, o jau duonelė kokia skani, šakės:) Ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Oi Ineta, tai galiu prakaita nuo kaktos nubraukti!! :) Puiku kad raugas uzsirauge ir dar geriau kad jau net ir duona gavos!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  8. va jau natra sekmadieni iseiles kepu sita duonele,skaniu.kazkur perskaicaiu pradejus duona kepti aju i parduotuve nebeisi,jau va nuo geguzes menesio turiu nauja hoby duona kepti ,ir aisku jau parduotuven neziuriu,aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip taip, šis hobis priverčia daugiau į pirktines nežiūrėti! Bet man patinka toks hobis :)

      Panaikinti
    2. Bet o siaube koks pirmas mano įspūdis su raugu neeuforiškas buvo :)) dabar jau viską visai kitaip matau ir duonas beveik tik su raugu kepu, nes jos būtent su raugu skanesnės, išraišmingesnės ir ...tiesiog idealios ♥

      Panaikinti
  9. Duona pavyko puikiai, kad norisi JUS išbučiuoti už tokias duonas!!! Paprasta, skani ir neprasta!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Pagliau ir aš prisiruošiau raugą pasigaminti ir pradėti kepimą su juo. Raugas gavosi geras - burbuliuotas, skystas, malonaus kvapo. Bet su šia duona vargau... Pirmiausia ji visai nepakilo per naktį šaldytuve - galvojau nieko tokio, pabuvusi šiltai pakils. Suminkiau, sudėjau į krepšelį išklotą miltuotu rankšluosčiu (spec. krepšelis užsakytas internetu jau keliauja :) ) ir palikau kelioms val. Niekas ten man nekilo, nors kvepėjo gerai ir burbuliukai šiokie tokie matėsi. Kai jau įkaitinau orkaitę ir skardą tešla man neišsivertė - prilipo prie rankšluosčio. :) Nukrapšiau aš ją vėl ant miltuotos lentos, bandžiau suvaldyti, bet palaida bala buvo. Tai šiaip ne taip uždėjau ant kepimo popieriaus ir su juo ant įkaitintos ketaus keptuvės. Iškepė kažkas. :) Iškilo ne stebuklingai, bet vidus porėtas, tikrai nėra kleckas, tai kaip pirmam kartui, sakyčiau, visai gerai. :) Žinau, kad duoną su raugu iškepti nėra lengva, bet nepasiduosiu ir mėginsiu toliau. Ačiū už įkvėpimą! Žiūrėjau žiūrėjau tavo receptus kelis metus ir nebeištvėriau. :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Būčiau labai dėkinga už greitą atsakymą, nes pirmasis raugas buruliuoja ir kyla. Kepimui prašosi. Raugą auginu pagal jūsų receptą. Bet šiai kvietinei duonai reika beveik jo viso, net 200 g? Ar kaskart kepant šią duoną reikia jai specialiai augintis raugą? Turėjau vilties, kad jo jau liks kitam kartui :) Žodžiu, noriu aiškiau suvokti proporcijas. Kiek raugo užauga, kiek lieka, kai jį panaudoji duonai (pgl. šį receptą) ir kiek laiko šaldytuve jį reikia primaitinti, kad vėl susikauptų 200 g. Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  12. oi, nuo sio uzsiauginto raugo nusiimkit koki sauksteli, pamaitinkit lygiomis dalimis su vandeniu (pvz. po 15g) ir statykit saldytuvan. Jokiu budu Jum nereikia saldytuve tureti daug jo. Kai noresit kepti sekancia duonele, tai tada is to turimo nusiimsite 20 g,dadesite 90g vandens ir tiek pat miltu ir paliksite siltai rugti. Bus aktyvus ir galesite kepti. O saldytuve lauks toliau raugo starteris. Supratote? Sekmes isbandymuos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū. Tikrai suėjo visi galai, pagaliau :) Tas principas juk paaiškintas prie visų kitų duonų receptų. Bet kai pirmą kartą su raugu susipažįsti, visko nutinka. Visokių nesupratimų :)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails